Συζήτηση:Ευρύβατος ο Λακεδαιμόνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Gts-tg, Η μία πηγή τον ονομάζει Λουσιέα (Λουσιεύς) και ότι ήταν Σπαρτιάτης και άλλη ότι η νίκη πήγε στους Λακεδαιμόνιους. Ο Λούσιος, περνά σαφέστατα και από το έδαφος των Λακεδαιμονίων, αλλά θεωρώ ότι θα έπρεπε ίσως να το μετακινήσουμε στο Ευρύβατος ο Λουσιεύς. --Focal Point 06:31, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)

Gts-tg, δεν είχες πάρει την ειδοποίηση προηγουμένως - λόγω λάθους μου. --Focal Point 08:07, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)

Αγαπητέ FocalPoint αν ήταν από το τμήμα του Λούσιου προς την Αρκαδία θα τον έλεγαν Αρκά ή ακόμα και Ηλείο (από τη Θεισόα τη Λυκόα, αφού οι πηγές του ποταμιού ξεκίναγαν εκεί). Άρα μάλλον τον αναφέρουν Λακεδαιμόνιο για να τονίσουν αυτήν την ταυτότητα. Άρα καλύτερα έτσι, κι όχι Λουσιεύς, α) γιατί, αν θυμάμαι καλά, δεν υπήρχε και πόλη με αυτό το όνομα και β) θα αναρωτιέται μετά κανείς από ποιο ύψος του ποταμού και πάνω ή και κάτω ήταν SConfident.gifGeoandrios (συζήτηση) 06:46, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)

Κατανοητά όλα αυτά, αλλά ο μόνος άμεσος χαρακτηρισμός που βλέπω στις πηγές είναι Λουσιεύς. Το επιχείρημά μου έχει να κάνει μόνο με τις πηγές, χωρίς καμιά κρίση. Οι εξηγήσεις βρίσκονται ήδη στο κείμενο, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί Ήλειος ή Αρκάς, τη στιγμή που είναι απολύτως ξεκάθαρα γραμμένο. --Focal Point 06:58, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)

Άσε που δεν θυμόμουν και καλά: Υπήρχε δήμος: "δήμος έστι τής Οινηίδος Λουσία, αφ' ού ό δημότης Λουσιεύς" Ευρύβατος Λουσιεύς και μερικές πηγούλες ακόμα: Ευρύβατος Λακεδαιμόνιος. Geoandrios (συζήτηση) 07:01, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)

Αυτός ο δήμος που αναφέρεις είναι δήμος της Αττικής, που ανήκε στην Οινηίδα φυλή (δες Φυλές (αρχαία Ελλάδα)). --Focal Point 08:12, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)
Ναι το ξέρω, γι' αυτό το είπα. Λες πιθανόν ο Ευρύβατος, Λακεδαιμόνιος στην καταγωγή, να ζούσε στην περιοχή του δήμου Οινηίδος (στην Αττική) κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. και όχι κοντά στο ποτάμι; 10:51, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)
FocalPoint ευχαριστώ για την ειδοποίηση, η μόνη πηγή που βλέπω να λέει Λουσιεύς είναι αυτή του Φλάβιου Φιλόστρατου, ο οποίος αναφέρει τον Ευρύβατο ως Λουσιέα, και αμέσως μετά τον Λάμπι ως Λάκωνα. Όλες οι άλλες πηγές μιλάνε για Λακεδαιμόνιο. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα ίσως ο Φιλόστρατος έκανε το λάθος και μπέρδεψε τον δήμο της Αττικής με το ποτάμι, αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό. Προτείνω να παραμείνει Λακεδαιμόνιος ο Ευρύβατος αλλά να μπει και μια ένδειξη ότι έχει αναφερθεί και ως Λουσιεύς. Gts-tg (συζήτηση) 12:26, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)
Κανένας δεν χρειάζεται να έχει μπερδέψει τίποτα. Ο Ευρύβατος προερχόταν από περιοχή του ποταμιού Λουσίας, συνεπώς το Λουσιεύς είναι ακριβέστατο, καθώς επίσης και ότι ήταν Λάκων. Κατά τα άλλα, ποιες άλλες πηγές εννοείς; --Focal Point 12:51, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)
Π.χ. οι άλλες πηγές του λήμματος (Παυσανίας, Σέξτος Ιούλιος Αφρικανός, Ευσέβιος) κάνουν λόγο για Λακεδαιμόνιο. Ιδιαίτερα ο Παυσανίας ασχολήθηκε εκτεταμένα με τους ολυμπιονίκες, και κατά δεύτερο λόγο και ο Ευσέβιος, ενώ ο Φιλόστρατος σε αρκετά λιγότερο βαθμό. Τώρα αν ήταν από την Λακωνία και ήταν και δίπλα από το ποτάμι του Λουσία, η πόλη/περιοχή είναι αυτή που υπερισχύει ως προσδιοριστικό καταγωγής και όχι το φυσικό χαρακτηριστικό του ποταμού το οποίο περνούσε και από άλλες περιοχές εκτός της Λακεδαιμόνας. Το γεγονός ότι ο Φιλόστρατος λέει Λουσιεύς και αμέσως μετά Λάκωνας για τον Λάμπι μου δίνει την εντύπωση πως αναφέρει το Λουσιεύς ως προσδιοριστικό πόλης και πως έχει γίνει μπέρδεμα με τον αθηναϊκό δήμο. Μπορεί να γίνει αναφορά ότι ο Φιλόστρατος τον λέει Λουσιέα, αλλά ο Ευρύβατος μου φαίνεται πως είναι σαφώς γνωστός ως Λακεδαιμόνιος/Λάκωνας Gts-tg (συζήτηση) 13:17, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)
Παρεμπιπτόντως και ο Λουίτζι Μορέτι (ιστορικός) (αυτός που έχει συντάξει τον μεγαλύτερο κατάλογο ολυμπιονικών από όλους, Eurybatos di Sparta τον λέει, μόλις έβαλα και αυτή την πηγή στο λήμμα) Gts-tg (συζήτηση) 13:22, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)
Οκ πρόσθεσα ένα σχετικό κείμενο σχετικά με τον Λουσία/Λουσιέα. Gts-tg (συζήτηση) 13:31, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)
Focal, και όμως τελικά γίνεται ντέρμπι το θέμα, διαβάζοντας παρακάτω τον Μορέτι αναφέρει ..ricorda come altri lo ritenesscro spartano, ma personalmente lo crede di Lousoi nell’Arcadia/είναι καταγεγραμμένος ως Σπαρτιάτης, αλλά προσωπικά θεωρώ έγκυρη και την αναφορά ως Λουσιεύς της Αρκαδίας. Νομίζω πως το κείμενο που προστέθηκε στο λήμμα τα καλύπτει όλα πλέον. Gts-tg (συζήτηση) 13:45, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)
Gts-tg: Wikipedia at its best! --Focal Point 13:48, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)
Gts-tg: Η σωστή μετάφραση είναι: «...αλλά προσωπικά πιστεύω ότι είναι από τον Λούσιο της Αρκαδίας...» (και η προσωπική μου άποψη (του FocalPoint) είναι ότι με τον τρόπο αυτό αναφέρεται στο ποτάμι). --Focal Point 14:30, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)

