Συζήτηση:Ανταρτοπόλεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Θα μπορούσε να σταθεί ως άρθρο αν δεν περιείχε τις προσωπικές απόψεις τους συγγραφέα στην τελευταί παράγραφο και εφόσον προστεθούν στοιχεία που λείπουν για τον ανταρτοπόλεμο M' αρέσει που χαλάω σάλιο για αναλύσεις :(--ΗΠΣΤΓ 11:05, 5 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

Είναι κόπυ έτσι κι αλλιώς (paste-φεύγα) - Badseed απάντηση 11:08, 5 Νοεμβρίου 2006 (UTC)


Εγώ έχω γράψει την αναφορά για τρομοκρατία και ανταρτοπόλεμο και στο e-telescope. Μου αρέσει που είσαστε στην τσίλια! Προσκαλώ οποιονδήποτε έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό να το προσθέσει και να βελτιώσει το άρθρο.Acoustics

(guerilla warfare)[επεξεργασία κώδικα]

Βασικά διαφωνώ με την προσθήκη της αγγλικής έννοιας στο άρθρο. Νομίζω οτι δεν οφελεί σε τίποτα η αγγλικά μετάφραση(ούτε ορολογία είναι ουτε κάτι άλλο). Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι είμαστε στην Ελληνική Βικιπαίδεια. Αν δεν έχετε πρόβλημα θα το βγάλω(Το είχα ξαναβγάλει αλλα επειδή επαναφέρθηκε κάνω την συζήτηση).--Eonwe 22:45, 6 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

μα τι λές; και πώς νομίζεις θα αυτοϊκανοποιηθούν οι γνώστες τών αγγλικών νομίζοντας ότι προσφέρουν στην κατανόηση απλά και μόνο γράφοντας την αγγλικούρα που στο κάτω κάτω υπάρχει έτσι και αλλιώς ως σύνδεσμος (και ορολογία να ήταν κανονικά δεν θα έπρεπε να γράφεται αλλά τι λέμε τώρα; όχι, η ανώτερη αγγλική γλώσσα δεν μπορεί να μην παρεμβάλεται, θα πρέπει ο κάθε αμορφωτοαδαής κάθε στιγμή να ενημερώνεται για την γλώσσα που κακώς δεν επιλέγει να χρησιμοποιεί. --Λύκινος 23:07, 6 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

ΔΕΝ είναι αγγλικό το guerilla, ισπανικό είναι, και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έτσι λένε τον ανταρτοπόλεμο, οπότε όχι απλώς είναι λογικό, αλλά είναι σχεδόν απαραίτητο να γίνει αναφορά στην λέξη. Φυσικά όχι ως guerilla warfare αλλά σκέτο guerilla και ίσως όχι στην εισαγωγή. — Geraki ΣΜ - 2006-11-07T 07:36Z.

Δεν γνώριζα καν οτι το guerilla χρησιμοποιέιται παγκοσμίως. Οκ.--Eonwe 12:34, 7 Νοεμβρίου 2006 (UTC)


διεθνή όρο «guerilla», δηλαδή "μικρός πόλεμος" το guerra αν δεν κανω λαθος σημαινει μάχη, αρα μικρος πολεμος η μικρη μάχη ? --✻tony esopi λέγε 12:15, 14 Σεπτεμβρίου 2009 (UTC)

Τι είναι ο ανταρτοπόλεμος[επεξεργασία κώδικα]

Έτσι όπως είναι το άρθρο περιπλέκει τις έννοιες απελευθερωτικός πόλεμος, ανταρτοπόλεμος, καταδρομικές επιχειρήσεις και τρομοκρατία. Ο ανταρτοπόλεμος κατ'αρχήν είναι στρατηγική διεξαγωγής πολέμου. Λάθη:

