Σημαία της Αγίας Λουκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγία Λουκία
Χρήση Εθνική σημαία
Αναλογία 1:2
Υιοθετήθηκε 1η Μαρτίου 1967 (τελευταία τροποποίηση: 2002)
Σχεδιάστηκε από Dunstan St Omer

Η σημαία της Αγίας Λουκίας υιοθετήθηκε την 1η Μαρτίου 1967 και το ακριβές σχέδιο ποικίλλει. Η σημερινή σημαία είναι μπλε, με ένα χρυσό ισοσκελές τρίγωνο κάτω από ένα μαύρο βέλος. Οι πάνω άκρες του βέλους έχουν άσπρο χρώμα στην άκρη τους. Το μπλε χρώμα συμβολίζει το γαλάζιο ουρανό και τον μπλε ωκεανό που περιβάλλει το νησί, αλλά και την πίστη. Το χρυσαφί χρώμα αποτελεί σύμβολο της λαμπρότητας του ήλιου και της ευημερίας. Οι μαύρες και άσπρες άκρες συμβολίζουν τη φυλετική αρμονία, παρ'όλο που το περισσότερο μαύρο χρώμα δείχνει ότι ο πολιτισμός των εγχρώμων κυριαρχεί στη χώρα έναντι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα τριγωνικά μέρη του σχεδίου συμβολίζουν τα δύο Pitons, τις μεγάλες κορυφές του νησιού που ξεκινούν από τον ωκεανό και αναγνωρίζονται ως σύμβολα του νησιού. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 22 Φεβρουαρίου του 1979.

Παλιές σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία Διάρκεια Χρήση Περιγραφή
1875–1939 Σημαία της αποικίας Αγία Λουκία Η επιγραφή έχει το σύνθημα: STATIO HAUD MALEFIDA CARINIS.
1939–1967 Σημαία της αποικίας Αγία Λουκία Βρετανική σημαία αντεστραμμένη με τα όπλα της αποικίας. Αποτελείτο από έναν μαύρο θυρεό με δύο καλάμια μπαμπού που σχημάτιζαν σταυρό και με δύο τριαντάφυλλα των Τυδώρ που συμβόλιζαν την Αγγλία και δύο κρίνα Fleur-de-lis που συμβόλιζαν τη Γαλλία να καταλαμβάνουν τα τέσσερα τεταρτημόρια.
1967–1979 Σημαία της Αγίας Λουκίας Μπλε θυρεός με κίτρινο τρίγωνο μπροστά από μια μαύρη αιχμή βέλους με λευκή άκρη.
1979–2002 Σημαία της Αγίας Λουκίας ίδια με την προηγούμενη, με τη διαφορά ότι αυξήθηκε σε μέγεθος το κίτρινο τρίγωνο και έγινε στενότερο το βέλος.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]