Σατζίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σατζίδες
ساجیان
889 – 929
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Το κράτος των Σατζιδών
Πρωτεύουσα Μαραγκέ
(889–901)
Αρνταμπίλ
(901–929)
Γλώσσες Περσικά
Πολίτευμα Μοναρχία
Ιστορία
 -  Ίδρυση 889
 -  Κατάλυση 929

Οι Σατζίδες (αγγλικά: Sajid dynasty, περσικά: ساجیان‎‎) ήταν μια σουνιτική μουσουλμανική δυναστεία που κυβέρνησε από το 889-890 μ.Χ. έως το 929, το Αζερμπαϊτζάν (καθώς και την περιοχή Αζερμπαϊτζάν του σημερινού Ιράν), και τμήματα της Αρμενίας, έχοντας αρχικώς ως βάση τους τις πόλεις Μαραγκέ (πόλη στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του σημερινού Ιράν) και Μπαρντά, και κατόπιν την πόλη Αρνταμπίλ. Προέρχονταν από την επαρχία της Κεντρικής Ασίας, Οσσρουσάνα, στην Υπερωξιανή, και είχαν ιρανική (σογδιανή) πολιτιστική κληρονομιά.

Ο Μουχάμμαντ ιμπν Αμπίλ-Σατζ Ντεβντάντ, ο πρώτος Σατζίδης ηγεμόνας του Αζερμπαϊτζάν, διορίστηκε κυβερνήτης της χώρας το 889 ή 890. Ο πατέρας τού Μουχάμμαντ, Αμπίλ-Σατζ Ντεβντάντ, είχε πολεμήσει υπό τον πρίγκιπα της Ουσσρουσάνα, Χαϋντάρ, κατά την τελική εκστρατεία του δεύτερου εναντίον του επαναστάτη ηγέτη Μπαμπάκ Χορραμντίν στο Αζερμπαϊτζάν, και αργότερα είχε υπηρετήσει τους χαλίφηδες των Αββασιδών. Προς το τέλος του 9ου αιώνα, καθώς η κεντρική εξουσία του αββασιδικού χαλιφάτου εξασθενούσε, ο Μουχάμμαντ κατάφερε να σχηματίσει ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος.

Το μεγαλύτερο τμήμα των ενεργειών των Σατζιδών ηγεμόνων στράφηκε στην προσπάθεια ελέγχου της γειτονικής Αρμενίας. Η δυναστεία τερματίστηκε με το θάνατο του εμίρη Αμπούλ-Μουσαφίρ αλ-Φαθ το 929.