Πέτρος Ομηρίδης Σκυλίτσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πέτρος Ομηρίδης Σκυλίτσης
Γέννηση
Σμύρνη
Θάνατος
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Ιδιότητα πολιτικός
Αξίωμα Δήμαρχος Πειραιά
πληρεξούσιος

Ο Πέτρος Ομηρίδης Σκυλίτσης (1784 - 1872) ήταν δήμαρχος Πειραιά.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Σμύρνη και καταγόταν από Βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια της Χίου. Ήταν αδερφός του Αριστείδη Σκυλίτση, παππού του μετέπειτα Δήμαρχου Πειραιά Αριστείδη Σκυλίτση.[εκκρεμεί παραπομπή] Είχε μυηθεί στη Φιλικής Εταιρείας και έλαβε μέρος στην Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Τον Απρίλιο του 1822 ανέλαβε την διοίκηση της Κρήτης και διατέλεσε πρόεδρος της συνέλευσης στους Αρμένους, η οποία ψήφισε το προσωρινό πολίτευμα του νησιού. Επί Καποδίστρια εξορίστηκε στη Σμύρνη ενώ επί Όθωνα διορίστηκε εφέτης και αργότερα εξελέγη δήμαρχος[2] Πειραιά.

Χρημάτισε δήμαρχος του Πειραιά για τις περιόδους 1841-1845 και 1848-1854. Επί δημαρχίας του κατασκευάστηκε ο ναός της Αγίας Τριάδος, το Α' Σχολαρχείο και η Α' Δημοτική Βιβλιοθήκη. Από την θέση του δημάρχου έστειλε επιστολή στον Κωνσταντίνο Ιωνίδη για να τον πείσει να συνεισφέρει στην ίδρυση σχολείων στον Πειραιά. Από αυτή την πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Ιωνίδειος σχολή. Επίσης διετέλεσε μέλος της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας και της Ριζαρείου Σχολής. Το 1831 δημοσίευσε την μελέτη «Συνοπτική ιστορία των 3 ναυτικών νήσων».

Ήταν παντρεμένος με την Μαριγώ Ράλλη, κόρη του Στέφανου Ράλλη και αδερφή των ιδρυτών του εμπορικού οίκου Ράλλη.[3]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πέτρος Ομηρίδης Σκυλίτσης, από το Ίδρυμα Εθνικών Ερευνών
  2. Γιαννιτσιώτης Γιάννης, Κοινωνική ιστορία του Πειραιά, εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2006, σελ. 381
  3. Sturdza, M.-D., Dictionnaire historique et généalogique des grandes familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople (Paris 1983), σελ. 387.