Συζήτηση:Νεο-Οθωμανισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το λήμμα αυτό για πολύ σοβαρά θέματα στηρίζεται σε εφημερίδες. Η τεκμηρίωση "Μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται η πολιτισμική διείσδυση, όπως π.χ. με τη δωρεάν εκμπομπή τουρκικών σήριαλ. [15]"

Το λήμμα που παραθέτει ο Skylax30 είναι από μια εφημερίδα της Τουρκίας όπου αναφέρει ότι το κίνητρο είναι ο τουρισμός. Istoria1944 (συζήτηση) 00:12, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Δεν γνωρίζω αν οι εφημερίδες της Τουρκίας είναι πολύ σοβαρότερες από τις αντίστοιχες Ελληνικές, όπως πιθανόν κάποιοι να πιστεύουν, αλλά εγώ στο αντίστοιχο αρθράκι της HurrietTV δεν βρήκα αυτά τα υποχθόνια κίνητρα πίσω από την διάδοση του Σουλειμάν. Να μπει σοβαρή τεκμηρίωση Istoria1944 (συζήτηση) 00:21, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Το λήμμα υφίσταται και σε άλλες γλώσσες, τεκμηριωμένο επαρκώς στην αγγλική πχ, και το δεύτερο σχόλιο χρειάζεται αναδιατύπωση. Καλό είναι να επέμβουμε κι εμείς στο λήμμα για να φύγει η ταμπέλα της μη ουδετερότητας. Στο λήμμα της τουρκικής η σήμανση είναι πολλαπλή πάντως, πράγμα που σημαίνει πως το θέμα αντιμετωπίζεται ως φλέγον.   ManosHacker 00:43, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Με τις [1], [2] και [3] μπορείς να επαναφέρεις άνετα την παράγραφο που αφαίρεσες που στηριζόταν μόνο στην τουρκική πηγή για την οποία είχες αμφιβολίες.   ManosHacker 01:22, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

αυτό δεν είναι σοβαρή πηγή http://www.tovima.gr/media/article/?aid=483047 Η παραπάνω πληροφορία μάλιστα, αν και δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, συνδέθηκε με σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Aμπτουραχμάν Αριτσί, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «με τις τουρκικές σειρές μπορούμε να μπούμε σε κάθε σπίτι και να διαδώσουμε την τουρκική κουλτούρα». Μην ξεχνάμε ότι η σειρά διώχθηκε από τον Ερντογάν και οι ηθοποιοι της ήταν σε (φιλοαμερικάνικες) διαδηλώσεις εναντίον του. Η πηγή αυτή είναι ΑΚΥΡΗ.

το ίδιο και αυτή

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=342414 Τα τραύματα απαιτούν ένα καλό γιατρικό, ένα βάλσαμο. Αν ο κ. Ερντογάν, που συναντήθηκε τελευταία με τον κ. Σαμαρά στο Κατάρ, πιστεύει ότι τώρα προσφέρεται η ευκαιρία για μια τουρκική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα ή ότι με την προβολή τουρκικών σίριαλ -που δεν είναι και λίγα-στα αθηναϊκά ιδιωτικά κανάλια θα κερδίσει μια πολιτιστική επιρροή η Τουρκία στη χώρα μας, ίσως δεν έχει αντιληφτεί το βάθος των πληγών.

Αν θες την γνώμη μου, μάλλον πρόκειται για urban legend. Istoria1944 (συζήτηση) 02:05, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Μπορεί να έχεις και δίκιο, προσωπικά δεν ξέρω πώς να ξεχωρίσω τις καλές πηγές για το θέμα αυτό. Ας ζητήσουμε και τρίτες γνώμες.   ManosHacker 02:13, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)


http://www.entertv.gr/article/114211/poso-telika-kostizoyn-ta-toyrkika-sirial-dia-heiros-tinas-messaropoyloy

