Συζήτηση:Παπαφλέσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νέα Αυτό το λήμμα έχει αναφερθεί από την εφημερίδα Αγγελιοφόρος.

Η παραπομπή βρίσκεται στο: Βεντέτα για τον Παπαφλέσσα, της Σοφίας Πακαλίδου, Αγγελιοφόρος, σ. 29, 24 Μαρτίου 2007.


Παπαφλεσσας[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα να αναφέρω πως ο Παπαφλέσσας γεννήθηκε στην Πολιανή Μεσσηνίας και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Φλέσσας και όχι Δικαίος, οπως είνα καταγεγραμμένο στο μαθητολόγιο της Σχολής της Δημητσάνας.
Η οικόγενεια έχει ρίζες μέχρι σήμερα και μπορεί να διαπιστοθεί η συγγένεια αυτή και μέσω DNA.
Όταν Χειροτονήθηκε Ιερομόναχος έλαβε το εκκλησιαστικό όνομα Γρηγόριος, Γρηγόριος Φλέσσας παπάς Γρηγόριος Παπαφλέσσας. Όταν χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον Γρηγόριο τον Ε΄έλαβε το εκκλησιαστικό ΟΦΦΙΚΙΟ του Δικαίου που σημαίνει αντιπρόσωπος του Πατριάρχη και με αυτή την ιδιότητα εστάλει στις Παραδουνάβιες επαρχίες για να προετοιμάσει την επανάσταση με τον Υψηλάντη. Όταν εμυήθει στη Φιλική Εταιρεία έδωσε το όνομα Γρηγόριος Δίκαιος από Κόρινθο, για να μην αναγνωριστεί από τους Τούρκους που τον είχαν στη λίστα των θανατοποινιτών
Ευχαριστώ Τιμ Φλέσσας, www.papaflessas.gr. (Tflessas (συζήτηση) 13:21, 12 Οκτωβρίου 2018 (UTC))

Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου το ξεκαθαρίζει αυτό. — Geraki ΣΜ 12:08, 11 Ιουλίου 2007 (UTC)

Θα ήθελα να αναφέρω και εγώ ότι υπάρχει διαμάχη μεταξύ μεταξύ των 2 οικογενειών. Μέρος της οικογένειας Φλέσσα διεκδικεί την συγγένεια με έντονο τρόπο γεγονός που υποδηλώνει ότι λανθάνει. Υπάρχει οικογένεια Δικαίου απο την Πολιανή Μεσσηνίας και η διαπίστωση της συγγενείας είναι περιττή καθώς μέλη της έχουν οφθαλμοφανή ομοιότητα. Η οφθαλμική ομοιότητα οφείλετε στο γεγονός ότι οι Δικαίοι της εποχής βρισκόμενοι σε καλλέτερη οικονομική θέση από τους Φλεσσαίους πλήρωσαν τον ζωγράφο Σεβερίνο Μπαράλντι, να ποζάρει ένας Δικαίος Παπάς από την Πολιανή για το περίφημο πίνακα που υπάρχει στο πολεμικό μουσείο. Αντιθέτως ο Γάλος Άνταμ Φρίντελ έκανε την Προσωπογραφία του Παπαφλεσσα πολύ ενωρίς το 1830 η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον πίνακα το πολεμικού μουσείου που έγινε πολύ αργότερα. Η οικογένεια Δικαίου (ούτε και η οικογένεια των Φλεσσαίων εάν κοιτάξει κανείς την προσωπογραφία του Άνταμ Φρίντελ) δεν έχει ανάγκη γενετικών πιστοποιήσεων καθώς το ήθος και η σοβαρότης είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της, χαρακτηριστικά μεγάλων ηρώων που μόνο σε γνήσιους απόγονους μεταφέρονται και μεταφράζονται (γενετικώς). Ενέργειες περί διεκδίκησης της συγγένειας αυτής μόνο γραφικές θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Μάθετε πως όταν θαυμάζεις έναν ήρωα για το έργο και το ήθος του πράτεις αξιοπρεπώς και αποφεύγεις μικρότητες που ακόμα και στον ίδιο ήρωα αν ζούσε θα φαίνονταν ποταπές.Ευχάριστο είναι η αγάπη για αυτόν τον μεγάλο αγωνιστή και ως μικρό δείγμα σεβασμού προς το πρόσωπό του θα ήταν η σεμνότης των 2 αντίθετων μερών. Ευχαριστώ. (Elgk 10:18, 26 Οκτωβρίου 2008 (UTC))

Άμα γραφτούν τα κατά του παπα Φλέσσα, η αλήθεια για τις ατομικές του βλέψεις, ο ερωτισμός του και οι παλλακίδες του, οι πασσαλίδικες εμφανίσεις του και η απομύζηση των ραγιάδων κ.λπ. εν γένει η απομυθοποίησή του και όχι αυτό το χαζό αρθράκι της 5ης δημοτικού που έχουμε τώρα, θα έχουμε edit war; Ρωτάω για να μην ξεκινήσω αν γίνει κάτι τέτοιο, βαριέμαι τους εθνικόφρονες εγχώριους και επιχώριους--The Elder 19:59, 9 Μαρτίου 2010 (UTC)

το λήμμα το βρηκα εξαιρετικό. Γενικά οι επαναστάτες τειναν στις εφήμερες απολαύσεις. Ας γραφτούν και τα οσα θεωρείτε ως αρνητικά. Δεν ειναι για όλους--Istoria1944 (συζήτηση)

Σχόλιο 30-4-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Οι αναφορές του ονόματος Δικαίος στον Παπαφλέσσα είναι ανακριβείς. Επιθυμούμε να ανακληθούν οι αναφορές του ονόματος Δικαίος ως το κοσμικό επώνυμο της οικογενείας.

Ιστορική Οικογένεια Φλεσσαίων Αναφορά: Georgia flessa (συζήτηση) 09:45, 30 Απριλίου 2016 (UTC)