Σπιανάδα (Κέρκυρα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°37′3″N 19°55′11″E / 39.61750°N 19.91972°E / 39.61750; 19.91972

Σπιανάδα
Χάρτης
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°37′23″N 19°55′30″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
ΤοποθεσίαΚέρκυρα
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα

Η Σπιανάδα είναι μεγάλη πλατεία εντός της πόλεως της Κέρκυρας, στην Ελλάδα. Αποτελεί την μεγαλύτερη, ως προς το μέγεθος, πλατεία της Ελλάδας, ενώ βρίσκεται εμπρός στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτεχνική απεικόνιση της «Σπιανάδας», το 1895.

Η ονομασία της πλατείας προήλθε από την βενετική λέξη η οποία χρησιμοποιείτο για τον ορισμό μίας «ανοιχτής επίπεδης περιοχής», κατά τη διάρκεια της περιόδου τεσσάρων αιώνων βενετικής κυριαρχίας επί της νήσου της Κέρκυρας.

Η σημερινή της μορφή χρονολογείται στην προσωρινή περίοδο γαλλικής κατοχής των Επτανήσων, συμπεριλαμβανομένης της Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων Πολέμων.[1]

Το «γήπεδο κρίκετ», μεγάλο τμήμα του πάρκου, καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της πλατείας. Η αγάπη των κατοίκων της πόλεως για το κρίκετ είναι βρετανικής προελεύσεως, καθώς χρονολογείται από την περίοδο βρετανικής κυριαρχίας (1814-1864).

Αποτελεί ένα από τα πλέον κεντρικά και, ταυτόχρονα, δημοφιλή αξιοθέατα της πόλεως, καθώς και πόλο έλξης τουριστών.

Το σιντριβάνι της Σπιανάδας, ή πηγάδι του Βαγιανού για τους ντόπιους, αποτελεί δωρεά του Μικρασιάτη ιατρού και ευεργέτη Γεωργίου Βαγιανού από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας.[2][3][4]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CorfuIn.com
  2. ο ιατρός Γεώργιος Βαγιανός από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας επέδειξε εξέχουσα φιλανθρωπική δράση και αποτέλεσε και ευεργέτη της πόλης. Δώρισε ολόκληρη την περιουσία του στον Δήμο Κέρκυρας και ο Δήμος τον τιμήσε με οδό που φέρει το όνομά του.
  3. Σπιανάδα, η πλατεια Σπιαναδα στην Κέρκυρα, Ματιές στην Κέρκυρα
  4. «Πλατεία Σπιανάδα - projectcorfu.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2019.