Συζήτηση:Μάχη του Κιλκίς (1944)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


10 επεξεργασίες χωρίς ούτε μια παραπομπή[επεξεργασία κώδικα]

10 επεξεργασίες από τον Pyraechmes, χωρίς ούτε μια παραπομπή. Αντίθετα σβήνονται οι παραπομπές του Ιστορικού Καλογρηά (πιο δεξιός δεν γίνεται), και μπαίνουν αυθέρετοι αριθμοί με ψεύτικη παραπομπή από τον ...Ριζοσπάστη(αναφέρομαι στα θύματα των τ/α)!

Μια επεξεργασία είναι τελείως λάθος ιστορικά. Τα τάγματα ασφαλείας Μακεδονίας δεν είναι σίγουρο αν ήταν φιλικά προς τους Γερμανούς ή όχι, δεν ήταν τα συναισθήματα αυτά που τα χαρακτήριζαν αλλά η ίδιοτητα τους που ήταν πρώην σύμμαχοι του Γ' Ράιχ. Αντίθετα η προπαγάνδα του ΕΛΑΣ τους έλεγες φιλοναζιστές, οι ίδιοι λέγανε ότι ήταν πατριώτες και συνεργάστηκαν με τους ΝΑΖΙ από αδιέξοδο. Άρα το να παραμείνει ότι ήταν φιλοαξονικές οργανώσεις είναι θέση μιας και μόνο πλευράς που δεν μπορεί να μείνει.

Επίσης τι σημαίνει φιλοαξονικός στο τέλος του 1944;; Η Ιταλία είχε συνθηκολογήσει και δεν υπάρχει άξονας καν.


Δυστυχώς η κατάσταση είναι ξεκάθαρος βανδαλισμός.Istoria1944 (συζήτηση) 00:45, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)

Μου έσβησε επίσης

α)μαζί τους ήρθαν πολίτες από φιλικά χωριά της περιοχής τα οποία χαρακτηρίζονταν ως αντιδραστικά από τον ΕΛΑΣ με σκοπό να αμυνθούν έναντι

(Δηλαδή αφαιρείται το σχόλιο ότι κινδύνευαν τα "αντιδραστικά"(βλ. σύμμαχοι των ΝΑΖΙ) και μένει ότι ο ΕΛΑΣ λίγο πολύ ήταν σαν τα τάγματα ασφαλείας και όπου πήγαινε βιάζε σαν τους ταγματασφαλίτες.)

το οποίο ήταν από το βιβλίο του Καλογρηά.

β)της οποίας ο πληθυσμός ήταν φιλικός προς το ΕΑΜ

το οποίο ήταν από το βιβλίο του Καλογρηά και εξού και η εν λόγω παραπομπή


Θεωρώ ότι υπάρχει συστηματικός βανδαλισμός. Istoria1944 (συζήτηση) 01:05, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)

Σχόλιο Όταν λες σβήνει, το λες με την έννοια της "λογοκρισίας" ή της απλής αντικατάστασης πληροφοριών ? --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 01:08, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)


Ποιά η διαφορά;; Αν κάνω αναστροφή, θα κάνει και αυτός και θα φραγώ στο τέλος, όπως άλλωστε γινόταν και με τον dgolitsis παλαιότερα εδώ μέσα. Δεν υπάρχει αντικατάσταση πληροφοριών, καθώς μόνο εγώ έφερα πληροφορίες/παραπομπες για το λήμμα, ενώ ο Pyraechmes, ο οποίος στη Συζήτηση:Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949 έχει προβεί σε αλλεπάλληλες προσωπικές επιθέσεις. Μια παραπομπή έβαλε, από τον Ριζοσπάστη και αυτή λάθος.Istoria1944 (συζήτηση) 01:16, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)

Κάθε χρήστης του εγχειρήματος έχει ιδιαιτερότητες τόσο στη συμπεριφορά όσο και στο τρόπο συνεισφοράς... Πρέπει να υπάρχει αρκετή καλή θέληση και καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε τέτοιες καταστάσεις αδιεξόδου να αποφεύγονται... Είναι άλλωστε τελείως λάθος, χώρια που δίνει πολύ κακή εικόνα στον αναγνώστη, σημαντικά λήμματα να "μπλοκάρουν" λόγω διαφωνιών μεταξύ χρηστών που πρόσκεινται σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ιδεολογικά ρεύματα... Δεν βγάζει εικόνα σοβαρότητας προς τα έξω κοινώς...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 01:22, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)


Γράφει λοιπόν ο Καλογριάς στο πολυδιαβασμένο υπερδεξιό βιβλίο "άλλοι καπετάνιοι" σελ 173 : καθώς και ο πληθυσμός της πόλης, οι συμπάθειες της πλειοψηφίας του οποιου έκλιναν σίγουρα προς τον ΕΛΑΣ

Δεν έχει καμία σχέση η διαφορά ιδεολογίας, πιστεύω κτλ. Δεν διεκδικώ το μονοπώλειο της Αλήθειας ούτε απαγόρεψα την άλλη άποψη. Μπορεί να μην γνωρίζεις αλλά οι πηγές που έχω βάλει είναι όλες αντίθετου ιδεολογικού ρεύματος.Istoria1944 (συζήτηση) 01:30, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)


Ξαναλέω με κίνδυνο να κουράζω : Δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Υπάρχουν ατεκμηριώτα πράγματα με αριθμούς εξωφρενικούς με ψεύτικη παραπομπή, λάθος αναφορά των ταγμάτων ασφαλείας ως φιλοαξονικούς το 1944 καθώς και διαγραφή κείμενου που έχει παραπομπή. Δε ξέρω τι άλλο χρειάζεται για να χαρακτηριστεί ως βανδαλισμός. Πάντως και με τον dgolitsis τα ίδια μου λέγανε εδώ μέσα.Istoria1944 (συζήτηση) 01:41, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)

Κακή διάθεση, πρόθεση;....[επεξεργασία κώδικα]

Έχω βάλει τρεις παραπομπές, που η μία συμπληρώνει την άλλη. Το κείμενο βασίζεται σε αυτές τις τρεις. Ο παραπάνω χρήστης μιλά για ΚΑΜΙΑ και για ΛΑΘΟΣ χρήση του Ριζοσπάστη. Αυτό πώς προέκυψε;

Έχει βάλει επισήμανση έλλειψης πηγής και ασάφειας σχεδόν σε κάθε πρόταση. Αν αρχίσω να βάζω κι εγώ σε κάθε λέξη που χρησιμοποιεί, τότε οι επισημάνσεις έλλειψης πηγής και ασάφειας θα είναι περισσότερες από το ίδιο το κείμενό του. Ενδεικτικό της διάθεσής του.

Επιτίθεται προσωπικά σ' εμένα και σε συζήτηση που είχαμε σε άλλο λήμμα. Επίσης, ενδεικτικό της διάθεσής του.

Προσπαθεί να αφαιρεί, ότι γράφω συστηματικά.

Οι πηγές του είναι ο ιστορικός Καλογρηάς, ο οποίος δεν είναι πανεπιστημιακός για να θεωρηθεί ο πλέον αξιόπιστος, και τα απομνημονεύματα ΕΛΑΣιτών. Και κατηγορεί τις δικές μου (που εκτός ότι τις κατηγορεί, τις θεωρεί και ανύπαρκτες!). Ο Καλογρηάς πάντως εμένα δεν μου αρέσει γιατί δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τη Μάχη του Κιλκίς για να θεωρηθεί ειδήμων. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 20:33, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)

Στο παρόν λήμμα ο χρήστης Pyraechmes δεν έχει βάλει ούτε μια παραπομπή πέρα από αυτή του Ριζοσπάστη η οποία και είναι λάθος για αυτό και την έσβησα. Ιδού η επεξεργασία του.

Μάλλον ως φοβερές και τρομέρες παραπομπές αναφέρεται στο λήμμα του Εμφυλίου Πολέμου, όπου είχε βάλει α)την λάθος παραπομπή από τον Ριζοσπάστη

β)παραπομπή από το pontoskaiaristera

γ)από ένα blog ενός οικολόγου !!!

