Λιστόν (πλατεία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λιστόν στο Μπελούνο, καλυμμένο με χιόνι

Το Λιστόν είναι μια ενετική λέξη που χρησιμοποιείται σε αρκετές πόλεις στην περιφέρεια του Βένετο και σε πρώην αποικίες της πρώην Δημοκρατίας της Βενετίας ώστε να ορίσει ένα κομμάτι της πόλης, συνήθως μια πλατεία ή ένα μέρος μιας πλατείας. Ο όρος λιστόν αναφέρεται στις μεγάλες μαρμάρινες πλάκες που χρησιμοποιούνται για την πεζοδρόμηση των δρόμων. Ο όρος far el liston σημαίνει "να περπατάς τριγύρω από την πλατεία".

Πολλές πόλεις στην περιφέρεια του Βένετο διαθέτουν ένα λιστόν. Στην Βενετία το λιστόν είναι το όνομα του κομματιού στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, μπροστά από τις κολόνες του Αγίου Μάρκου. Στην Βερόνα το λιστόν είναι η δυτική πλευρά της Piazza Bra. Στην Πάδουα το λιστόν είναι ένα κομμάτι στο Prato della Valle. Στο Μπελούνο το λιστόν βρίσκεται στην πλατεία Μαρτύρων (επίσης γνωστή ως "Campedel"). Στο Ροβίγκο το λιστόν είναι το κεντρικό σημείο της Piazza Vittorio Emanuele II. Στο Τριέστε, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τον βενετικό πολιτισμό, το λιστόν ονομάζεται Corso Italia. Στην Κέρκυρα, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ακόμα την λέξη λιστόν για να ορίσουν τον κεντρικό δρόμο της πόλης της Κέρκυρας.

Βενετία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

El Liston (1884) από τον Giacomo Favretto (1849–1887)

Μπελούνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατεία Μαρτύρων (ιταλικά : Piazza dei Martiri, επίσης γνωστή ως Campedel) στο Μπελούνο, αποκαλείται το "ζωντανό δωμάτιο" της πόλης. Η πλατεία βρίσκεται έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης. Μερικοί ιστορικοί ισχυρίζονται ότι το σχήμα της βόρειας πλευράς της πλατείας δημιουργήθηκε από το σχήμα των όπλων που χρησιμοποιούνταν για να προστατεύσουν τα τείχη της πόλης προς τον νότο, τα οποία δεν υπάρχουν πια. Ο άξονας της πλατείας ορίζεται από το λιστόν, ένα μεγάλο δρόμο για περπάτημα. Σύμφωνα με την παράδοση, το πεζοδρομημένο λιστόν κατασκευάστηκε όταν η πόλη βρισκόταν υπό βενετική κατοχή. Το 2011 υπήρχαν σχέδια για ανάπλαση της πλατείας, διατηρώντας το ιστορικό λιστόν αλλά αφαιρώντας τον δρόμο που διασχίζει την νότια πλευρά της πλατείας.

Πάδουα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάδουα

Ροβίγκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ροβίγκο, υπάρχει ένα Λιστόν και στις δυο πλατείες του ιστορικού κέντρου, την Piazza Vittorio Emanuele II και την Piazza Garibaldi. Στην Piazza Garibaldi, το λιστόν περνά μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ιουστίνης, που κατεδαφίστηκε το 1809.

Βερόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βερόνα

Στην Βερόνα το Λιστόν είναι ο μεγάλος δρόμος που διατρέχει την Piazza Bra στην δυτική πλευρά. Η Piazza Bra είναι ένα δημοφιλές σημείο για βόλτα τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους. Το λιστόν χρησιμοποιείται σήμερα για εξωτερικά τραπέζια από τις καφετέριες, που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας.

Φερράρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φερράρα έχει ένα Λιστόν διπλά στον καθεδρικό ναό, στην παλιά "Piazza delle Erbe", η οποία σήμερα αποκαλείται "Piazza Trento & Trieste". Παρόλο που η Φερράρα αποτελεί μέρος της περιοχής Emilia, διαθέτει πολλές βενετικές επιρροές και θεωρείται γέφυρα ανάμεσα στον εμιλιανό και βενετικό πολιτισμό.

Κέρκυρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κέρκυρα

Το Λιστόν στην Κέρκυρα, με αψιδωτές βεράντες και μοντέρνες καφετέριες, χτίστηκε το 1807 από τον Γάλλο επίτροπο Mathieu de Lesseps. Αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα από την αρχιτεκτονική της ναπολεόντιας περιόδου όταν η Κέρκυρα ήταν υπό την κατοχή των Γάλλων. Το σχέδιο του Λιστόν εμπνεύστηκε από την οδό Ριβολί στο Παρίσι.

Ο Brewster Chamberlin εξύμνησε το Λιστόν στο ποίημά του Along the Liston, Corfu (2005), περιγράφοντάς το ως ένα πολυσύχναστο μέρος για να κάτσεις να φας και να δεις τους περαστικούς.

Το Liston διατρέχει στην μια πλευρά την Σπιανάδα, σε ένα μέρος το δημαρχείο της πόλης και σε ένα μέρος το δημοτικό πάρκιν. Για μια περίοδο αποτέλεσε μέρος σύγκρουσης των βενετικών στρατευμάτων.

Σήμερα στο Λιστόν υπάρχει ένα γήπεδο κρίκετ, εμπνευσμένο από τους Βρετανούς, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά από τοπικές ομάδες του νησιού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές