Συζήτηση:Βεγγαλική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.

Σχόλιο 18-5-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Η γλώσσα ονομάζεται στα Ελληνικά "Βεγγαλική", όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από την ίδια τη Βικιπαίδεια σε άλλα λήμματά της όπου γίνονται αναφορές στη γλώσσα αυτή. Ούτως ή άλλως η σύνταξη της φράσης "Μπενγκάλι γλώσσα", με το "γλώσσα" να έπεται, προδίδει μηχανική μετάφραση από τα Αγγλικά. Αναφορά: Νικόλαος Λυκιαρδόπουλος niklyk1@yahoo.de 136.173.62.130 10:41, 18 Μαΐου 2015 (UTC)

Υπέρ της μετακίνησης του λήμματος στο Βεγγαλική γλώσσα. Ο όρος Μπενγκάλι συνυπάρχει με τον Βεγγαλική γλώσσα. Όμως καθώς η χώρα ονομάζεται Βεγγάλη, η γλώσσα ονομάζεται Βεγγαλική (Δομή, Ημερησία, μεταφράσεις βιβλίου), και σε δευτερεύουσα χρήση είναι το Μπενγκάλι το οποίο είναι απλώς φωνητική μεταγραφή. Το Μπενγκάλι αποτελεί τη λιγότερο βέλτιστη εκδοχή της ονομασίας της γλώσσας. Gts-tg (συζήτηση) 16:21, 12 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Όμως, ο όρος Μπενγκάλι για τη γλώσσα υπάρχει στα ελληνικά, [1][2][3][4]. --C Messier 16:22, 12 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Έχουν παρατεθεί σύνδεσμοι παραπάνω που δείχνουν πως οι 2 όροι συνυπάρχουν. Μάλλον το θέμα είναι ποιά χρήση είναι συνηθέστερη ή/και ορθότερη. Gts-tg (συζήτηση) 16:25, 12 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Σχόλιο Με βάση τη συγκεκριμένη παρατήρηση που είχε γίνει στη σχετική συζήτηση της Βικιεπιχείρησης για τη γλώσσα από τον Dr Moshe

  1. Φυσικά, αν μπορούμε να σχηματίσουμε ομαλό επίθετο στην Ελληνική, μπορούμε να το προτιμήσουμε (π.χ. αζερμπαϊτζανική γλώσσα, όχι Αζερμπαϊτζάν γλώσσα). Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατόν χωρίς μεγάλη δυσκολία (π.χ. τουνγκουσική γλώσσα, καρτβελιανή γλώσσα), αλλά θα πρέπει πάντοτε να δημιουργούμε αποσαφηνιστικό άρθρο (π.χ. Τουνγκούς) με αναφορά τόσο στη φυλή όσο και στη φερώνυμη γλώσσα.

Νομίζω ότι μπορούμε αν δεν παραβαίνουμε κάποιον γραμματικό κανόνα να μεταφέρουμε στο Βεγγαλική γλώσσα ως κύριο τίτλο--Kalogeropoulos (συζήτηση) 13:42, 14 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

C με βάση τα παραπάνω συμφωνείς στην αλλαγή του συγκεκριμένου κύριου τίτλου, η θα ήθελες να το αφήσουμε λίγο παραπάνω; Gts-tg (συζήτηση) 14:23, 18 Ιανουαρίου 2016 (UTC)