  • «χαρακτηρίζεται κυρίως ο απελευθερωτικός πόλεμος»: ο ανταρτοπόλεμος έχει ως σκοπό την αλλαγή εξουσίας είτε εγχώριας είτε ξένης κατοχής. Το απελευθερωτικός είναι πάντα σχετικό με την πλευρά από την οποία βρίσκεται κάποιος.
  • «Στην Ελληνική ιστορία πρώτος ανταρτοπόλεμος φέρεται ο Μακεδονικός Αγώνας»: Λυπάμαι αλλά ο Μακεδονικός Αγώνας τόσο από την πλευρά των ελλήνων όσο και των βουλγάρων έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά τρομοκρατίας, παρά ανταρτοπόλεμου. Δεν υπήρχε αντικειμενικός στρατηγικός στόχος όπως εκδίωξη του εχθρού ή κατάληψη περιοχής, αλλά κυρίως ενέργειες που αποσκοπούσαν στην επιρροή στο ηθικό του ντόπιου πληθυσμού.
  • Όλη η παράγραφος «Ο ανταρτοπόλεμος δεν θα πρέπει να συγχέεται με εσωτερικές επαναστάσεις ή εμφυλίους πολέμους που μπορεί να εφαρμόζουν κάποιες από τις αρχές του, αλλά όμως έχουν χαρακτήρα πολιτικό και κύριο σκοπό και στόχο τους την ανατροπή της κυριάρχουσας εξουσίας (π.χ. Μάο Τσετούνγκ (Κίνα), Κούβα, Βιετνάμ), στις οποίες εκ των πραγμάτων δεν επιτυγχάνει στόχους υψηλής στρατηγικής αλλά περιοριστικά μόνο εκείνους της εσωτερικής πολιτικής αλλαγής (π.χ. Λιβύη, Ρουμανία, Ιραν κλπ.)»: Ακριβώς το αντίθετο. Όπως είπαμε ο ανταρτοπόλεμος είναι στρατηγική και σύνολο τακτικών. Ο σκοπός πρέπει να είναι συγκεκριμένος, αλλά η έννοια ανταρτοπόλεμος αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος και όχι τον σκοπό για τον οποίο διεξάγεται. Τα πρώτα στάδια των πολέμων στον Εμφύλιο της Κίνας και του Βιετνάμ ήταν καθαρά ανταρτοπόλεμος, που μετέπειτα εξελίχτηκε σε πόλεμο τακτικών δυνάμεων (απαραίτητο στάδιο για την επιτυχία του). Ο εμφύλιος της Κούβας θεωρείται η μοναδική περίπτωση ανταρτοπόλεμου που έφτασε στον αντικειμενικό σκοπό χωρίς να περάσει στο στάδιο της συγκρότησης τακτικού στρατού.

Είχα γράψει παλιότερα άρθρο για τον ανταρτοπόλεμο που δεν ανέβασα στην Βικιπαίδεια επειδή ήθελα να το βελτιώσω λίγο ακόμη. Θα κοιτάξω να τα συγχωνεύσω. — Geraki ΣΜ - 2006-11-07T 08:37Z.

Συμφωνώ ότι ο ανταρτοπόλεμος είναι τρόπος - είδος πολέμου, που ο χαρακτήρας του όμως τίθεται πάντα (εξετάζεται και προσδιορίζεται) κάτω από ποίο νομικό καθεστώς αυτός γίνεται και σε ποιο τόπο γίνεται, γι΄ αυτό και σε "κενό εξουσίας" όλες οι παρεμφερείς έννοιες συγχέονται. Την αναμόρφωση του άρθρου επιχείρησα σύμφωνα με το είδος αυτό πολέμου μεταξύ λαών (απελευθερωτικού) και όχι ως εσωτερικού εμφυλίου πολέμου που εν προκειμένω το νομικό καθεστώς προσβάλλεται. Οι απελευθερωτικοί αγώνες εξ ανάγκης ξεκινούν με αυτό το είδος πολέμου αφού δεν μπορεί να υπάρχει τόσο τακτικός στρατός όσο και αντίστοιχος οπλισμός. Η τρομοκρατία, της οποίας ο ορισμός ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί επίσημα, αποτελεί μέσον πίεσης για κάποιο σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν είναι είδος πολέμου, όσο και αν θέλει να την παρουσιάσει έτσι ο διεθνής ή εσωτερικός τύπος. Το ότι ο Μακεδονικός Αγώνας χαρακτηρίστηκε ανταρτοπόλεμος ήταν διότι δρούσαν ένοπλες ομάδες τις οποίες ούτε η Ελλάδα ούτε η Βουλγαρία επισημοποιούσαν με κύριο στόχο την αριθμητική διαφοροποίηση των πληθυσμών της περιοχής σε τρίτο έδαφος (Τουρκίας). (Σημ: η Εγκυκλ. Ηλίου ομοίως χαρακτηρίζει τον Μακεδονικό Αγώνα, σε όλη τη περίοδό του, ως ανταρτοπόλεμο τ.3ος σ.38)--Templar52 09:28, 7 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

Νομίζω ότι το άρθρο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.Acoustics

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!


Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [1]. --Gerakibot 08:36, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)