Συζήτηση:Γιάννης Αλαφούζος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όχι ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς Αυτό το λήμμα πρέπει να συμφωνεί με την πολιτική για τις βιογραφίες ζώντων προσώπων, ακόμα και αν το λήμμα δεν αποτελεί βιογραφία, επειδή περιέχει υλικό που αφορά ζώντα πρόσωπα. Αμφιλεγόμενο ατεκμηρίωτο ή με ανεπαρκή τεκμηρίωση υλικό που αφορά ζώντα πρόσωπα και δύναται να δημιουργήσει συγκρούσεις, επιβάλλεται να αφαιρεθεί αμέσως από το λήμμα και την σελίδα συζήτησής του, ειδικότερα αν είναι πιθανώς δυσφήμηση, συκοφαντία, εξύβριση ή λίβελλος. Χρήστες που προσθέτουν επανειλημμένα τέτοιο υλικό, είναι πιθανό να υποστούν φραγή. Εάν διαπιστώσετε ότι τέτοιο υλικό τοποθετείται επανειλημμένα, ή αν έχετε άλλες ανησυχίες, παρακαλείστε να αναφέρετε το ζήτημα στο σημειωματάριο διαχειριστών ώστε να επιμεληθεί του ζητήματος κάποιος διαχειριστής.
Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Παναθηναϊκός.


Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Στο section "Σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προβλήματα με τη Δικαιοσύνη" υπάρχουν μια σειρά από ανακρίβειες, λανθασμένες αναφορές και στοιχεία με ανύπαρκτες παραπομπές.

Συγκεκριμένα στην πρώτη παράγραφο:

"Αν και η οικογένεια Αλαφούζου έχει κεντροδεξιό πολιτικό προσανατολισμό, το διάστημα 1991-1993 ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη."

Τα σημεία:

"οικογένεια Αλαφούζου" - Η οικογένεια αποτελείται από οντότητες που έχουν, η κάθε μια τις δικές της πολιτικές επιλογές, οι οποίες εξάλλου, εκτός εάν κάποιος αποφασίσει να τις δημοσιοποιήσει, αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Δεν υπάρχει η έννοια του οικογενειακού πολιτικού/ κομματικού προσανατολισμού "πολιτικό προσανατολισμό" - αποτελεί προσωπικό δεδομένο

Στη συνέχεια αναφέρονται τα εξής:

"Τον Φεβρουάριο του 1992 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των Αριστείδη και Γιάννη Αλαφούζου για λαθρεμπόριο πετρελαίου, με βάση πόρισμα της τότε Διεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών.[2] Ο Γιάννης Αλαφούζος χαρακτήρισε «κατασκευασμένο» το πόρισμα των υπαλλήλων του υπουργείου και κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για έλεγχο του κράτους και της Δικαιοσύνης, παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που μόλις είχε αθωωθεί για την υπόθεση Κοσκωτά (εκείνη την εποχή τα ΜΜΕ του ομίλου Αλαφούζου είχαν έντονα αντιπολιτευτική στάση έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη και υπογείως στήριζαν τον Ανδρέα Παπανδρέου).[3] "

Σε αυτό το κομμάτι αρχικά αναφέρει τη ποινική δίωξη για λαθρεμπόριο πετρελαίου (γεγονός αληθές) χωρίς όμως να αναφέρει ότι με την 4088/1993 απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κειου Πειραιά αθωώθηκε για την υπόθεση αυτή , η οποία απόφαση επικυρώθηκε με την με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Πειραιά, μετά από έφεση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης ακυρώθηκαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί.

Σημειωτέον είναι ότι οι παραπομπές 2-6 δεν ανοίγουν!

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η εφημερίδα Αυριανή καταδικάστηκε για δημοσίευμα σχετικό με την υπόθεση Ασπρονήσι στο οποίο ανέφερε την ποινική δίωξη χωρίς να αναφέρει τις αθωωτικές αποφάσεις.

Υπάρχουν αποφάσεις (πρωτόδικη και εφετειακή για το ασπρονήσι και την απόφαση κατά ΑΥΡΙΑΝΗΣ για δημοσίευμα για ΑΣΠΡΟΝΗΣΙ.

Το παραπάνω δημοσίευμα αναρτήθηκε αφού είχαν εκδοθεί οι προαναφερόμενες αποφάσεις, γεγονός που αποδεικνύει κακοπιστία και πρόθεση συκοφάντησης.

Στη συνέχεια της σελίδας, και συγκεκριμένα στο κομμάτι:

"Επίσης, ισχυρίστηκε ότι ο Μητσοτάκης ζητούσε συνεχώς από αυτόν και τον πατέρα του χρήματα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αργότερα, στην προεκλογική περίοδο του 1993 αποκάλυψε ότι τους είχε βάλει να καταθέσουν 1 εκατομμύριο δολάρια στο λογαριασμό της λιβεριανής υπεράκτιας (offshore) εταιρείας Mayo (αυτή η υπόθεση θα οδηγούσε αργότερα σε σύγκρουση του Μητσοτάκη με τον υπουργό τουΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη).[4] "

Ο Γιάννης Αλαφούζος ουδεμία σχέση έχει με τη συγκεκριμένη υπόθεση που αφορούσε νόμιμη χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος από τον πατέρα του και όχι από τον ίδιο! Σημειωτέον ότι οι παραπομπές και εδώ δεν ανοίγουν.

