Σκιπίων ο Αφρικανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σκιπίων)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σκιπίων ο Αφρικανός
Isis priest01 pushkin.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Publius Cornelius Scipio Africanus Maior (Λατινικά)
Γέννηση 235 π.Χ.
Ρώμη
Θάνατος 183 π.Χ.
Λιτέρνουμ
Υπηκοότητα Αρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Αιμίλια Τέρτια
Τέκνα Κορνηλία Σκιπιώνις Αφρικάνα
Λούκιος Κορνέλιος Σκιπίωνας
Πούμπλιος Κορνέλιος Σκιπίωνας Αφρικανός
Γονείς Πούμπλιος Κορνέλιος Σκιπίωνας
Αδέλφια Lucius Cornelius Scipio Asiaticus
Οικογένεια Cornelius Scipio
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Ρωμαίος συγκλητικός
Κήνσορας
Ρωμαίος έπαρχος
aedile
Ύπατος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πόπλιος Κορνήλιος Σκιπίων ο Αφρικανός (Publius Cornelius Scipio Africanus, 235 π.Χ. - 183 π.Χ.), γνωστός και ως Σκιπίων ο Αφρικανός, ήταν στρατηγός κατά το Β΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο και πολιτικός της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σκιπίων γεννήθηκε στα 235 π.Χ. και, ενώ ακόμη ήταν πολύ νέος, έλαβε μέρος στη μάχη που έγινε στον Τίκινο ποταμό και σύμφωνα με μία παράδοση έσωσε μάλιστα και τη ζωή του πατέρα του. Όταν οι Ρωμαίοι νικήθηκαν στις Κάννες, ο Σκιπίων, επικεφαλής ενός σώματος νεαρών πολεμιστών, αγωνίστηκε για τη διάσωση της πατρίδας του.

Όταν έγινε ανθύπατος της Ισπανίας, κυρίευσε την Καρχηδόνα κι αργότερα νίκησε τον Ασδρούβα, τον αδελφό του Καρχηδόνιου στρατηγού Αννίβα. Στα 207 π.Χ. έγινε ύπατος και, για να αναγκάσει τον Αννίβα να εκκενώσει την Ιταλία, μετέφερε τον πόλεμο στην Μικρά Αφρική, εκστρατεύοντας εναντίον των Καρχηδονίων. Στη μάχη των "Μεγάλων Πεδίων" κατόρθωσε να τους νικήσει. Ως εκ τούτου, πέτυχε να επισπεύσει την ανάκληση του Αννίβα στην Καρχηδόνα. Εγκαταλείποντας τις μέχρι προ τινός κατακτήσεις του, ο Αννίβας αποχώρησε εσπευσμένα από την ιταλική χερσόνησο, και το επίκεντρο του πολέμου μεταφέρθηκε στη Βόρεια Αφρική. Η καθοριστική νίκη του Σκιπίωνα στη Ζάμα (202 π.Χ.) οδήγησε στη λήξη του Δεύτερου Καρχηδονιακού πολέμου. Μετά από την ειρήνη που υποχρεώθηκε να συνάψει ο Αννίβας, ο Σκιπίων γύρισε στη Ρώμη θριαμβευτής και δια το θρίαμβο που πέτυχε, επονομάστηκε Αφρικανός.

Ανέλαβε μεγάλα αξιώματα κι εγένετο ακόμα και πρόεδρος της συγκλήτου. Στην εκστρατεία όμως που ανέθεσε στον αδελφό του, εναντίον του Αντιόχου Γ', και στην οποία πήρε μέρος και ο ίδιος, απέτυχε και κατηγορήθηκε από τους Ρωμαίους, επειδή συνθηκολόγησε με τον Αντίοχο. Μετά από αυτό το γεγονός, ο Σκιπίων αυτοεξορίστηκε στο Λιτέρνο. Λέγεται ότι πριν το τέλος του ζήτησε να ταφεί μακριά από την πόλη της Ρώμης, την οποία θεωρούσε αχάριστη[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΣΙ, τεύχος 131, σελ.66 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Live-Pedia. (ιστορικό).

Η εισαγωγή του κειμένου της Livepedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.