Συζήτηση:Τράπουλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.

Untitled[επεξεργασία κώδικα]

Μη ξεχναμε και τα ελληνικα : Δηλωτή, Ξερή , Κατεργάρης ....... --✻tony esopi λέγε 17:02, 25 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

Παιδιά... Λίγη υπομονή μέχρι τη Δευτέρα και θα αναρτήσω μεγάλο "εμπεριστατωμένο" άρθρο. Αλλά κι αν σπεύσετε να το διαγράψετε, χαλάλι σας! Όπως σας είπα ήδη... έρχεται!... ;-) --Seagull.StefanosΑφήστε απάντηση, σχόλιο ή μήνυμα εδώ 06:29, 26 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

Λοιπόν... σας το υποσχέθηκα και το έκανα! Παρακαλώ, όμως, όποιος έχει την καλοσύνη, να με ενημερώσει πώς μπαίνουν οι ειδικοί χαρακτήρες. Ήθελα (και πρέπει!) να βάλω τα τέσερα σημάδια των τραπουλοχάρτων και δεν ξέρω πώς να το κάνω. Αν μπορεί κάποιος, λοιπόν, ας το διορθώσει και ας μου υποδείξει πώς γίνεται! Ευχαριστώ εκ των προτέρων! --Seagull.StefanosΑφήστε απάντηση, σχόλιο ή μήνυμα εδώ 13:35, 3 Μαρτίου 2009 (UTC)
Επίσης: Στα κοινά της Βικιπαίδειας υπάρχουν, απ'ό,τι είδα (εδω: [[1]]) αρκετές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Δυστυχώς ακόμα δεν μου έχει μείνει χρόνος να ασχοληθώ με το πώς γίνεται, συνεπώς, όποιος έχει τη διάθεση, ας εντάξει στο άρθρο και μερικές ακόμα εικόνες! --Seagull.StefanosΑφήστε απάντηση, σχόλιο ή μήνυμα εδώ 13:41, 3 Μαρτίου 2009 (UTC)

Θέλει μια κάποια επιμέλεια μορφοποίησης, αλλιώς είναι πολύ καλό. Μεγάλο χαρτόμουτρο όποιος το επέκτεινε... :) .--Focal Point 08:13, 17 Μαΐου 2009 (UTC)

Αγαπητέ Focal και όλοι οι άλλοι που τυχόν έχετε την ίδια άποψη...): Δηλώνω υπευθύνως (και βάσει των συνεπειών του νόμου....) ότι ελάχιστη σχέση έχω με το χαρτοπαίγνιο και, συνεπώς, πόρω απέχω από του να χαρακτηρίζομαι "χαρτόμουτρο". Απλά το πήρα λίγο "πατριωικά" να μην υπάρχει ένα αξιόλογο άρθρο γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και... προσπάθησα να το ξετινάξω. Αξιολογήθηκε, όπως βλέπω, ως "Β" και θα ήθελα να ξέρω τί κατά τη γνώμη σας χρειάζεται, ώστε να γίνει ακόμα καλύτερο και να "ανεβεί κατηγορία"... Φιλοδοξίες!... --Seagull.StefanosΑφήστε απάντηση, σχόλιο ή μήνυμα εδώ 13:33, 17 Μαΐου 2009 (UTC)

Όσο θα το κοιτάω, βάλε το επίσημα στο Βικιπαίδεια:Κριτική άρθρων. Εκεί θα κάνω τα σχόλιά μου και εγώ και πιθανώς και άλλοι.--Focal Point 15:51, 17 Μαΐου 2009 (UTC)

Μέχρι τότε:

