Σπινόσαυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σπινόσαυρος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Μέσο και Ύστερο Κρητιδικό 112–97Ma
Σκελετός Σπινοσαύρου
Σκελετός Σπινοσαύρου
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια (Dinosauria)
Τάξη: Σαυρίσχια (Saurischia)
Υποτάξη: Θηριόποδα (Theropoda)
Οικογένεια: Σπινοσαυρίδες (Spinosauridae)
Γένος: Σπινόσαυρος (Spinosaurus)
Stromer , 1915
Είδη

Spinosaurus aegyptiacus

Συνώνυμα
  • Spinosaurus maroccanus
  • Sigilmassaurus brevicollis

Ο Σπινόσαυρος ήταν μεγάλος θηριόποδας δεινόσαυρος που έζησε στην μέση κρητιδική περίοδο. Έζησε πριν από 100 με 95 εκατομμύρια χρόνια,την ίδια χρονική περίοδο με ένα άλλο γιγάντιο αρπακτικό τον Καρχαροδοντόσαυρο,αλλά δεν ανταγωνίζονταν για τροφή.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπινόσαυρος ζούσε στις ακτές και τα ποτάμια της Βορείου Αφρικής. Ο πρώτος σκελετός Σπινόσαυρου έφτανε σε μήκος τα 14 μέτρα και βάρος τους 9 τόνους , έτσι υπολογίστηκε ότι οι ενήλικες έφταναν τα 16-18 μέτρα σε μήκος και σε βάρος τους 10-21 τόνους. Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πιθανότατα το μεγαλύτερο δείγμα είχε μήκος 15 μέτρα και ζύγιζε γύρω στους 8 τόνους, αλλά μέχρι να βρεθούν πιο ολοκληρωμένοι σκελετοί οι υπολογισμοί δεν είναι ακριβείς. Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο αρπακτικό όλων των εποχών. Στην πλάτη του είχε ένα ιστίο μήκους 2 μέτρων. Η χρήση του δεν είναι ακριβής, ίσως το χρησημοποιούσε για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός του. Επίσης είχε στενόμακρο κρανίο με μήκος έως και 1,8 μέτρα.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπινόσαυρος περνούσε τον περισσότερο καιρό στον νερό κυνηγόντας μεγάλα ψάρια και κροκόδειλους στα ποτάμια και πλησιόσαυρους και πτερόσαυρους στις ακτές. Σε καιρούς ξηρασίας τρεφόταν με κουφάρια δεινοσαύρων που έκλεβε από άλλα αρπακτικά ή φυτοφάγους δεινόσαρους που κυνηγούσε ο ίδιος.Το στενόμακρο κρανίο του σπινόσαυρου ήταν κατάλληλο για να γραπώνει ψάρια από το νερό.