Συζήτηση:Ράγκναροκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με ποιο τρόπο προκύπτει το Ράουναροκ αντί του Ράγκναροκ;

  • Κανένα λήμμα σε άλλη γλώσσα δεν αναφέρει κάποια τέτοια προφορά: μόνο Ράγκναροκ και Ράγκναρεκ. Αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ενότητας Ετυμολογία που υπάρχει σε αυτά. Η προφορά Ράγκναροκ διατηρείται ακόμη κι εκεί όπου αλλάζει το αλφάβητο (π.χ. στη ρωσική).
  • Τουλάχιστον σε εμένα, δεν δίνεται καμία εντύπωση παρόμοιας προφοράς από τα λήμματα για την γλώσσα (en:Old Norse) και την ορθογραφία (en:Old Norse orthography).
  • Ακόμη και αν υπάρχει θέμα προφοράς, η μορφή Ράουναροκ δεν βλέπω να χρησιμοποιείται πουθενά εκτός από τον τίτλο μυθιστορήματος (με μεταφραστή τον Λύο Καλοβυρνά - ίσως μπορεί να μας διαφωτίσει). Άρα αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με την Βικιπαίδεια:Ονοματοδοσία σελίδων.

--geraki (συζήτηση) 15:20, 13 Δεκεμβρίου 2013 (UTC)

Αν πας στη σελίδα της υποσημείωσης για το όνομα θα δείς δύο προφορές η μία είναι Ράκναροκ αν δεν με απατά η ακοή μου η άλλη Ράνναροκ. Πιθανώς αυτή επικαλείται ο συντάκτης. Αν βέβαια είναι αυθαιρεσία επιστρέφουμε εν ριπή στην Ράγκναροκ ή Ράκναροκ--The Elder (συζήτηση) 16:03, 13 Δεκεμβρίου 2013 (UTC)


Kalogeropoulos, Λύο Καλοβυρνάς: Ακόμη και δεχόμενοι το forvo ως πηγή (ιστότοπος με συνεισφορά από χρήστες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή), αν προσέξεις, την υποσημείωση την τοποθετεί για να τεκμηριωθεί ως προφορά το Ράκναροκ και όχι το Ράουναροκ. Πράγματι, αυτό που ακούω εγώ στην σουηδική και την ισλανδική προφορά είναι τουλάχιστον Ράκναροκ αν όχι Ράγκναροκ (προφανώς η ηχογραφήσεις δεν βοηθούν τόσο). Σίγουρα όμως υπάρχει εκεί ένα σκληρό σύμφωνο. Πουθενά δεν ακούω ή βλέπω Ράουναροκ. -geraki (συζήτηση) 09:28, 24 Δεκεμβρίου 2013 (UTC)

Ζήτησα από τον συντάκτη να αναστρέψει τις συνεισφορές του και σε πολλά άλλα λήμματα στα οποία παρενέβη, όπου λίγο-πολύ αυθαίρετα αλλάζει ονόματα. Κάποια όπως το Όντιν είναι σωστές παρεμβάσεις. Αν δεν το πράξει συντόμως, τότε θα πρέπει να τις αναστρέψουμε εμείς. Όσο για το φωνητικό αρχείο είναι αποδεκτό, στο βαθμό που είναι αποδεκτά τα φωνητικά αρχεία της Βικιπαίδειας, κατασκευασμένα επίσης από χρήστες.--The Elder (συζήτηση) 12:18, 24 Δεκεμβρίου 2013 (UTC)

Η μόνη πηγή που στηρίζει την προφορά Ράουναροκ είναι ο τίτλος μυθιστορήματος του χρήστη που έκανε και τη μετονομασία. Ακόμα και η πηγή που χρησιμοποίησε ο ίδιος χρήστης για να κάνει παρόμοιες μετονομασίες όπως Μίντγκαρντ σε Μιδγάρδη & Άσγκαρντ σε Ασγάρδη αναφέρει Ράγκαρεκ. Μία και μόνο πηγή δεν αρκεί για μετονομασία. --Divineale (συζήτηση) 12:33, 24 Δεκεμβρίου 2013 (UTC)

Σωστά--The Elder (συζήτηση) 12:38, 24 Δεκεμβρίου 2013 (UTC)

Αναστράφηκε στη γνωστή του εκδοχή--The Elder (συζήτηση) 11:11, 21 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)