Στέλιος Λογοθέτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέλιος Λογοθέτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Απριλίου 1951
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔήμαρχος Πειραιά

Ο Στέλιος Λογοθέτης γεννήθηκε στη Νίκαια στις 13 Απριλίου 1951. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποφοίτησε το 1975, και απασχολήθηκε στον τομέα πώλησης χημικών κλωστοϋφαντουργίας και στην κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας βαρέων βιομηχανικών αποβλήτων. Ήταν ηγετικό μέλος της ΚΝΕ και υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα το Νοέμβριο του 1973.[1]

Το 1978 (σε ηλικία 27 ετών) έως το 1990, διετέλεσε Δήμαρχος του Δήμου Νικαίας υποστηριζόμενος από το Κ.Κ.Ε.. Λόγω της επιτυχημένης πορείας του στη Νίκαια, το 1990 διεκδίκησε και κέρδισε τον κεντρικό δήμο της πόλης του Πειραιά έως το 1998 όπου διετέλεσε Δήμαρχος Πειραιά υποστηριζόμενος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς (ακόμα τότε με τη συμμετοχή του ΚΚΕ).

Έργο Στέλιου Λογοθέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το έργο του Σ. Λογοθέτη στη Νίκαια γίνεται και αναφορά ακόμα και σε διεθνείς μελέτες, όπως της Δρ. Ρενέ Χίρσον, καθηγήτριας του Παν. της Οξφόρδης, στην ερευνά της με τίτλο "Οι κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής",[2] όπου αναφέρεται έργο του. Σταθμό αποτελούν η πρωτότυπη, για την εποχή, μετατροπή ενός παλιού νταμαριού σε "Κατράκειο Θέατρο" και η απαλλοτρίωση μεγάλης έκτασης του περιβάλλοντος χώρου όπου υπήρχαν ακόμα παραπήγματα από Μικρασιάτες πρόσφυγες, τα αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα που έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στη Νίκαια, οι πρότυπες εργατικές πολυκατοικίες που έκτισε ο ίδιος ο Δήμος και όχι το κράτος, όπως συνηθιζόταν, και στην παροχή δωρεάν μαθημάτων μουσικής και καλών τεχνών (ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής κλπ). Στη δημαρχία του στον Πειραιά είναι ο πρώτος Δήμαρχος που προσπάθησε να αξιοποιήσει εμπορικά τον Πύργο του Πειραιά,[3] αλλά και αγόρασε και πολλά νεοκλασικά και ακίνητα αυξάνοντας την ακίνητη περιουσία του δήμου, επέβαλε τη συμμετοχή του εκάστοτε Δημάρχου Πειραιά στο ΔΣ του ΟΛΠ, δημιούργησε το πρώτο μεγάλο δημοτικό γκαράζ της πόλης του Πειραιά, αλλά και τη δημοτική συγκοινωνία με μικρά λεοφωρεία.[4] Επίσης συμπεριέλαβε στα σχέδια του Μετρό επέκτασή του με σταθμούς σε Πειραιά και Νίκαια, συνίδρυσε μαζί με άλλους Δημάρχους της περιοχής ένα σύγχρονο νεκροταφείο στο Σχιστό και το κλείσιμο πολλών παράνομων χωματερών, όπως και την απομάκρυνση της χωματερής από το Σχιστό, διαμορφώνοντας, ως χημικός μηχανικός, ένα σχέδιο ανάπλασης του χώρου. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Re-port είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δημάρχους στον Πειραιά[5] Τέλος, ήταν μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, της περιφέρειας Πειραιά, Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία του Περιβάλλοντος της περιφέρειας Πειραιά, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Δ.Σ. του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς επίσης και μέλος ενός μεγάλου αριθμού θεσμοθετημένων οργανισμών και επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Πειραιά και Αθήνας για το Περιβάλλον πρωτοστάτησε σε αγώνες ενάντια στη ρύπανση της ατμόσφαιρας του αέρα και της θάλασσας. Προώθησε και προωθεί τις νέες τεχνολογίες στην τοπική αυτοδιοίκηση (ανακύκλωση, φωτοβολταϊκά πάρκα, αξιοποίηση βιομάζας, συμπαραγωγή του ηλεκτρισμού – θερμότητας με φυσικό αέριο, WI-FI, οπτικές ίνες, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, «κοινωνία της πληροφορίας», νέες μέθοδοι στην αποκομιδή και αξιοποίηση των αστικών απορριμμάτων).

