Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σίκο του Μπενεβέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίκο του Μπενεβέντο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Sicone (Ιταλικά) και Sico (Λατινικά)
Γέννηση772 (πιθανώς)[1]
ΘάνατοςΣεπτέμβριος 832[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΣικάρδος του Μπενεβέντο[1]
Σικονόλφος του Σαλέρνο[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σίκο (Α΄), Sico (π. 758 – 832) [2] ήταν ο Λομβαρδός πρίγκιπας του Μπενεβέντο από το 817 μέχρι το τέλος του. Ο Σίκo έχει μερικές φορές τον αριθμό "Σίκο Α΄" και ο Σίκο του Σαλέρνο τον αριθμό "Σίκο Β΄".

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν γίνει πρίγκιπας του Μπενεβέντο, ήταν ο γασταλδος της Ατσερέντσα. Μετά τη δολοφονία του Γριμοάλδου Δ΄, ο Σίκο τον διαδέχθηκε στον πριγκιπικό θρόνο. Έκανε τις ίδιες κενές υποσχέσεις φόρου υποτέλειας και πίστης στον Λουδοβίκο Α΄ τον Ευσεβή βασιλιά των Φράγκων, που είχε κάνει ο Γριμοάλδος Δ΄.

Ο Σίκο προσπάθησε να επεκτείνει το πριγκιπάτο σε βάρος της Ρωμαϊκής/Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πολιόρκησε τη Νάπολη σε άγνωστη ημερομηνία (ίσως γύρω στο 831), αλλά δεν μπόρεσε να καταλάβει την πόλη. Ωστόσο, αφαίρεσε το σώμα του Ναπολιτάνου πολιούχου Σαν Τζενάρο, ο οποίος καταγόταν από το Μπενεβέντο. Ήταν επίσης ο Σίκο, που ίδρυσε μία σειρά ηγεμόνων στην Κάπουα, παραχωρώντας αυτό το αρχαίο φρούριο στον Λανδούλφο Α΄ ως γαστάλδο. Ο Λανδούλφος Α΄ τίμησε τον ευεργέτη του, ονομάζοντας το πρώτο του κάστρο Σικόπολις.

Ο σόλιδος του Σίκο έχει επιγραφές: SICO - - PRINCE[P]S / MICHAEL ARCHANGELVS CONO[Β] και κόπηκε κατά τα πρότυπα των Βυζαντινών νομισμάτων. Στη μία όψη ροτομή του Σικο, γενειοφόρου, κατ' ενώπιον, φέρει στέμμα με σταυρό, μανδύα και χιτώνα. Στην άλλη όψη ο αρχάγγελος Μιχαήλ ολόσωμος, κρατεί στο δεξί ποιμενική ράβδο και στο αριστερό σφαίρα σταυροφόρο. Είναι των ετών 817-832 και ζυγίζει 1,17 γραμ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν απεβίωσε ο Σίκο, τον διαδέχθηκε ο γιος του:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]