Σμολένιτσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σμολένιτσε
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σμολένιτσε
48°30′22″N 17°25′49″E
ΧώραΣλοβακία
Διοικητική υπαγωγήTrnava District
Ίδρυση1256
Έκταση28,97 km²
Υψόμετρο224 μέτρα
Πληθυσμός3.248 (1  Ιανουαρίου 2021)[1]
Ταχ. κωδ.919 04
Τηλ. κωδ.033
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σμολένιτσε (σλοβακ. Smolenice, ουγγρ. Szomolány, γερμ. Smolenitz) είναι χωριό και δήμος της Σλοβακίας στα δυτικά της χώρας, στην Περιφέρεια της Τρνάβα. Ο πληθυσμός του δήμου ήταν 3.240 κάτοικοι το έτος 2021.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες των Μικρών Καρπαθίων, σε υψόμετρο 224 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε γεωγραφικές συντεταγμένες του κέντρου 48°30΄21΄΄ Βόρειο πλάτος και 17°25΄48΄΄ Ανατολικό μήκος. Βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας Μπρατισλάβα και 22,5 χιλιόμετρα οδικώς βορειοδυτικά της πόλεως Τρνάβα. Το χωριό χωρίζεται σε δύο συνοικισμούς, το κυρίως Σμολένιτσε και το Σμολένιτσε Νόβα Βες (το παλαιότερα αποκαλούμενο Neštich).

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση του Σμολένιτσε, η εύκολη πρόσβαση και το εύφορο του εδάφους, διευκόλυναν την εγκατάσταση ανθρώπων ήδη από την Παλαιολιθική περίοδο. Υπάρχουν πολύ λίγα αρχαιολογικά δείγματα από αυτή την περίοδο, αλλά περισσότερα από τη Νεολιθική. Σημαντικότερη υπήρξε η μετάβαση από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου, περίπου τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν οι Κέλτες είχαν ένα oppidum πάνω από το σημερινό χωριό. Στην ίδια θέση υπήρχε οικισμός κατά την περίοδο της Μεγάλης Μοραβίας. Από τον 10ο αιώνα μ.Χ. ανήκε στο Βασίλειο της Ουγγαρίας. Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά το 1256 με την ονομασία villa Solmus και άρχισε να αναπτύσσεται πριν από το τέλος του Μεσαίωνα. Τον 14ο αιώνα κτίσθηκε το γοτθικού ρυθμού Κάστρο του Σμολένιτσε στην πλαγιά πάνω από το χωριό, ως κρίκος μιας αλυσίδας οχυρώσεων που προστάτευαν τις διαβάσεις των Μικρών Καρπαθίων. Αρχικώς το κάστρο ήταν ιδιοκτησία του στέμματος, αλλά άλλαξε ιδιοκτήτες για αρκετούς αιώνες, ώσπου το 1777 το απέκτησε, σε κακή κατάσταση, η Οικογένεια των Πάλφυ (Pálffy). Στις 28 Μαΐου 1704 διεξάχθηκε στην περιοχή η Μάχη του Σμολένιτσε ανάμεσα σε εξεγερμένους Ούγγρους χωρικούς και τον αυστριακό αυτοκρατορικό στρατό, ο οποίος ηττήθηκε. Κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους το Κάστρο πυρπολήθηκε και διασώθηκαν μόνο οι εξωτερικές οχυρώσεις. Ο κόμης Ιωσήφ Πάλφυ το ξανάχτισε από τις αρχές του 20ού αιώνα και μετά, ως «σατώ», με τα έργα να ολοκληρώνονται μόνο αφού το Κάστρο είχε πλέον περάσει στα χέρια του κράτους, το 1953, οπότε και αποδόθηκε στη Σλοβακική Ακαδημία Επιστημών. Η Ακαδημία το χρησιμοποιούσε ως τόπο παραθερισμού των ερευνητών επιστημόνων της Σλοβακίας. Εξακολουθεί να χρησιμεύει ως τόπος διεξαγωγής επιστημονικών συνεδρίων.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Κάστρο του Σμολένιτσε, επανακατασκευασμένο σήμερα ως «σατώ»
  • Ερείπια του κελτικού oppidum στον λόφο Μολπίρ
  • Το σπήλαιο Ντρίνι, το μοναδικό επισκέψιμο σπήλαιο σε όλη τη δυτική Σλοβακία
  • Τα Μικρά Καρπάθια, με πολλά ερείπια κάστρων, την προστατευόμενη κοιλάδα Hlboča, αλλά και το υψηλότερο σημείο της μικρής αυτής οροσειράς, την κορυφή Ζάρουμπι (768 μέτρα), να απέχει μερικά μόνο χιλιόμετρα από το Σμολένιτσε σε ευθεία γραμμή.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Podrobný autoatlas - Slovenská Republika, έκδοση VKÚ, Harmanec Σλοβακίας 1997, ISBN 80-8042-093-9

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]