Σαξ-Γκότα-Άλτενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δουκάτο
του
Σαξ-Γκότα-Άλτενμπουργκ
Herzogtum Sachsen-Gotha-Altenburg (γερμ.)
Κρατίδιο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,
Κρατίδιο της Συνομοσπονδίας του Ρήνου,
Κρατίδιο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας

 

1680 – 1826
 

Σημαία Έμβλημα
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Τα εδάφη του Σαξ-Γκότα-Άλτενμπουργκ εντός των Ερνεστινών δουκάτων της Θουριγγίας, προ του 1826.
Πρωτεύουσα Γκότα
Πολίτευμα Πριγκιπάτο
Ιστορία
 -  Ένωση του Σαξ-Γκότα
    και του Σαξ-Άλτενμπουργκ
 
1672
 -  Ίδρυση του Δουκάτου 1680
 -  Διαμοιρασμός μεταξύ του
    Σαξ-Κόμπουργκ-Σάαλφελντ
    και του
    Σαξ-Χίλντμπουργκχαουζεν
1826

Το Σαξ-Γκότα-Άλτενμπουργκ (γερμανικά: Sachsen-Gotha-Altenburg‎‎) ήταν δουκάτο το οποίο κυβερνιόταν από τον Ερνεστινό κλάδο του Οίκου των Βέττιν στην σημερινή Θουριγγία της Γερμανίας.

Ιδρύθηκε επισήμως το 1672, όταν ο Φρειδερίκος-Γουλιέλμος Γ΄, ύστατος Δούκας του Σαξ-Άλτενμπουργκ, απεβίωσε και ο Ερνέστος Α΄, Δούκας του Σαξ-Γκότα (ο οποίος είχε νυμφευθεί την εξαδέλφη του Φρειδερίκου Γουλιέλμου, Ελισάβετ-Σοφία), κληρονόμησε το μεγαλύτερο τμήμα των εδαφών του. Ήταν ιδιαιτέρως συχνό φαινόμενο στα Ερνεστινά δουκάτα να ενώνονται και να διαιρούνται και, ως εκ τούτου, το ηνωμένο δουκάτο του Ερνέστου διαιρέθηκε εκ νέου μετά τον θάνατό του το 1675, ενώ το Δουκάτο του Σαξ-Γκότα-Άλτενμπουργκ ιδρύθηκε επισήμως το 1680 με την ολοκλήρωση της διαίρεσης αυτής και την άνοδο στον θρόνο του μεγαλύτερου υιού του, Φρειδερίκου, με την διαίρεση αυτή να επικεντρώνεται στις πόλεις του Γκότα και του Άλτενμπουργκ.

Η κατοικία του Φρειδερίκου παρέμεινε στο Κάστρο Φρίντενσταϊν στην Γκότα. Εξασφάλισε σε σημαντικό βαθμό τις κτήσεις της οικογένειάς του με την καθιέρωση του συστήματος της πρωτοτοκίας το 1685. Ωστόσο, όταν οι ύστατοι δούκες, Αιμίλιος-Αύγουστος και ο αδερφός του, Φρειδερίκος Δ΄ απεβίωσαν χωρίς να έχουν αποκτήσει αρσενικούς διαδόχους, ο οίκος του Σαξ-Γκότα και Άλτενμπουργκ αφανίστηκε το 1825 και διαμάχες ξέσπασαν μεταξύ των τριών εναπομεινάντων Ερνεστινών δυναστειών αναφορικά με το θέμα της διαδοχής.

Ως αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης που ελήφθη από τον Βασιλιά Φρειδερίκο-Αύγουστο Α΄ της Σαξωνίας το 1826, τα Ερνεστινά δουκάτα αναδιοργανώθηκαν και το Σαξ-Γκότα-Άλτενμπουργκ διαιρέθηκε εκ νέου:

Μετά την κατάργηση των γερμανικών μοναρχιών στην διάρκεια της Γερμανικής Επανάστασης του 1918–1919, το σύνολο των πρώην δουκάτων κατέστη τμήμα του νεοϊδρυθέντος κράτους της Θουριγγίας το 1920.

Δούκες του Σαξ-Γκότα-Άλτενμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαμοιρασμός μεταξύ των δουκών του Σαξ-Κόμπουργκ-Σάαλφελντ και του Σαξ-Χίλντμπουργκχαουζεν

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Handbook of Imperial Germany AuthorHouse, 1 Σεπτεμβρίου 2009, σελ. 87
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Saxe-Gotha-Altenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).