Οι κατηγορίες ενάντια στον Στ. Λογοθέτη και η τελική αθώωσή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Μαΐου του 1998 προφυλακίστηκε παράνομα, καθώς δεν υπήρχε κανένα παραπεμπτικό βούλευμα, με την αιτιολογία «υπεξαίρεση χρημάτων κατ' εξακολούθηση» για το ποσό 1.652.647.460 δρχ. από τον δήμο, απιστία, παράβαση καθήκοντος και χρέη προς το ΙΚΑ αλλά μετά από 22 μέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ακύρωσε την απόφαση για την προφυλάκισή του. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση των 20 εκατομμυρίων δρχ..[6] η οποία και του επιστράφηκε με ανακριτική διάταξη μετά το πέρας της εκδίκασης.

Λίγες μέρες αργότερα, χωρίς το δικαστήριο να λάβει υπόψη του τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων που διαπίστωναν την αθωότητα του Σ. Λογοθέτη και ακύρωναν τις κατηγορίες,[7] στις 12 Ιουνίου καταδικάστηκε, για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά για το διακανονισμό των χρεών προς το ΙΚΑ, σε 42 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 6,8 εκατομμυρίων δρχ. μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του, τον πρώην διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά Παναγιώτη Κατσιώλη και τον πρώην προϊστάμενο του ταμείου Τάκη Ζουμπάκη για υπεξαίρεση χρημάτων κατ' εξακολούθηση για το ποσό 1.592.762.263 δρχ. και 1.552.603.228 δρχ. αντίστοιχα. Ο Σ. Λογοθέτης και συγκατηγορούμενοί του άσκησαν έφεση και αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι.[7][8][9]

Το 2002 το Συμβούλιο Εφετών εκδίδει το μη παραπεμπτικό βούλευμα 359/99 το οποίο διαπίστωνε ότι "δεν εξετάστηκαν οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου, που αν γίνονταν θα συρρικνωνόταν σημαντικά το κατηγορητήριο" και διέταξε συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη, ενώ δεν παρέπεμπε σε δίκη το Σ. Λογοθέτη. Το νέο πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης εκδόθηκε το 2002 και το νέο βούλευμα 395/2002 πάλι δεν τον παρέπεμπε, τον αθώωνε από μερικές κατηγορίες και διέταζε να κληθούν οι πραγματογνώμονες να δώσουν ένορκες διευκρινίσεις επί ερωτημάτων που έθετε. Πράγματι και οι 5 πραγματογνώμονες έδωσαν ένορκες διευκρινίσεις που ενίσχυαν την αθωότητά του. Η επόμενη δικαστική απόφαση ήταν το 2006 που καταδικάστηκε στο Τριμελές Κακουργημάτων του Πειραιά σε φυλάκιση 14 ετών με αναστολή, για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του Δήμου Πειραιά και για τη μη καταβολή στα Ταμεία των εργαζομένων των εισφορών που είχαν παρακρατηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο φάκελος της υπόθεσης πήγε στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο εξέδωσε το Βούλευμα 359/99, το οποίο αποτελούσε κόλαφο για τη μέχρι τότε ανακριτική αρχή: Δεν έβρισκε ούτε αποχρώσες ενδείξεις, διαπίστωνε ότι δεν εξετάστηκαν οι ισχυρισμοί του Σ. Λογοθέτη «που αν γίνονταν θα συρρικνωνόταν σημαντικά το κατηγορητήριο» και διέταξε συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη, ενώ δεν τον παρέπεμπε σε δίκη. Το νέο πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης εκδόθηκε το 2002 και το νέο βούλευμα 395/2002 πάλι δεν τον παρέπεμπε, ενώ τον αθώωνε από μερικές κατηγορίες και διέταζε να κληθούν οι πραγματογνώμονες να δώσουν ένορκες διευκρινίσεις επί ερωτημάτων που έθετε. Πράγματι και οι 5 πραγματογνώμονες έδωσαν ένορκες διευκρινίσεις που ενίσχυαν την αθωότητα του Στέλιου Λογοθέτη.