Και με εγκαλεί γιατί χρησιμοποιώ τις πηγές του διδάκτορα Ιστορίας Καλογρηά, που έχει κάνει διδακτορικό σε αυτό ακριβώς το θέμα για τη Β. Μακεδονία και τον χρησιμοποιώ παρόλο που είναι ότι πιο αντίθετο ιδεολογικά από εμένα. Μάλιστα ο Pyraechmes προβαίνει σε αξιολογική κρίση για τον Καλογρήα και τον βγάζει μη αξιόπιστο αφού δεν είναι πανεπιστημιακός, καθώς αυτός προτιμάει ως φαίνεται τα blogs!!!

Συνειδητός Βανδαλισμός. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Istoria1944 (συζήτηση) 01:19, 8 Μαρτίου 2014 (UTC)

Πιστοποιητικό Πολιτικών Φρονημάτων[επεξεργασία κώδικα]

Συνεχίζει να χαρακτηρίζει τους ιστορικούς με βάση πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων που έχει πιθανόν στη συλλογή του. Εάν ο τάδε ή ο δείνα ιστορικός είναι δεξιός ή αριστερός, τότε χρησιμοποιείται ως πολιτική άποψη, αλλιώς χρησιμοποιείται ως επιστήμονας και η πολιτική του τοποθέτηση δεν μας ενδιαφέρει (άσε που δεν μπορούμε να την ξέρουμε κιόλας). Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 20:33, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)

ότι ναναι. Δεν θα αφήσω εντυπώσεις να κρέμονται. Αυτό που λέω είναι ότι ο Καλογρηάς είναι τίγκα Δεξιός, τον ΕΕΣ τον βγάζει λάδι αλλά εσύ ούτε αυτόν δεν "ανέχεσαι" καθότι δεν είναι πανεπιστημιακός(ή μπλογκ)Istoria1944 (συζήτηση) 01:27, 8 Μαρτίου 2014 (UTC)

Αντιδραστικά χωριά[επεξεργασία κώδικα]

Κακώς όντως αφαίρεσα το συγκεκριμένο κείμενο. Μπορείς να το προσθέσεις αν θες. Έχει σημασία να δούμε ότι ο ΕΛΑΣ είχε τη λογική της συλλογικής ευθύνης. Και αυτό φυσικά πρέπει να τονιστεί (όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλα λήμματα σχετικά με τις εμφύλιες συγκρούσεις, ώστε να αναλυθεί το τί συνέβη). Να τονιστεί δηλαδή ότι ο ΕΛΑΣ (και το ΕΑΜ δευτερευόντως) θεωρούσε όλους τους αντιΕΑΜικούς, δοσίλογους, ότι θεωρούσε όλη την οικογένεια υπεύθυνη για κάτι που έκανε ένα μέλος της, και ότι θεωρούσε όλο το χωριό υπεύθυνο για κάτι που έκαναν κάποιοι κάτοικοι. Εκτός από την οικογενειακή και τη συλλογική, υπήρχε και η γεωγραφική ευθύνη δηλαδή. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 20:33, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)

Φυσικά και κακώς το αφαίρεσες αφού υπήρχε παραπομπή. Τι να δούμε;; Ότι στο πόλεμο υπάρχει η λογική της οικογενειακής ευθύνης;; Σαν να πούμε ότι η γή γυρίζει. Από τους Μακεδονομάχους που θαυμάζεις, από τον Κολοκοτρώνη, από τους Συμμάχους στους βομβαρδισμούς της Νυρεμβέργης υπήρχαν αυτά. Δεν τα ανακάλυψε ο ΕΛΑΣ. Προσωπικά από όσο έχω ψάξει, η οικογενειακή ευθύνη για τον ΕΛΑΣ ήταν σε πολύ περιορισμένο βαθμό και ύστερα από τα πολλά πολλά αντίποινα των Γερμανών(κάπου διάβαζα για την οικογενειακή ευθύνη που έβαλε ο Μπελογιάννης στη Πελοπόννησο και σκότωσαν άτομα ως απάντηση σε πολλούς φόνους συγγενών του ΕΛΑΣ) Φυσικά και να τα βάλεις ή αν μπορέσω θα τα βάλω εγώ. Δεν υπάρχει διαφορά ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ. Διάβασε Ιστορικούς και όχι μπλογκς. Istoria1944 (συζήτηση) 01:34, 8 Μαρτίου 2014 (UTC)

