Συζήτηση:Αλεξάνδρεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σπάσιμο λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

@Asiatologist: νομίζω πως το λήμμα είναι καλύτερα να σπάσει στο λήμμα της πόλης όπως είναι εδώ και σε ένα για την αρχαία Αλεξάνδρεια (όπου θα καλύπτει έως πριν την αραβική κατάκτηση του 7ου αιώνα, ενότητες στο τρέχων λήμμα από 1 έως 10) και όπου θα μεταφερθεί περιεχόμενο εκεί, και εδώ μπορεί να αφεθεί μια γερή ιστορική περίληψη για την περίοδο αυτή. Ένα αυτοτελές λήμμα για την αρχαία Αλεξάνδρεια μπορεί να χωρέσει άνετα πολύ περισσότερο περιεχόμενο για την περίοδο αυτή από ότι εδώ. Ή εναλλακτικά λήμμα για την Ιστορία της Αλεξάνδρειας. Gts-tg (συζήτηση) 18:30, 1 Μαρτίου 2017 (UTC)

@Gts-tg: Μάλλον έχεις δίκιο, αν και δεν ήταν στις προθέσεις μου να επεκτείνω το λήμμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ωστόσο δεν το εξετάζω αυτή τη στιγμή (προσωπικά) λόγω έλλειψης χρόνου, κούρασης κλπ. Εάν θέλεις μπορείς να ασχοληθείς εσύ με την εν λόγω διευθέτηση. Asiatologist (συζήτηση) 06:20, 2 Μαρτίου 2017 (UTC)

@Asiatologist: ολοκληρώθηκε το σπάσιμο. Έκανα κάποιες αλλαγές εδώ και εκεί ώστε να είναι κάπως διακριτά τα πράγματα (δεν ξέρω αν χρειάζεται λίγο ακόμα συγύρισμα). Το αρχαία Αλεξάνδρεια σε περιμένει πάντως με ανοικτές αγκάλες. Gts-tg (συζήτηση) 15:24, 2 Μαρτίου 2017 (UTC)

@Gts-tg: Έκανες πολύ καλή δουλειά!! Είναι σα να έχουν γραφτεί εξ αρχής επί τούτου και τα δύο. Υπάρχουν ένα δύο θεματάκια τα οποία προτίθεμαι να διορθώσω. Το πρώτο στην "Αλεξάνδρεια" → "Επιστήμες και τέχνες" → "Τον 6ο αιώνα ακολούθησε η κατάληψη της Αλεξάνδρειας από τους Άραβες το 642 και η καταστροφή των βιβλίων της Βιβλιοθήκης με εντολή του χαλίφη Ομάρ. Ωστόσο, αρκετοί μεταγενέστεροι μελετητές αμφισβητούν τις σχετικές μαρτυρίες λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε." Αυτή η παράγραφος ναι μεν δεν ανήκει θεματικά στη συζήτηση για την Αρχαία Αλεξάνδρεια, αλλά η αποσπασματική ένθεσή του εδώ δίνει την εντύπωση στον αναγνώστη της "Αλεξάνδρειας" ότι πιθανόν να είναι οι Άραβες οι μοναδικοί υπαίτιοι της καταστροφής της βιβλιοθήκης (αφού δεν υπάρχει αναφορά σε παλαιότερες καταστροφές). Επειδή το θέμα πιθανότατα απασχολεί τον επισκέπτη του λήμματος, καλό θα ήταν να συμπληρωθεί με δυο λόγια σχετικά με τις προηγούμενες καταστροφές (παρότι από τη στενή θεματική άποψη αυτές ανήκουν στην "Αρχαία Αλεξάνδρεια". Άλλωστε η καταστροφή από τους Άραβες ορθώς επαναλαμβάνεται και στην 'Αρχαία Αλεξάνδρεια"). Το δεύτερο θέμα είναι στην "Αρχαία Αλεξάνδρεια" → "Αραβική κατάκτηση" → "Όταν οι Άραβες υπό τον στρατηγό Αμρ ιμπν αλ - Ας (εξελλην. όνομ. Άμβρος) κατέλαβαν την Αλεξάνδρεια το 642 η πόλη είχε απωλέσει την παλιά της ευημερία, πράγμα που οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη μείωση του θαλάσσιου εμπορίου." Αυτή η πρόταση είναι ξεκάρφωτη (λόγω έλλειψης συνέχειας )και πολύ μικρή για να δικαιολογεί ανεξάρτητο υποκεφάλαιο. Στο αντίστοιχο άρθρο της Γερμανικής Βικιπαίδειας "Alexandria in der Antike" δεν γίνεται καθόλου αναφορά στους Άραβες. Οπότε ή πρέπει να συγχωνευτεί με το προηγούμενο υποκεφάλαιο ή να καταργηθεί. Asiatologist (συζήτηση) 07:55, 3 Μαρτίου 2017 (UTC)

@Asiatologist: ωραία χαίρομαι που τα βρήκες καλά. Σωστά για τους Άραβες και τα υπόλοιπα, κάνε ότι αλλαγές θεωρείς απαραίτητες καθώς σε κάποια σημεία η συγκόλληση/αποκόλληση μπορεί να χρειάζεται να λειανθεί. Gts-tg (συζήτηση) 07:59, 3 Μαρτίου 2017 (UTC)