Συζήτηση:Ουράνιο σώμα/Πρόταση διαγραφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ουράνιο σώμα[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση τελείωσε, το αποτέλεσμα ήταν: Διατήρηση -η πρόταση διαγραφής αποσύρθηκε από το χρήστη που τη διατύπωσε, χωρίς τοποθετήσεις υπέρ της διαγραφής Κλείσιμο πρότασης από μη διαχειριστή: ——Chalk19 (συζήτηση) 12:21, 27 Μαρτίου 2019 (UTC) (διαγραφή)
Ουράνιο σώμα (συζήτηση · ιστορικό · σύνδεσμοι · παρακολ. · μητρώο)


Το 2014 έγραψα το εξής στη συζήτηση του λήμματος:

«Μάλλον θα πρέπει κάποιος να το επιμεληθεί αυτό. Αφενός ο Ήλιος είναι αστέρι και όχι κάτι ξεχωριστό (αναφορά στη δεύτερη πρόταση του λήμματος), αφετέρου (και το σημαντικό, γιατί το προηγούμενο ήταν απλά μια ασήμαντη παρατήρηση) το Σύμπαν το συνιστούν και πράγματα που δεν είναι ουράνια σώματα. VJSC263IO (συζήτηση) 23:51, 21 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC) Βασικά, όσο το κοιτάω τόσο μου έρχεται η ιδέα πως θα ήταν καλύτερα να το διαγράψουμε. Άντε να αλλάξεις τον όρο Σύμπαν με τον όρο Παρατηρήσιμο Σύμπαν. Άντε να διορθώσει κάποιος το μετεωρίτες και τα μετέωρα με τον όρο μετεωροειδής. Άντε να προθέσεις και τους αστεροειδείς, που δεν είναι τίποτα από τα προηγούμενα επτά. Μα στην τελευταία περίπτωση από τις επτά κύριες και μεγάλες κατηγορίες που λέει το λήμμα πάμε στις οκτώ κύριες και μεγάλες κατηγορίες. Και αν εγώ μπορώ έτσι να προσθέσω μια κατηγορία στη στιγμή, πως είναι δυνατό αυτό να βασίζεται σε κάτι τεκμηριωμένο; VJSC263IO (συζήτηση) 00:18, 22 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)»

Πέντε χρόνια μετά, κάνοντας μια βόλτα από την εγκυκλοπαίδεια για να δω τι έχω χάσει τόσα χρόνια, έπεσα πάνω του, βλέπω πως ισχύουν ακριβώς τα ίδια που έλεγα τότε. Αυτό «δεν διορθώνεται, καταργείται» που έλεγε κάποτε και κάποιος διάσημος... Κρίμα, γιατί είναι σημαντικό λήμμα για την αστρονομία. Καλύτερα κενό, παρά αυτό εδώ. VJSC263IO (συζήτηση) 04:29, 16 Μαρτίου 2019 (UTC)

Σχόλιο Ακόμα κι αν υιοθετηθεί το παραπάνω σκεπτικό, θα αρκούσε μια μετάφραση 5 γραμμών από την αρχή του αγγλικού λήμματος (ή από όποια άλλη "μεγάλη" γλώσσα) για να διασωθεί το λήμμα. Φυσικά θα πρόκειται πλέον για ένα stub, που ενδεχομένως δε θα αναπτυχτεί ποτέ, αλλά έτσι δε συμβαίνει με πολλές "γρήγορες μεταφράσεις" στη ΒΠ; ——Chalk19 (συζήτηση) 08:20, 19 Μαρτίου 2019 (UTC)

Η πρακτική της ΒΠ γύρω από τέτοιου είδους προτάσεις διαγραφής, τουλάχιστον όσο τη θυμάμαι, περιλαμβάνει και αυτό ακριβώς. Δηλαδή, κάποιος που έχει όρεξη αποφασίζει να διορθώσει κάτι και να «σώσει» το άρθρο. Κι εγώ έχω «σώσει» δεκάδες τέτοια άρθρα στο παρελθόν με αυτό τον τρόπο (είτε συνδεδεμένος, είτε ανώνυμα, βρίσκοντας πληροφορίες και πηγές για άγνωστες θεότητες της Λουζιτανικής μυθολογίας έως δυστυχήματα διαστημικών λεωφορείων). Αν λοιπόν υπάρχει κάποιος πρόθυμος, (προφανώς εγώ που το προτείνω δεν είμαι, αλλιώς θα το έκανα) ας το κάνει και να μη διαγραφεί. Σε διαφορετική περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορεί να παραμείνει έτσι για άλλα 5 χρόνια VJSC263IO (συζήτηση) 23:37, 21 Μαρτίου 2019 (UTC)

