Στασινός της Άκοβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο προύχοντας Στασινός ήταν ένας από τους επιφανέστερους και πλουσιότερους κατοίκους της Αρκαδίας του 17ου αιώνα με μεγάλη πολιτική ισχύ. Κατά την παράδοση η καταγωγή του ήταν από τους δεσπότες Παλαιολόγους, μάλιστα το όνομα αυτό χρησιμοποιούσε η οικογένεια ως βαπτιστικό. Αναδείχθηκε σε υπολογίσιμο προύχοντα της Άκοβας κατά τα πρώτα έτη της Ενετοκρατίας της Πελοποννήσου (1685-1715) όπου κι έλαβε το αξίωμα του συνδίκου, με το οποίο έγινε γνωστός και ως "Σύντυχος". Το όνομα αυτό έφεραν και οι απόγονοί του οι οποίοι χρίζονταν ως "μοραγιάνηδες" (αγιάνηδες του Μορέως), ακόμη και μετά την απομάκρυνση των Ενετών και την εγκατάσταση των Τούρκων.

Παντρεύτηκε την Κανέλλα Λαμπαρδοπούλου, κόρη ενός από τους πλέον έξοχους προκρίτους της Δημητσάνας του 17ου αιώνα, του Φιλόσοφου Λαμπαρδόπουλου, άνδρα πλουσιότατου και εξαιρετικής υπόληψης μεταξύ των συμπολιτών του. Με τον γάμο αυτόν και την σύνδεση των δυο επιφανών οικογενειών Στασινού-Λαμπαρδόπουλου δημιουργήθηκε ο άξονας συμμαχίας μεταξύ Δημητσάνας-Άκοβας με σπουδαία πολιτική σημασία ο οποίος διατηρήθηκε μακροχρόνια. Μετά τον γάμο ονομάζεται επισήμως πλέον "Στασινός Άκοβας, γαμπρός Φιλοσόφου" και διαθέτη μεγάλη περιουσία καθώς και γαίες στον λεγόμενο "κάμπο της Καρκαλούς", στον άξονα Δημητσάνας-Λαγκαδίων-Άκοβας.

Ο Στασινός με την Κανέλλα απέκτησαν τέσσερις κόρες (Χρυσάφη, Ευγενία, Βενετίτζα, Βελιότα) και τρεις γιους (Παναγιωτάκης, Γιαννάκης, Ασημάκης). Διάδοχος του τίτλου του Συντύχου υπήρξε ο Ασημάκης. Απέκτησε δυο κόρες οι οποίες παντρεύτηκαν δυο επιφανείς γόνους οικογενειών από την Δημητσάνα. Η νεότερη παντρεύτηκε τον Θεοφίλη από την Δημητσάνα οι οποίοι απέκτησαν γιο, τον Αναστάσιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ανανία Θεοφίλη.

Η οικογένεια έκτοτε έλαβε το επώνυμο Στασινόπουλος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τάσος Γριτσόπουλος, 1954, "Ο Στασινός της Άκοβας και η οικογένεια Λαμπαρδοπούλου της Δημητσάνης", σελ. 27-30 [1],[2]