Φρειδερίκος Αύγουστος Α΄ της Σαξονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Φρειδερίκος-Αύγουστος Γ΄ της Σαξονίας.

Ο Φρειδερίκος-Αύγουστος Α΄ γνωστός και ως ο Δίκαιος, γερμ. Friedrich-August I (23 Δεκεμβρίου 17505 Μαΐου 1827) από τον Οίκο των Βέττιν, υπήρξε Εκλέκτορας της Σαξονίας από το 1763 ως το 1806 κaι έπειτα υπό την ονομασία Φρειδερίκος Αύγουστος Α΄, 1ος Βασιλιάς της Σαξονίας από τις 6 Αυγούστου 1806 έως τις 5 Μαΐου 1827 και Δούκας της Βαρσοβίας από το 1807 ως το 1815.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του Φρειδερίκου-Χριστιανού εκλέκτορα της Σαξονίας και της Μαρίας-Αντωνίας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Καρόλου Ζ΄ της Γερμανίας. Βασίλευσε αρχικά υπό την αντιβασιλεία της μητέρας του και του θείου του Φραγκίσκου-Ξάβερ πρίγκιπα της Σαξονίας, αγαπημένου αδελφού της Μαρία Ιωσηφίνα της Σαξονίας συζύγου του δελφίνου της Γαλλίας.

Εγγονός του Αύγουστου Γ΄ της Πολωνίας, αρνήθηκε το 1791 τον θρόνο της Πολωνίας που του προσφέρθηκε, ενώ παρέμεινε ουδέτερος -όσο αυτό ήταν εφικτό- κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης.

Εντούτοις υπήρξε από το 1807 ως το 1815 Δούκας της Βαρσοβίας (Fryderyk August I) κατόπιν της θέλησης τού Ναπολέοντα Α΄. Υπήρξε ένας από τους πλέον πιστούς συμμάχους τού Αυτοκράτορα των Γάλλων στους πολέμους του ενάντια στην Πρωσία και τη Ρωσία. Αυτό του κόστισε ακριβά κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Βιέννης.

Για να τον εκδικηθούν για την πίστη του αυτή, οι Σύμμαχοι τον χαρακτήρισαν το 1813 ως αιχμάλωτο πολέμου και του αφαίρεσαν το 1815 το Δουκάτο της Βαρσοβίας, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα των οικογενειακών του κτήσεων, το οποίο κατέληξε στην Πρωσία. Γινόταν λόγος ακόμη και για την εξ ολοκλήρου παραχώρηση του βασιλείου στην Πρωσία, με τον Φρειδερίκο-Αύγουστο Α΄ να λαμβάνει ως αποζημίωση την Ρηνανία, η οποία είχε πρόσφατα απελευθερωθεί από τον γαλλικό ζυγό: με μεγάλο κόπο κατόρθωσε να διατηρηθεί στον θρόνο του.

Απεβίωσε το 1827, με την απώλειά του να σκορπά θλίψη στους υπηκόους του. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Αντώνιος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1769 την Αμαλία των Βίττελσμπαχ, κόρη του Φρειδερίκου-Μιχαήλ δούκα του Παλατινάτου-Τσβάιμπρυκεν και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dagmar Schäfer: Der gefangene Sachsenkönig. Eine Erinnerung an Sachsens ersten König, Friedrich August I. (1750–1827). Tauchaer Verlag, Taucha 1996, ISBN 3-910074-52-9
  • Heinrich Theodor Flathe: Friedrich August I., König von Sachsen. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Volume 7, Duncker & Humblot, Leipzig 1878, pp. 786–789
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick Augustus I of Saxony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).