Σιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκηνές τίτπι των Σιου (πίνακας του 1833).

Ως Σιου (Sioux) αναφέρονται ομάδες ιθαγενών (Ινδιάνων) της βόρειας Αμερικής που μιλούν την ομώνυμη διάλεκτο.

Οι Σιου διακρίνονται σε δύο κύριες ομάδες τους:

Οι όροι "ντακότα", και "λακότα" σημαίνουν "φίλοι" στη διάλεκτο των δυο ομάδων. Οι Σιου παραδοσιακά επιδίδονταν στο κυνήγι του βουβάλου και κατασκεύαζαν τις χαρακτηριστικές κωνικές σκηνές από δέρματα ζώων τίπτι. Τον χειμώνα ζούσαν σε μικρές ομάδες. Την άνοιξη ήταν η περίοδος που οι ομάδες συγκεντρώνονταν με αφορμή το χορό των λουλουδιών και οργάνωναν πολεμικές επιδρομές εναντίον γειτονικών φυλών.

Ήταν άριστοι ιππείς, φημισμένοι επειδή χρησιμοποιούσαν τόξα και πιστόλια με ακρίβεια ενώ κάλπαζαν. Τα άλογα θεωρούνταν μεγάλης αξίας και για αυτό κάποιοι πολεμιστές κατείχαν εκατοντάδες. Δεν χρησιμοποιούνταν μόνο στον πόλεμο αλλά και ως μέσα ανταλλαγής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αμερικανοί άποικοι άρχισαν να καταλαμβάνουν με ιδιαίτερα εντατικό τρόπο τη γη των Σιου από τη δεκαετία του 1840. Οι Σιου επιχείρησαν να διαπραγματευτούν και αφού οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν αποτελέσματα, κήρυξαν τον ξεσηκωμό εναντίον των αποικιοκρατών. Μεταξύ 1862-1890 καταγράφονται η εξέγερση των Σαντέ το 1862, ο πόλεμος που διεξήγαγε ο αρχηγός Μαχπίγια-λούτα (Κόκκινο Σύννεφο) μεταξύ 1865-67 που ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπογράψουν τη συνθήκη του οχυρού Λάραμι (1868), και τέλος η μεγάλη εξέγερση που διηύθυναν οι αρχηγοί Τατάνκα Γιοτάνκα (Καθιστός Ταύρος) και Τασούνκα-Ουίτκο (Τρελό Άλογο), που τερματίστηκε με αιματηρό τρόπο το 1890 με τη Σφαγή του Πληγωμένου Γονάτου (Wounded Knee Massacre).

Οι Σιου μετακινήθηκαν από τα βόρεια προς τον νότο στην περιοχή της Βόρειας και Νότιας Ντακότα, όπου κατοικούν και σήμερα εκτρέφοντας βούβαλους. Κατοικούν επίσης στις περιοχές της Μινεσότα και Νεμπράσκα στις Η.Π.Α. και στις περιοχές Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα στον Καναδά. Σήμερα αριθμούν πάνω από 150.000 άτομα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sioux στο Wikimedia Commons