Επίσης, η παράγραφος: "Με τη σειρά του ο Μητσοτάκης κατονόμασε τους Αριστείδη και Γιάννη Αλαφούζο και τον Σωκράτη Κόκκαλη ως τους κύριους υπεύθυνους για την ανατροπή της κυβέρνησής του: τους Αλαφούζους γιατί είχαν πάρει εγγυήσεις από τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα σταματήσουν οι διώξεις και οι συνεχείς έρευνες σε βάρος τους αν στήριζαν το ΠΑΣΟΚ με τις επιθέσεις τους στην κυβέρνηση, και τον Κόκκαλη γιατί ήθελε πάση θυσία να μπλοκάρει την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, του οποίου ήταν τότε ο κύριος προμηθευτής.[5] "

Δεν έχει θέση το παραπάνω δημοσίευμα στην σελίδα που αναφέρεται στον Γιάννη Αλαφούζο.

Για τις παραγράφους που ακολουθούν:

"Μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, υπέρ του Γιάννη Αλαφούζου μίλησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Κατσιφάρας, που χαρακτήρισε «στημένη ιστορία του Μητσοτάκη» τα περί λαθρεμπορίου.[6] Τον Φεβρουάριο του 2001 ο Γιάννης Αλαφούζος καταδικάστηκε από το Β΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο.[7] Η καταδίκη του Αλαφούζου είχε να κάνει με δύο υποθέσεις βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. (εφορίες) χρεών, ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δραχμών για επιβληθέντες ή παρακρατηθέντες φόρους, και 165 εκατομμυρίων δραχμών για λοιπούς φόρους και χρέη, οι προθεσμίες καταβολής των οποίων είχαν λήξει από 1ης Φεβρουαρίου 1996 και 1ης Μαΐου 1997. Για την πρώτη υπόθεση ο Αλαφούζος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, ενώ για την δεύτερη εισέπραξε ποινή φυλάκισης 2 ετών.[7] Ο Αλαφούζος απέφυγε τον εγκλεισμό στις φυλακές καθώς το δικαστήριο αποφάσισε, μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, η ποινή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.[7] Κατά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των δικηγόρων του Αλαφούζου για αναβολή, καθώς η δίκη είχε ήδη αναβληθεί 6 φορές.[7]"

Η παραπάνω ανάρτηση είναι ανακριβής και ο χρόνος που δημοσιεύτηκε αποδεικνύει ότι έγινε κακόπιστα με σκοπό να συκοφαντήσει τον Γιάννη Αλαφούζο και αυτό γιατί αναρτήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο όταν ήδη αυτές οι ερήμην αποφάσεις είχαν ανατραπεί και ο Γιάννης Αλαφούζος είχε αθωωθεί. Η παραπάνω ανάρτηση δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Αλαφούζος έχει καταδίκες για οφειλές προς το Δημόσιο, πράγμα απολύτως αναληθές.

Το ποινικό μητρώο του Γιάννη Αλαφούζου δεν εμφανίζει καμία από τις αναφερόμενες ποινές. Υπάρχει διαθέσιμο τόσο το ποινικό μητρώο όσο και οι εφετειακές αθωωτικές αποφάσεις του ίδιου.

Τέλος, το κομμάτι:

"Το Σεπτέμβριο του 2003 ο Αλαφούζος και η εφημερίδα «Καθημερινή» καταδικάστηκαν από το Πολιτικό Εφετείο Πειραιά για σειρά δημοσιευμάτων εναντίον του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη που αφορούσε την περίοδο από τον Ιανουάριο ως το Δεκέμβριο του 2001. Ειδικότερα, το Εφετείο δέχθηκε ότι και τα 154 δημοσιεύματα της Καθημερινής κατά την περίοδο αυτή ήταν ψευδή και συκοφαντικά. Ο Αλαφούζος υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό των 315.000 ευρώ στον Κόκκαλη, ενώ και η εφημερίδα «Καθημερινή» υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει την απόφαση.[8]"

1. Η αναφερόμενη υπόθεση δεν αφορά τον Γιάννη Αλαφούζο αλλά την Καθημερινή και τον Θεμιστοκλή Αλαφούζο. Εσφαλμένα και προφανώς κακόπιστα (για τους λόγους που θα παραθέσουμε παρακάτω) αναφέρεται το όνομα Αλαφούζος δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για τον Γιάννη Αλαφούζο. Είναι γνωστό και προφανές ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. 2. Το σπουδαιότερο που αποδεικνύει την κακοπιστία της πληροφορίας είναι ότι όταν αναρτήθηκε το παραπάνω κείμενο ήταν γνωστό και δημοσιευμένο στον τύπο τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα: a. Με την 358/2003 απόφαση του Α.Π τμήμα Αναστολών η Καθημερινή δεν δημοσίευσε την απόφαση του Εφετείου αλλά κατέβαλε το ποσό που είχε επιδικαστεί . b. Η απόφαση του Αρείου Πάγου με αρ. 388/2005 αναίρεσε την 863/2001 απόφαση του Εφ. Πειραιά, διέταξε την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση και καταδίκασε τους αναιρεσίοντες Σωκράτη Κόκκαλη και Ιντρακόμ στην καταβολή δικαστικής δαπάνης ποσού 1500€. Ο Σωκράτης Κόκκαλης υποχρεώθηκε να επιστρέψει στον Θεμιστοκλή Αλαφούζο το ποσό που είχε καταβληθεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο Γιάννης Αλαφούζος ουδέποτε είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση αυτή! Αναφορά: 62.169.220.190 15:41, 3 Αυγούστου 2016 (UTC)[απάντηση]

Αλαφούζος και το σκάνδαλο στην Βενεζουέλα[επεξεργασία κώδικα]

https://lefterianews.wordpress.com/2017/04/29/%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%8d%ce%b6%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%af-%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b7-%cf%80%ce%ad%ce%bc%cf%80%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%b7-%ce%b2/

https://info-war.gr/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf/