Σφαγή του Πληγωμένου Γονάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σφαγή του Πληγωμένου Γονάτου συνέβη στις 29 Δεκεμβρίου 1890, κοντά στο Ρυάκι του Πληγωμένου Γονάτου (Λακότα: Čhaŋkpé Ópi Wakpála) στο στρατόπεδο Pine Ridge στην αμερικανική πολιτεία Νότια Ντακότα, ανάμεσα στη φυλή των Ινδιάνων Σιου και το 7ο σύνταγμα ιππικού των Ηνωμένων Πολιτειών, με την εντολή του ταγματάρχη Σάμιουελ Γουίτσαϊντ και στρατηγό τον Νέλσον Α. Μάιλς.

Αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Σιού άρχισαν να υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τη θρησκεία του χορού των φαντασμάτων, αισθανόμενοι ότι με αυτό τον τρόπο θα επαναφέρονταν οι πρόγονοί τους που σκοτώθηκαν από τους λευκούς. Ο στρατηγός Νέλσον Α. Μάιλς ένιωσε απειλή για μια ινδιάνικη εξέγερση και συγκέντρωσε στρατό αποτελούμενο από περισσότερους από 5.000 στρατιώτες, για να περιορίσει τους Ινδιάνους της περιοχής. Στην προσπάθεια να συλλάβουν τον Καθιστό Ταύρο, τον σκότωσαν στις 15 Δεκεμβρίου 1890. Το ιππικό απέτρεψε άλλους 350 ανθρώπους (120 άνδρες και 230 γυναίκες και παιδιά) να διαφύγουν στο Νότο, στον καταυλισμό Pin Ridge.

Ποπ κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σφαγή έχει αναφερθεί σε ταινίες συμπεριλαμβανομένων των Thunderheart (1992), Legends of the Fall (1994), The Last Samurai (2003), και Hidalgo (2004). Η σειρά Into the West (2005) περιείχε σκηνές της σφαγής.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βιβλίο κόμικ Saint of Killers (1996), γραμμένο από τον Γκάρθ Ένις, ο βασικός πρωταγωνιστής γίνεται αντιπρόσωπος Άγγελος του Θανάτου, ξεριζώνοντας ψυχές όταν άντρες σκοτώνουν άλλους άντρες βίαια. Η ιστορία τοποθετείται στη δεκαετία του 1880 και, κοντά στο τέλος του 4ου κεφαλαίου αναφέρεται ότι ο χαρακτήρας, τέσσερα χρόνια αργότερα, καλέστηκε στο Πληγωμένο Γόνατο.

Βιντεοπαιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βιντεοπαιχνίδι BioShock Infinite (2013), αρκετοί χαρακτήρες είναι βετεράνοι του Πληγωμένου Γονάτου,[1] όπως ο πρωταγωνιστής Booker DeWitt ο οποίος στοιχειώνεται από τις απάνθρωπες πράξεις του στη σφαγή.[2]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Evolution of BioShock Infinite». IGN (στα Αγγλικά). 21 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2016. 
  2. «Free Will And Hope In BioShock Infinite». Game Informer. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]