Σοβιέτ των Εθνοτήτων (Ρωσική ΣΟΣΔ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοβιέτ των Εθνοτήτων

Совет Национальностей
Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΆνω θάλαμος
Ιστορία
Σύσταση1990
Κατάργηση1993
ΑντικατέστησεΜονοθάλαμο Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσικής ΣΟΣΔ
Αντικαταστάθηκε απόΣυμβούλιο Ομοσπονδίας της Ρωσίας
Έδρες126
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
1990
Τόπος συνεδριάσεων
Λευκός Οίκος (Μόσχα)

Το Σοβιέτ των Εθνοτήτων (ρωσικά: Совет Национальностей‎‎) ήταν ένας από τους δύο θαλάμους του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσικής ΣΟΣΔ (Ρωσική Ομοσπονδία). Το 1990-1993 απαρτιζόταν από 126 αντιπροσώπους. Το Σοβιέτ της Δημοκρατίας ιδρύθηκε το 1989 ως ένας από τους θαλάμους του πρώην μονόκεντρου Ανώτατου Σοβιέτ και εξελέγη το 1990.

Το Σοβιέτ των Εθνοτήτων εκλεγόταν από και από αναμεταξύ του Συνεδρίου των Λαϊκών Αντιπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με βάση τα εξής:

Την 1η Νοεμβρίου 1991 το Κογκρέσο ψήφισε την ακόλουθη προσθήκη στο Σύνταγμα:

Εάν η αντιπροσώπευση δημοκρατιών της Ρωσικής ΣΟΣΔ, αυτόνομων περιφερειών, αυτόνομων επαρχιών κράι και περιφερειών στο Σοβιέτ των Εθνικοτήτων του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσικής ΣΟΣΔ, τότε οι αντιπρόσωποι από τις εθνικές επαρχίες μπορούν να προτείνουν τη συμπερίληψη αντιπροσώπων από εδαφικές επαρχίες στο Σοβιέτ των Εθνοτήτων.

Αυτό είχε σκοπό να κάνει τους θαλάμους να έχουν ίσο μεγέθους, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί βουλευτές από τις εθνικές επαρχίες.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1993, το Σοβιέτ των Εθνοτήτων καταργήθηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, μαζί με το Ανώτατο Σοβιέτ και το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων του Λαού. Αυτό έλαβε πραγματική ισχύ μετά την ένοπλη πολιορκία του κοινοβουλίου.

Πρόεδρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Περίοδος
Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ 1990-1993

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]