Σταμάτης Κουμανιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταμάτης Κουμανιώτης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σταμάτης Κουμανιώτης (Ελληνικά)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Σταμάτης Κουμανιώτης ήταν Έλληνας οπλαρχηγός και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Κούμανι της Αχαΐας. Το πραγματικό επώνυμο της οικογένειας ήταν Χρυσανθακόπουλος αλλά μαζί με τα άλλα τέσσερα αδέλφια του, όπου ήταν και αυτοί οπλαρχηγοί, υιοθέτησαν το Κουμανιώτης λόγω του τόπου καταγωγής τους και με το οποίο αναφέρονταν και έγιναν ευρέως γνωστοί.

Πριν ακόμη την Επανάσταση του ’21, ήταν καπετάναιος και υπηρέτησε στα Αγγλικά Τάγματα των Επτανήσων σαν αξιωματικός, όπου έλαβε αρκετές στρατιωτικές γνώσεις.

Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Με την κήρυξη της Επανάστασης επέστρεψε στον Μωριά και μαζί με τα αδέλφια του συμμετείχαν με δικά τους στρατιωτικά σώματα, καθώς και σημαία. Κατά την πολιορκία της Πάτρας τον Μάρτη του 1821, ο Σταμάτης πολέμησε με τόλμη αλλά δυστυχώς χτυπήθηκε πισώπλατα -μάλλον από απροσεξία συμπολεμιστή του- και πέθανε.

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίθηκε ιδιαίτερα για το θάρρος και τις πολεμικές του ικανότητες. Αναφέρεται στον κατάλογο των πεσόντων εκ της Επαρχίας Πατρών της Μονής Ομπλού και Αγίου Κωνσταντίνου. Στην Πάτρα έχει δοθεί το όνομα του σε οδό, σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης, η οποία διατρέχει τις περιοχές των Υψηλών Αλωνίων, της Αγίας Βαρβάρας και του Σκαγιοπουλείου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν λεξικόν των Πατρών, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Κουμανιώται.