Στέφανος Βυζάντιος, "Εθνικά", ("Stephani Byzantii Ἐθνικων quæ supersunt." Gr. Edidit Anton Westermann, Λειψία 1839) Λουσοί Αρκαδίας:

"Λουσία. των Υακίνθου θυγατέρων η Λουσία ην, αφ' ης ο δημότης [της] Οιηνίδος φυλής Λουσιεύς" και

"Λουσοί, πόλις Αρκαδίας, όπου Μελάμπους έλουσε τας Προίτου θυγατέρας και έπαυσε της μανίας. ο πολίτης Λούσιος και Λουσεύς και Λουσιάτης". σελ. 185, Geoandrios (συζήτηση) 03:55, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)

επίσης, βρήκα και την ταύτιση (Νικόλαος Λωρέντης, "Λεξικόν των αρχαίων μυθολογικών, ιστορικών και γεωγραφικών κυρίων ονομάτων", χρησιμεύον ως παράρτημα παντός Ελληνικού λεξικού προς μελέτην τω παλαιών ποιητών και λογογράφων, νυν το πρώτον μετ' ακριβείας εκ παλαιών και νεωτέρων ερανισθέν υπό Νικολάου Λωρέντη, και εκδοθέν φιλοτίμω επιστασία και δαπάνη Κωνσταντίνου Γκαρπολά και Χριστοδούλου Ματακίδου. Εκ της Τυπογραφίας Αντωνίου Μπένκου (πρότερον Χάϋκουλ). Εν Βιέννη της Αυστρίας 1837, (1η έκδοση) και Λουσοί [...] Λουσοί και Λουσσοί, οι. Πόλις της Αρκαδίας, κείμενη αρκτικώς πλησίον της Κλείτορος, ένθα ευρίσκετο εις ναός της Αρτέμιδος. Παυσ. Καλλ. Υμν. Αρτμ. 235.- όθεν Λουσιεύς, έως, και Λουσιάτης, ου, ο (α), ο κάτοικ.[...] σελ. 184), που έψαχνα, άρα:Geoandrios (συζήτηση) 06:54, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)

Συναγόμενα:

Από την επιστολή (Φεβρ. 2013) του Γ. Ιωαννίδη (τότε υφυπ. Αθλητισμού) στον Ζακ Ρογκ, με αφορμή την απόφαση της ΕΕ της ΔΟΕ να αφαιρέσει το άθλημα της Πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπ. Αγ. του 2020: Η πάλη ξεκίνησε την ιστορική της αγωνιστική διαδρομή στους 18ους Ολυμπιακούς Αγώνες το 708 π.Χ με πρώτο Ολυμπιονίκη τον Λάκωνα Ευρύβατο ... 34kor34 (συζήτηση) 07:53, 12 Ιουνίου 2016 (UTC)