Στυλιανός Πετροπουλάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στυλιανός Πετροπουλάκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1895
Θάνατος1949[1]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΧρυσός Σταυρός του Τάγματος του Γεωργίου Α΄‎
Χρυσό Αριστείο Ανδρείας
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως (1935)

Ο Στυλιανός Πετροπουλάκης (1895-1949) ήταν Έλληνας στρατιωτικός Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Ράχη Γυθείου Μάνης το 1895. Καταγόταν από ισχυρή και πολυμελή οικογένεια της Μάνης με μέλη πολιτικούς και στρατιωτικούς. Το 1912 αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Πρακτικό Λύκειο. Το 1916 φοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Πήρε μέρος στην επιστράτευση του 1915 και μετά την επάνοδό του στη σχολή στασίασε με άλλους Ευέλπιδες, με αιτία την κατάργηση της αρχαιότητας.[2] Το 1918 θα έγινε απόπειρα δολοφονίας από οπαδούς του Ελευθέριου Βενιζέλου, λόγω των Βασιλικών του φιλοφρονημάτων.

Το 1920 συμμετείχε στην Μικρασιατική εκστρατεία με τον βαθμό του Λοχαγού ως αξιωματικός επί του οπλισμού και πυρομαχικών του Αρχηγείου Πυροβολικού της Στρατιάς Μικράς Ασίας, θέση που κατείχε μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων.

Την περίοδο 1925 - 1933 παντρεύτηκε με την ανηψιά του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη, Μαρία Αναστασοπούλου. Μετά τις εκλογές του 1933 αποσπάστηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ως υπασπιστής του υπουργού Στρατιωτικών. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στην καταστολή του κινήματος του 1935 ως συντονιστής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ναυτικού Επιτελείου .

Το 1937 ως αντισυνταγματάρχης, υποδιοικητής στο 3ο Σύνταγμα Ορειβατικού Πυροβολικού, συνέβαλε στην μεταστάθμευση του Συντάγματος από την Πάτρα στην Κόρινθο. Τον ίδιο χρόνο έγινε και διοικητής του.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας (1933), το Γ' Τάξεως (1935) και το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου του Α' (1936)

Πηγές - εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. registries.dyas-net.gr/gr/collection/3087.
  2. " όταν διορίσθηκε ο Στρατηγός Χατζηανέστης Διοικητής της ΣΣΕ με κάκιστες επιδόσεις, στασίασαν εξ αιτίας του οι αξιωματικοί του πυροβολικού"