Τα γεγονότα[επεξεργασία κώδικα]

Η εξιστόρηση των γεγονότων πάσχει σε πολλά σημεία. Καταρχήν, η πολιτική αρχή της πόλης, ο Νομάρχης, συνεπικουρούμενος από το Μητροπολίτη, έλεγχαν την πολιτική κατάσταση και αυτοί ήταν που έρχονταν σε συνεννοήσεις με τους αρχηγούς των οργανώσεων. Αυτοί ανέλαβαν τη διαμεσολάβηση μεταξύ ΕΛΑΣ και Φιλοαξονικών Οργανώσεων. Αυτοί κατάφεραν να πείσουν τον Κ. Παπαδόπουλο να αποχωρήσει με την ομάδα του. Αυτοί έπεισαν τους περιστάμενους να υψωθεί τελικά η Ρωσική σημαία ώς χώρας συμμάχου. Δεν κατάφεραν βέβαια να πείσουν τον Κισά Μπατζάκ να αποχωρήσει και έτσι ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε. Τα γεγονότα αυτά καταγράφονται πλήρως στο βιβλίο του Γεώργιου Καραμαλάκη, "Ιστορία του Κιλκίς (η μεταξύ Παΐκου και Κρουσσίων χώρα) από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα. Όταν έχω περισσότερο χρόνο θα το φτιάξω.

Εκεί αναφέρονται και οι "Φιλοαξονικές οργανώσεις". Σαν όρος μου άρεσε. Το ότι διαλύθηκε ο άξονας δεν είναι επιχείρημα γιατί και το Γ΄ Ράιχ διαλύθηκε. "Σύμμαχοι των Γερμανών" είναι πιο σωστό νομίζω, αλλά δεν επιμένω.

Πάντως θέλει πολύ δουλειά. Τα νούμερα εκεί γύρω βρίσκονται και από τον Καραμαλάκη (ο Τέτουλας αναφέρει ότι σκοτώθηκαν περίπου 4.000 μόνο μες την πόλη του Κιλκίς-Τέτουλας Στ. "35 χρόνια στην υπηρεσία του Ρωμέικου"). Όσο προστίθενται πηγές θα συγκλίνουν και τα νούμερα.

Για την εκ των έσω βοήθεια ΕΛΑΣιτών δεν αναφέρει τίποτα ο Καραμαλάκης και μάλλον έχει δίκιο, γιατί με 9.000 αντιΕΑΜικούς μου φαίνεται απίθανο. Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 1944, ήταν και η μεγάλη εβδομαδιαία λαϊκή αγορά και η πόλη είχε γεμίσει από την προηγούμενη με κάθε λογής αγροτοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους με τις πραμάτειες τους και τα ζώα και το σκηνικό ήταν απίστευτο (χιλιάδες ένοπλοι πεινασμένοι, άλογα, αγελάδες, πρόβατα, γουρούνια, κατσίκες, χωρικοί, γυναικόπαιδα και παππούδες από την ύπαιθρο κ.λ.π.). Πρέπει να περιγραφεί καλύτερα η κατάσταση. Και μετά τη μάχη, τα πτώματα στους δρόμους, πέρασαν μήνες για να καθαριστούν. Συγγενείς από τα γύρω χωριά συνέρρεαν με κάρα στο Κιλκίς για πολλές βδομάδες μετέπειτα (γιατί αφενός έπρεπε να δοθεί σχετική άδεια από τον ΕΛΑΣ και αφετέρου έπρεπε να νιώσουν ασφάλεια) και ψάχναν στα αποσυντεθειμένα πτώματα στους δρόμους, για τους δικούς τους. Γενικώς, αυτά μπορεί να θεωρούνται λεπτομέρειες, αλλά συνθέτουν την τραγική εικόνα που όμοιά της δεν ξαναείδε η Ελλάδα. Ευτυχώς πάντως που έγινε η αρχή του λήμματος. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 20:33, 7 Μαρτίου 2014 (UTC)