Τελικά, το 2005 (Ιούλιος) αποφασίσθηκε να παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Κακουργιοδικείο με ένα βούλευμα τελείως αντίθετο από τα προηγούμενα. Στη δίκη που έγινε το Δεκέμβριο του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2006 αθωώθηκε για τις 9 σε σύνολο 13 κατηγοριών, ενώ τον καταδίκασαν με διαφωνία 2/1 για τις υπόλοιπες κατηγορίες σε ποινή 14 χρόνων φυλάκισης, εφέσιμη με ανασταλτικό χαρακτήρα. Στο πενταμελές κακουργιοδικείο που έγινε από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 αθωώθηκε ομόφωνα και με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα από όλα τα αδικήματα.[7][10]

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αθώωση του, κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος το 2010, για το Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη με τον δημοτικό συνδυασμό «Το Μέλλον του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη», χωρίς κάποια κομματική στήριξη και καταφέρνει να εκλεγεί αξιωματική αντιπολίτευση στο νέο δήμο. Είχε διεκδικήσει τον δήμο και το 2006 συγκεντρώνοντας 22,37% την πρώτη Κυριακή, έναντι του ΚΚΕ (Μπενετάτος Στυλιανός) με 25,39% και του ΠΑΣΟΚ (Μόσχου Δημητρούλα) με 25,31% [11] Από την 1η Ιανουαρίου 1999 ασχολήθηκε με τη μελέτη χρηματοδότηση, ανάπτυξη και κατασκευή αιολικών πάρκων επίσης εργάσθηκε και εργάζεται ως σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες αλλά και κορυφαίες θεωρούνται στην Ελλάδα οι μελέτες του για διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και όλες τις μορφές αξιοποίησής τους, μέσω ανακύκλωσης, λιπασματοποίησης αλλά και παραγωγής ενέργειας κλπ. Είναι επίσης υπεύθυνος για τις εκδόσεις αδειών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε), για μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων ανά την Ελλάδα και πρότυπα συστήματα διαχείρισης οικιακών και τουριστικών απορριμμάτων.

Επίσημη ιστοσελίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημερίδα «Το Βήμα», Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2002, «Η αρχή του τέλους για τη χούντα» - ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ - ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
  2. ΡΕΝΕ ΧΙΡΣΟΝ "ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-Η κοινωνική ζωή των μικρασιατών προσφύγων στον Πειραιά" Εκδόσεις: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
  3. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=129079
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2010. 
  5. Re-port Τ.5 Δεκέμβριος 2009
  6. Εφημερίδα «Ριζοσπάστης», Πέμπτη 7 Μάη 1998, «Προφυλάκιση Λογοθέτη» σελ.24[νεκρός σύνδεσμος]
  7. 7,0 7,1 7,2 http://nikaiaslogothetis.gr/datafiles/file/Apofasi.pdf=[νεκρός σύνδεσμος] Πρακτικά και Απόφαση του 5μελούς Εφετείου Πειραιώς, Αρ. Απόφασης 492α/2008 & 1/2009
  8. Εφημερίδα «Ριζοσπάστης», Παρασκευή 19 Ιούνη 1998, «Άλλοι δύο μέσα...σελ.33[νεκρός σύνδεσμος]
  9. Εφημερίδα «Ριζοσπάστης», Παρασκευή 12 Ιούνη 1998, «Καταδίκη Λογοθέτη για χρέη στο ΙΚΑ» σελ.26[νεκρός σύνδεσμος]
  10. «Εφημερίδα «Έθνος», 20/1/2009, «Κρίθηκε αθώος ο Στ. Λογοθέτης»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2010. 
  11. ««Ελευθεροτυπία»-«Τα «ντέρμπι» σε Αθήνα, Πειραιά». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2010.