Συζήτηση:Κρυφό Σχολειό/Μύθος και θρύλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μύθος και θρύλος[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει διαφορά στις δύο ορολογίες. Μύθος είναι το παραμύθι. Θρύλος είναι το φούσκωμα μιας αλήθειας. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς χρησιμοποιείται η ορολογία από τους μελετητές. ManosHacker 15:38, 12 Μαρτίου 2012 (UTC)
Όντως. Υπάρχει και η ορολογία "μύθος περί μύθου" (που αναφέρεται ακριβώς στο θέμα) αλλά μέχρι στιγμής έχω μόνο προφορικές αναφορές από έγκυρους ακαδημαϊκούς.

Έχω κατηγορηθεί πλειστάκις ως ελληνοκεντρικός· στην αναζήτηση όμως της αλήθειας και της πιστοποίησής της ο ελληνοκεντρισμός (κύριο στοιχείο της αρχαίας ελληνικής σκέψης- τους αρχαίους Αιγυπτίους έπρεπε να τους αμείβεις για να αποκτήσεις γνώσεις- ιδέ Πλάτων), ο ελληνοκεντρισμός πάει περίπατο. Θέλω να πω δεν χρειάζονται ούτε αγγλικές πηγές (βοηθητικές) ούτε αναφορές σε μετεπαναστικούς συγγραφείς. Το κρυφό σχολειό λειτούργησε σε πολύ περιορισμένη κλίμακα και σε ειδικές περιστάσεις (δεν ήταν επίσημη άποψη της Πύλης). Σε μια γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας έχουμε Σχολή Κυρίτζη Καστορίας (1710- 1883..) ο ίδιος ο Παναγιώτης Παπαναούμ αφηγείται στη βιβλιογραφία του (1853) ότι τελείωσε το ελληνικό σχολείο (1822) στον Νικόλαο τον Πετρίτη, από το 1705 λειτουργεί στην Καστοριά η Ιερά Σχολή των Γραμμάτων του Γεωργίου Καστοριώτη και στην Σιάτιστα διδάσκει ο Αργύριος Παπαρίζος και ο Ευγένιος Βούλγαρης πριν αναλάβει την Αθωνιάδα Σχολή διδάσκει στην Κοζάνη..--Dgolitsis ελληνοκεντρισμός και πραγματικότητα--'```` 11:59, 13 Μαρτίου 2012 (UTC)