Μέχρι να βρεις χρόνο, τότε μη διεκδικείς να γράφεις και να σβήνεις χωρίς να βάζεις παραπομπές. Το έργο του Καραμαλάκη, δε το γνωρίζω. Σε κάθε περίπτωση το φιλοαξονικές οργανώσεις είναι λάθος, καθώς σύμφωνα με τη λογική της ουδετερότητας αφού ο ΕΕΣ το έπαιζε στο τέλος αντιστασιακός και έγινε Ε"Δ"ΕΣ οπότε αν τον πούμε φιλοαξονικό είναι σαν να υιοθετούμε ότι έλεγε ψέμματα(εγώ το πιστεύω αυτό φυσικά, αλλά η ΒΠ δεν είναι υποχρεωμένη να το υιοθετεί). Ότι έγραψα ήταν πλήρως δικαιολογημένο και είχε παραπομπή. Κακώς αφαιρέθηκε. Ο λαός του Κιλκίς ήταν φιλικά προσκείμενος στο ΕΑΜ. Υπάρχει και ανάλογη έκθεση του ΕΕΣ που το αναφέρει.

Istoria1944 (συζήτηση) 01:45, 8 Μαρτίου 2014 (UTC)


Ότι μπει χωρίς παραπομπή σε βιβλίο Ιστορικού[επεξεργασία κώδικα]

Θα το διαγράφω με τη μια. Όποιος θέλει να συνεισφέρει ας γράφει ότι θέλει αρκεί να αναφέρει συγγραφέα-τίτλο-σελίδα. Με μπλογκς, πλακίτσα, ειρωνίτσες και πολύ κουβέντα δεν πρόκειται να σπαταλήσω άλλο το χρόνο μου. Istoria1944 (συζήτηση) 11:02, 9 Μαρτίου 2014 (UTC)

Μπέρδεμα[επεξεργασία κώδικα]

Τόσο καιρό απείχα από το λήμμα γιατί θυμόμουν πως στο Κιλκίς υπήρχε ένα ανομοιογενές σύνολο αντιεαμικών δυνάμεων. Τώρα που προσπαθώ να γράψω 2-3 πράγματα επιβεβαιώθηκα. ΕΕΣίτες, Δαγκουλαίοι και άλλοι ένοπλοι συνεργασθέντες από τη μια και ΕΔΕΣίτες αξιωματικοί που παραμονές της μάχης ζητούσαν την σύλληψη των οπλαρχηγών του ΕΕΣ και την παραπομπή τους σε στρατοδικείο γιατί δεν ήθελαν να πάρει και αυτούς η μπάλα για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει οι πρώτοι. Το λήμμα θέλει πραγματικά προσοχή. Pavlos1988 (συζήτηση) 16:40, 9 Μαρτίου 2014 (UTC)


Να γινει προσθεση κατηγοριας για τον εδες, αν και δεν εβγαλα ακρη για το τι Εδες ητανε. Ο βαης συνεργαζοταν πληρως με τον Εες,ενω οι γερμανοι δεν τον χτυπαγαν τουλαχιστον. Καποιοι αξιωματικοι του εδες ηταν επιπλεον εκει αλλα δε ξερω αν ειχανε ενοπλο σωμα. Ο καλογρηας τα γραφει μπερδεμενα. Καλο ειναι να μπει οτι ηταν και εδεσιτες για να δουμε ο εδες με ποιους συνεργαζοταν. Γενικα εγινε η αρχη του λημματος και θελει πολυ δουλεια ακομη. Οι αριθμοι για τον ελας δεν ξερω αν ειναι σωστοι καθως δε πρεπει να υπολογιζουμε τη ταξιαρχια ιππικου που ηρθε κατοπιν Istoria1944 (συζήτηση) 22:08, 10 Μαρτίου 2014 (UTC)

Σχόλιο 4-4-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: εσφαλμένη αναφορά

Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα από ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γιώργου Τατσίνα, που όπως γράφει ο ίδιος συμμετείχε στη μάχη του Κιλκίς ως ΕΛΑΣΙΤΗΣ. Το βιβλίο αυτό δεν έχει κυκλοφορήσει. Δεν γνωρίζω για την αντικειμενικότητα και την ακρίβεια του κειμένου.

