Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μνημείο Μαίτλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μνημείο Μέιτλαντ
Χάρτης
ΕίδοςΡοτόντα και μνημείο
Αρχιτεκτονικήνεοκλασική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°37′18″N 19°55′28″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
ΤοποθεσίαΚέρκυρα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1821
Commons page Πολυμέσα

Το Μνημείο Μαίτλαντ, επίσης γνωστό ως Ροτόντα ή ως Περιστύλιο του Μαίτλαντ, είναι ένα νεοκλασικό μνημείο που βρίσκεται στο τέρμα της πλατείας Σπιανάδα στην Κέρκυρα. Χτίστηκε το 1821 τιμής ένεκεν του Θωμά Μαίτλαντ, ενός Βρετανού στρατιωτικού που ήταν ο τελευταίος επίτροπος και ο πρώτος αρμοστής στα Ιόνια Νησιά.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαίτλαντ έφτασε στην Κέρκυρα στις 16 Φεβρουαρίου 1816 και οχτώ μήνες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου 1816, 46 ευγενείς της Κέρκυρας έκαναν πρόταση για την κατασκευή μιας αψίδας προς τιμήν του. Το μνημείο κατασκευάστηκε τελικά το 1821 και έχει τελείως διαφορετική μορφή από τη ροτόντα, με είκοσι κολόνες ιωνικού ρυθμού. Σχεδιάστηκε από τον συνταγματάρχη Τζορτζ Ουίτμορ, μέλος των μηχανικών της βασιλικής οικογένειας.

Όπως και το Παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, η κατασκευή του μνημείου Μαίτλαντ έγινε από ασβεστόλιθο, που εισήχθη από τη Μάλτα, η οποία ήταν υπό βρετανική κατοχή εκείνη την περίοδο. Ο Μαίτλαντ κατείχε διαδοχικά τις θέσεις του αρμοστή στα Ιόνια Νησιά και του κυβερνήτη της Μάλτας. Το έργο πραγματοποιήθηκε από τον Κερκυραίο γλύπτη Παύλο Προσαλέντη.

Μέρος της επιγραφής και του άνω μέρους της κολόνας ιωνικού ρυθμού του μνημείου

Το μνημείο είναι επίσης γνωστό ως Στέρνα, δεδομένου ότι χτίστηκε πάνω από μια υπόγεια στέρνα της βενετικής εποχής, η οποία είχε χτιστεί το 1781. Οι δυο είσοδοι του μνημείου επέτρεπαν την πρόσβαση στη δεξαμενή νερού.

Στο πάνω μέρος του μνημείου είναι γραμμένη σε κυκλική μορφή η εξής επιγραφή:

Το Μνημείο Μαίτλαντ προβάλλεται στην ταινία του 1981 Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Για τα μάτια σου μόνο. Το μνημείο καταστράφηκε λόγω διάβρωσης και αποκαταστάθηκε το 2004.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]