Συζήτηση:Ειρήνη η Αθηναία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μετακίνηση[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως πρέπει να μετακινηθεί στο Ειρήνη (αυτοκράτειρα); --Jack-Jack 09:17, 28 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Σωστή η παρατήρηση Alex. Το έφερα στο Ειρήνη η Αθηναία, που ήταν και στο Βυζαντινή αυτοκρατορία.--FocalPoint Συζήτηση 19:35, 29 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Εικόνα[επεξεργασία κώδικα]

Η σμάλτινη εικόνα που εικονογραφεί το λήμμα Εικόνα:Irina ( Pala d'Oro).jpg, από την Pala d’ Oro του Αγίου Μάρκου στη Βενετία (αναδημοσιευμένη προφανώς από την αγγλική Βικιπαίδεια), δεν δείχνει την Ειρήνη την Αθηναία αλλά την Ειρήνη (1088-1134) σύζυγο του Ιωάννη Β΄ Κομνηνού https://en.wikipedia.org/wiki/Irene_of_Hungary. --Mimis Amimitos (συζήτηση) 21:07, 23 Αυγούστου 2016 (UTC)


Mimis Amimitos είσαι βέβαιος, έχεις κάποια εξωτερική παραπομπή; Αν είναι έτσι θα πρέπει να το διορθώσουμε και στα Commons και στις άλλες Βικιπαίδεις - Badseed απάντηση 00:39, 24 Αυγούστου 2016 (UTC)


ΜΑ,Β Σύμφωνα με τον Donald Nicol (Βυζάντιο και Βενετία, σ. 98) η εικόνα στο Pala d' Oro είναι της Ειρήνης συζύγου του Αλέξιου Α΄. Αναφέρει την εκδοχή για την άλλη Ειρήνη, σύζυγο του Ιωάννη Β΄, ως λιγότερο πιθανή καθώς αυτός είχε αρνηθεί εξαρχής να επικυρώσει τα προνόμια των Βενετών που είχε παραχωρήσει ο πατέρας του. Μάλιστα ως προς την εικόνα του δόγη Ορντέλαφο θεωρεί ότι στην θέση του ήταν ο ίδιος ο Αλέξιος Α΄ και άλλαξε αργότερα. Όπως και αν έχει, σίγουρα δεν είναι η Ειρήνη η Αθηναία (πράγματι, δεν υπήρχε λόγος για να βρίσκεται εκεί). --geraki (συζήτηση) 05:48, 24 Αυγούστου 2016 (UTC)

Τα προβλήματα ταύτισης και χρονολόγησης που συνοδεύουν την Pala d’Oro είναι παραπάνω από ένα. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι ότι η εικονιζόμενη αυτοκράτειρα Ειρήνη δεν είναι η Ειρήνη η Αθηναία (το σφάλμα είναι διαδεδομένο στο Διαδίκτυο) αλλά κάποια από τις αυτοκράτειρες συζύγους των Κομνηνών (στην εποχή τους παραγγέλθηκαν τα σμάλτινα πλακίδια), οι οποίες είχαν όλες (κατά διαβολική σύμπτωση) το όνομα Ειρήνη. Πρόχειρη τεκμηρίωση: μία από τις μελέτες στις οποίες παραπέμπει η αγγλική Βικιπαίδεια, στο λήμμα "Pala d' Oro" https://en.wikipedia.org/wiki/Pala_d%27Oro (Buckton, David, and John Osborne. "The Enamel of Doge Ordelaffo Falier on the Pala d'Oro in Venice." Gesta 39 no. 1 (2000): 43-49.), διαβάστε την πρώτη σελίδα εδώ: https://www.jstor.org/stable/767152?seq=1#page_scan_tab_contents --Mimis Amimitos (συζήτηση) 10:10, 24 Αυγούστου 2016 (UTC)


Mimis Amimitos, geraki, τέλεια λοιπόν, μπράβο για την επισήμανση! Βλέπω ότι ο geraki έκανε τις σχετικές αλλαγές στο λήμμα και στα Commons, οπότε είμαστε ΟΚ. Σιγά σιγά θα πρέπει να το θέσουμε και σε καμιά ξενόγλωσση ΒΠ, αρχής γενομένης από την αγγλόφωνη. - Badseed απάντηση 22:24, 25 Αυγούστου 2016 (UTC)