 • το κύριο "πρόβλημα" είναι ότι κείμενο είναι ωραίο, με έκφραση, θαυμαστικά, με άποψη. Στη Βικιπαίδεια το άρθρο μπορεί να έχει ωραίο κείμενο, αλλά πρέπει να είναι απρόσωπο - χωρίς θαυμαστικά, χωρίς γλαφυρότητα αυτού του είδους.
 • μικροπράγματα όπως οι αναφορές που πρέπει να είναι εκτός κειμένου
 • σημαντικό "πρόβλημα" επίσης είναι το μέγεθος του κειμένου. Πιθανότατα θα έπρεπε να γίνουν 3-4-5 επιμέρους άρθρα (π.χ. Ταρώ, ατελείωτες ονομασίες παιχνιδιών) και μικρή περίληψη.
 • ωραία η ιστορία της τράπουλας, αλλά αργεί να φανεί το πότε έχουμε τεκμηριωμένες ιστορικές αναφορές, ενώ θα έπρεπε να είναι και στην εισαγωγή.
 • Λογοτεχνικά έργα σχετικά με την τράπουλα και τη χαρτοπαιξία, το πρώτο εντάξει, δικαιολογείται, τα υπόλοιπα όμως;
 • Έργα τέχνης σχετικά με ... : Μάλλον υπερβολή, θα το έσβηνα

Φιλικά
--Focal Point 21:19, 17 Μαΐου 2009 (UTC)

 • "Αυτά ως προς το πιο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν της τράπουλας. Διότι η καταγωγή της...": . Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να τροποποιηθεί αυτό. Αυτό το "αυτά" δεν πολυταιριάζει σε άρθρο- πόσο μάλλον εισαγωγή- σε εγκυκλοπαίδεια. Σαφώς και είναι πρωτότυπο για πρόλογος, αλλά θα ήταν καλύτερο να αλλάξει.
 • Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα ότι πιθανότατα θα έπρεπε να γίνουν μερικά νέα άρθρα και να "ψαλιδιστεί" κάπως το όλο λήμμα, γιατί μάλλον είναι υπερβολικά μεγάλο, με κίνδυνο να κουράζει.
 • Επίσης, δεν μου άρεσαν οι αναφορές εν είδει καταλόγου σε παιχνίδια και με παραπομπές τύπου "βλ. Κουμ Καν" . Αφού δεν έχουμε ακόμα άρθρο π.χ. για το Κουμ Καν, αυτό το "Βλ. τάδε" φαίνεται μάλλον αδόκιμο.
 • Και ένα θετικό για το τέλος :) μου άρεσαν οι εικόνες με τα τραπουλόχαρτα από τον καιρό της Γαλλικής Επανάστασης και άλλων εποχών.
 • Και κάτι τελευταίο, έχε υπόψη σου, συντάκτη και επιμελητή του παρόντος άρθρου, ότι το :) πολλές φορές χρησιμοποιείται για να αστειευτούμε και σε καμιά περίπτωση δεν εννοούμε αυτό που λέμε πριν την τοποθέτηση του :). ----Lemur12 να΄στε καλά 21:43, 18 Μαΐου 2009 (UTC)

Σχόλιο 14-9-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Στον πίνακα "Τα σύμβολα των τεσσάρων σειρών" μπορεί μεν η μετάφραση του αγγλικού spades να είναι σπαθιά (από το ελληνικό σπάθη) και η μετάφραση του clubs να είναι μπαστούνια, όμως στα ελληνικά έχει (λανθασμένα;) επικρατήσει το αντίστροφο, οπότε κρίνονται απαραίτητες οι εξής αλλαγές: club-σπαθί και spade-μπαστούνι. Ευχαριστώ. Αναφορά: 94.69.195.164 14:06, 14 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Σωστή παρατήρηση! Διορθώθηκε 79.130.38.212 18:34, 30 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Σχόλιο 27-12-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΙΑΔΕΔΟΔΕΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΌ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΧΑΡΤΟΠΑΙΓΝΙΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΣΠΑΣΤΡΑ" Αναφορά: 139.138.208.175 18:04, 27 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Υπήρχε στο λήμμα ως κολτσίνα, ή πάστρα. Προστέθηκε και το σπάστρα, αλλαγή αναφοράς σε "έγινε". Wolfymoza (συζήτηση) 07:45, 8 Μαρτίου 2018 (UTC)