2.000 με 2.500 το επεισόδιο κάνει ο κάθε Σουλειμάν. Το τζάμπα πέθανε, μαζί με την ρήση του Κίσσιγκερ. Istoria1944 (συζήτηση) 02:17, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Επίσης να μου επιτραπεί να αμφισβητώ κατά πόσο τα λήμματα της Αγγλικής Wiki είναι ανώτερα από θέματα που άπτονται τα της περιοχής μας. Τεσπά το τζάμπα ήταν urban legend πατάτα κοπιαρισμένο από εφημερίδες της σειράςIstoria1944 (συζήτηση) 02:41, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Τώρα πρόσεξα το αυθαίρετο συμπέρασμα που μπήκε στο λήμμα, με συρραφή ενός μπλογκ γκλαμουρο-σιλικόνης που ασχολείται με μεταγραφές παρουσιαστών από κανάλι σε κανάλι. Αλλά πάλι από το μπλογκ κατάλαβα τα εξής: α) τα ελληνόφωνα κανάλια πληρώνουν πολύ φτηνά τα τουρκικά σήριαλ, και β) δεν τα παίρνουν απ' ευθείας από την Τουρκία αλλά μέσω κάποιων άλλων. Επομένως, το γκλαμουρο-μπλογκ δεν διαψεύδει τον Τούρκο υπουργό. Από την άλλη, το να πληρώνει ο ραγιάς τον σουλτάνο για να διατηρεί αυτό που του δόθηκε τζάμπα (το κεφάλι του), ήταν κάτι φυσιολογικό στην οθωμανική εποχή. Οπότε ας το αφήσουμε έτσι.--Skylax30 (συζήτηση) 11:41, 9 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Οι αγγλόφωνες πηγές ασφαλώς δεν είναι πάντα οι καλύτερες για να εξηγήσουν θέματα της γειτονιάς μας. Μάλιστα είναι σαφές ότι κάποια αγγλικά κείμενα γράφονται στα πλαίσια κάποιας διεθνούς γεωπολιτικής, η οποία σε ό,τι αφορά την Τουρκία ή την Αλβανία εκπορεύεται συνήθως από φιλο-ΝΑΤΟικά κέντρα. Αυτό είναι περισσότερο εμφανές σε κείμενα προ του 2001. Ωστόσο στην ελληνική ΒΠ (κατά ορισμένους "ελληνόφωνη"), κάποιοι ψάχνουν την αγγλόφωνη βιβλιογραφία (και σε ελληνόφωνη κάποιων ΜΚΟ, "παρατηρητηρίων", "συλλογικοτήτων" κτλ) και επικολλάνε στην ελληνική ΒΠ ό,τι τους βολεύει. Σε κάποια ιστορικά λήμματα ο Κολοκοτρώνης λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί εγκληματίας πολέμου που έκανε "γενοκτονία Τούρκων".

τουρκόφωνες πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Μετέφερα μία ή δύο παραγράφους από το αγγλικό λήμμα μαζί με τις παραπομπές τους. Πολλές από αυτές είναι στην τουρκική και κάποιες δεν είναι πλήρεις. Δουλεύω να τις βελτιώσω ή να τις αντικαταστήσω. Όποιος κατέχει την τουρκική ας βοηθήσει. Το περιεχόμενο των παραγράφων (ως υπαρκτή κριτική από ορισμένους συγγραφείς και αρθρογράφους, όχι ως αντικειμενικότητα) δεν νομίζω ότι αμφισβητείται.--Skylax30 (συζήτηση) 08:27, 7 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

συμφωνώ οτι η αγγλικη βπ ειναι σκουπιδότοπος. Για αυτο καλο ειναι αυτοι που μεταφραζουν οτι τους αρεσει απο τον σκουπιδότοπο να μη παραπονιούνται για αυτα που δε τους αρέσουν. Ηθελα να το βαλω στη πανω παράγραφο αν μπορει καποιος ας το βαλει--Istoria1944 (συζήτηση) 11:16, 7 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Ναι, αλλά κάποιος, στο άρθρο για την Άλωση της Τριπολιτσάς, δεν μου επέτρεψε να χαρακτηρίσω τους επαναστάτες του '21 ως "εθνικιστές", όπως λέει η αγγλόφωνη πηγή, από την οποία ο ίδιος κάποιος εξυπηρετήθηκε με τον όρο "σφαγή της Τριπολιτσάς". Επομένως σε ένα σκουπιδετενεκέ μπορούμε χώσουμε χέρια και να ψαρέψουμε κάτι.--Skylax30 (συζήτηση) 11:41, 9 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Υπάρχει ορολογία στα αγγλικά του Νεο-Οθωμανισμού?=[επεξεργασία κώδικα]

Αν δεν υπάρχει (εγώ δεν βρήκα στο google αντίστοιχη αγγλική λέξη) τότε απλά πρόκειται για ελληνικό νεολογισμό! Υ.Γ. Ως ορολογία δεν αναφέρομαι στην μετάφραση του άρθρου αυτού στο αγγλικό wikipedia!

2A02:587:D11:DE00:7496:8A26:BB5F:2C26 22:01, 26 Μαΐου 2017 (UTC)