Συζήτηση:Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Ιστορία
Αυτό το λήμμα έχει επιλεγεί ως Επιλεγμένη ιστορική προσωπικότητα στην Πύλη Ιστορίας.


Τόπος γέννησης (πάλι)[επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα (2011) είχε γίνει μια συζήτηση [1] αλλά κάποιοι θεώρησαν ότι δεν μπορούσε να γίνει δεκτή ως αξιόπιστη πηγή η Πομακική εφημερίδα "Ζαγάλισα". Έκτοτε προέκυψε η ίδια είδηση και πάλι, ειδικά μετά από δήλωση του δήμαρχου Μπουτάρη. Παράλληλα δημοσιεύονται και κάποιες προφορικές παραδόσεις από τη Χρυσαυγή Λαγκαδά ότι εκεί γεννήθηκε ο Ατατούρκ. Κατόπιν αυτού νομίζω ότι μπορεί να προστεθεί στο λήμμα, έστω ως "κάποιοι πιστεύουν ότι ..." ή κάπως έτσι. Τί γνώμη έχετε;

Οι πηγές που βρίσκω μέχρι στιγμής είναι:

Τουρκική εφημ. Hurriyet, 15-2-2015 (στα τουρκικά) [2]

Ιστοσελίδα OnAlert, 08.02.2015, η οποία παρουσιάζει και αναλυτικά τις δηλώσεις Μπουτάρη στη Σμύρνη. [3]

Η αναπαραγωγή των δηλώσεων από τη Hurriyet δεν αφήνει αμφιβολία ότι υπήρξε αυτή η δήλωση.

Σε πολλούς ιστοχώρους αναπαράγεται ότι "το θέμα ανέδειξε πρώτα η Ζαγάλισα" αλλά δεν νομίζω ότι αληθεύει. Το θέμα είχε αναδειχθεί παλαιότερα (στην προ-ιντερνέτ εποχή) από εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, νομίζω την "Ελληνικός Βορράς", στη δεκαετία του 1980.--Skylax30 (συζήτηση) 13:19, 11 Νοεμβρίου 2016 (UTC)

Η ίδια είδηση στην τουρκική Σαμπάχ, από 6-2-2011 [4]. Από εδώ μπορεί κανείς να έχει μια πρόχειρη μετάφραση μηχανής γιατί επιτρέπει το copy-paste. Μάλλον από εδώ πήρε την είδηση η onalert η οποία ειδικεύεται σε ελληνο-τουρκικά θέματα.

Η παλαιότερη σχετική δημοσίευση (και ίσως η πρώτη) που μπόρεσα να βρώ είναι στην "Ελληνικός Βορράς", 10 Μαΐου 1981.--Skylax30 (συζήτηση) 13:50, 11 Νοεμβρίου 2016 (UTC)

Εδώ, ένα τουρκικό ίδρυμα (Κέντρο Ερευνών Ατατούρκ), αναφέρει ότι κατά μια άλλη άποψη ο Κεμάλ γεννήθηκε σε ένα σπίτι στην οδό Ahmet Subaşı: [5] Ξέρει κανείς πού είναι αυτό; --Skylax30 (συζήτηση) 13:58, 11 Νοεμβρίου 2016 (UTC)

Σχόλιο 30-12-2020[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

You have written that Mustafa Kemal Atatürk massacred the nations, the Armenians and the Assyrians, my ancestors are Syriacs, but we never massacred us, I know many Armenians, but they were not done to them. Αναφορά: 95.15.22.181 09:22, 30 Δεκεμβρίου 2020 (UTC)

Very well documented in world history--Kalogeropoulos (συζήτηση) 09:26, 30 Δεκεμβρίου 2020 (UTC)