Διαφωνώ κάθετα με τη διαγραφή του λήμματος. Πρόκειται για τρομερά ενδιαφέρον θέμα που έχει μέλλον-εξέλιξη, απλά δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά. Έκανα μετάφραση ενός μικρού τμήματος του αγγλικού, ίσως συνεχίσω κι άλλο αργότερα (αν έχω κάνει κάποιο λάθος στις ορολογίες διορθώστε με, παρακαλώ). Πάντως για διαγραφή θεωρώ ότι δεν είναι. Πάντα με κάτι τέτοιες αφορμές, δηλαδή όταν αμφισβητούμε την εγκυκλοπαιδικότητα ενός πραγματικά σημαντικού πράγματος-αντικειμένου (και πέρισυ με το λήμμα της Μαρίας Πλακίδη -από την δική μου εμπειρία πάντα) αναρωτιέμαι και αν κάτι πάει στραβά με την πολιτική μας. _DaftRose (συζήτηση) 17:32, 23 Μαρτίου 2019 (UTC)

Μάλλον δεν έγινα αντιληπτός. Δεν αμφισβήτησα καμία εγκυκλοπαιδικότητα του θέματος. Ίσα ίσα που γράφω πως είναι σημαντικό θέμα για την αστρονομία, για την οποία έχω γράψει ούτε κι εγώ ξέρω πόσα λήμματα από την αρχή και πόσα άλλα έχω διορθώσει, επεκτείνει ή ενημερώσει. Αμφισβήτησα ξεκάθαρα την ακρίβεια του περιεχομένου, το οποίο, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, αποτελούσε ντροπή για εγκυκλοπαίδεια. Αυτά που έγραφε μέσα για κάποιον που ξέρει ελάχιστα αστρονομία ήταν λάθος. Ή τουλάχιστον, ήταν διαστρεβλωμένα.Τόσο απλά. Όπως είπα και πριν, δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ να το διορθώσω (απλά, δεν είχα όρεξη να ασχοληθώ με αυτό). Αλλιώς θα το έκανα. Είχα ζητήσει λοιπόν να διορθωθεί εδώ και πέντε χρόνια, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα. Έτυχε να το ξαναδώ πριν μια εβδομάδα και ήταν ίδιο όπως και τότε. Έτσι λοιπόν το πρότεινα για διαγραφή, ως ανακριβές, έχοντας πάντα στον νου πως αν κάποιος ήθελε θα μπορούσε να το διορθώσει. (Εμένα μου φαινόταν πάντα φυσιολογική και συνηθισμένη η πρακτική να προτείνονται λήμματα -άρθρα, όπως τα λέγαμε παλιά- και κάποιος που έχει όρεξη να προσπαθούσε να τα διορθώσει, προκειμένου να πάψουν να είναι προτεινόμενα για διαγραφή. Κι αυτό έκανα κι εγώ, όπως γράφω κι από πάνω - και δεν έχεις ιδέα σε πόσα λήμματα. Μάλιστα μετά από κάποιο σημείο, ήταν απλά το «χόμπι» μου να διορθώνω τέτοιες περιπτώσεις. Δεν ξέρω γιατί, αλλά με αυτό που λες DaftRose, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως έχει περάσει στους χρήστες της ΒΠ μια λογική ότι οι προτάσεις για διαγραφή έχουν ένα «εκδικητικό» χαρακτήρα και πως αυτοί που τα προτείνουν δεν θέλουν να τα δουν να διορθώνονται. Ίσως φταίνε οι έντονες αντιπαραθέσεις σε κάποιες συζητήσεις διαγραφής, κατά το παρελθόν. Δεν νομίζω πως πρέπει να το σκέφτεστε έτσι και καλό θα είναι, όταν βλέπετε τέτοιου είδους έντονα προβλήματα ακρίβειας όπως αυτό, ιδίως όταν αυτά χρονίζουν, να μη διστάζετε να έχετε ως μια από τις λύσεις και την πρόταση διαγραφής. Πολλές φορές υπάρχουν προβληματικά λήμματα, τα οποία απλά δεν τα παίρνει χαμπάρι κανένας και απλά προσφέρουν σε εμάς τους αναγνώστες - γιατί περισσότερο αναγνώστης της ΒΠ είμαι σήμερα, παρά ενεργός χρήστης - λάθος πληροφορίες. Μπορεί πάντως να κάνω και λάθος ως προς αυτό, οπότε τότε να συγχωρείς.). Τώρα λοιπόν που άλλαξε, προφανώς δεν έχει νόημα η διαγραφή. VJSC263IO (συζήτηση) 23:54, 23 Μαρτίου 2019 (UTC)

Σίγουρα όλοι κάποτε νιώσαμε αυτό που περιγράφεις, αλλά δεν ωφελεί σε κάτι να εστιάσουμε εκεί.

Φυσικά και έγινες αντιληπτός, απλά διαφωνώ (φιλικά πάντα). Κάποια στιγμή κάποιος θα βρισκόταν να το επεκτείνει και αυτό, και όσα είναι πολύ μικρά. Απλά τυχαίνει πολλές φορές να μη βρίσκουμε λήμματα γιατί δεν έχουν πολλές συνδέσεις. Το συγκεκριμένο εγώ το βρήκα εντελώς τυχαία, περνώντας από εδώ, ενώ έχω διαβάσει αρκετά λήμματα για την αστρονομία-αστροφυσική γενικότερα. Άρα το λήμμα μένει όντως; _DaftRose (συζήτηση) 04:17, 24 Μαρτίου 2019 (UTC)