Και συνεχίζω την αφήγησή μου: Ρίξαμε την τελευταία σφαίρα κατά των Γερμανών περίπου στον Βαθύλακκο, ύστερα πήγαμε στο χωριό Νέα Μεσημβρία όπου παραμείναμε μερικές μέρες. 0 πόλεμος, είχαμε πιστέψει ότι τελείωσε, Οι Γερμανοί φύγανε, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι στο Κιλκίς είχαν συγκεντρωθεί οι ταγματαλήτες. «Είχαμε πιστέψει ότι φύγανε μαζί με τους Γερμανούς. Πέσαμε από τα σύννεφα, όταν ο Ραυτούδης μας ανακοίνωσε ότι βαδίζουμε προς αναμέτρηση μαζί τους, έτσι κινηθήκαμε προς Κιλκίς. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο Συντάγματα, 16ο και 30ο με βαρύ οπλισμό. Έτσι κυκλώσαμε το Κιλκίς και ξημερώματα 28ης Νοεμβρίου 1944, αρχίσαμε την επίθεση. Το δικό μας Σύνταγμα, στερούμενο βαρέως οπλισμού, δεν έλαβε μέρος στη μάχη, κρατούσε μόνο σημεία διαφυγής. Μόνο ορισμένες ομάδες πήρανε μέρος στη μάχη. Εγώ με την ομάδα μου επιτέθηκα από το Νοσοκομείο, μαζί με ένα λόχο του 16ου Συντ/τος. Το Νοσοκομείο γέμισε πτώματα. Προχωρώντας στο εσωτερικό του Κιλκίς σε έπιανε ίλιγγος, η μάχη κράτησε σχεδόν 6 ώρες. Στις 12 το μεσημέρι είχε πέσει σχεδόν όλο το Κιλκίς. Ένας λόχος αμύνονταν στο ύψωμα Άγιος Γεώργιος. Τότε έβαλε το πυροβόλο που είχαμε κυριεύσει στην Αρναία από τους Βουλγάρους, (ήταν αντιαεροπορικό, αλλά έκανε και ευθεία βολή σαν αντιαρματικό). Οι ταγματαλήτες βλέποντας ότι έχουμε πυροβολικό το βάλανε στα πόδια. Έτσι έπεσε κι ο Άγιος Γεώργιος. Το απόγευμα, το Κιλκίς έμοιαζε με κόλαση του Δάντη. Χιλιάδες πτώματα βρίσκονταν στους δρόμους, η μάχη αυτή στοίχισε 4.500 νεκρούς ταγματαλήτες και 950 Ελασίτες. Αυτός ήταν ο απολογισμός μιας αδελφοκτόνου μάχης... προς δόξαν του φασισμού. 0 περιβόητος Κ. Παπαδόπουλος, δεν έλαβε μέρος στη μάχη, έμεινε απαθής, τραβήχτηκε στα βουνά πέρα από τη λίμνη της Δοϊράνης, στο Τριεθνές στο Μπέλες. Εκεί έγινε ΕΔΕΣ άλλαξε τα σήματα και γλύτωσε. Εκεί παρέμεινε ως την ώρα που ο ΕΛΑΣ παρέδωσε τα όπλα. Ύστερα γύρισε και έγινε ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής, συνεχίζοντας τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Το σύνταγμα μετά τη μάχη του Κιλκίς, προχώρησε προς τα χωριά του Μπέλες, ερευνώντας για όπλα κλπ. Ύστερα ανεβήκαμε επάνω στα Κρούσια όρη και από εκεί προχωρήσαμε προς το χωριό Τριάδα, για να καθαρίσουμε τους λογαριασμούς με τους Τριαδίτες, που επί έτη μας είχαν γίνει πονοκέφαλος. Αναφορά: Κεραμυδάς Γιώργος 2A02:587:5C02:9200:A1E4:ECDF:6F2B:5C24 09:06, 4 Απριλίου 2016 (UTC)

Ευχαριστούμε--Istoria1944 (συζήτηση) 20:40, 21 Απριλίου 2017 (UTC)