Σέσκουλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σέσκουλο
Σέσκουλο
Σέσκουλο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Τάξη: Καρυοφυλλώδη (Caryophyllales)
Οικογένεια: Χηνοποδιοειδή (Chenopodiaceae)
Γένος: Βέτα (Beta)
Είδος: Beta vulgaris
Διώνυμο
Βέτα η κοινή (Beta vulgaris)
L.

Το σέσκουλο ή σέσκλο ή Βέτα η σικελική είναι μια ποικιλία παντζαριού (Beta vulgaris, Βέτα η κοινή). Είναι ποώδες, διετές συνήθως φυτό της οικογένειας των Χηνοποδιοειδών και ανήκει στο γένος Βέτα ή Μπέτα. Καλλιεργείται στις Μεσογειακές περιοχές, στη Βόρεια Αφρική και γενικά στις Εύκρατες περιοχές. Θεωρείται ότι κατάγεται από τα Κανάρια Νησιά.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεόφραστος αναφέρει τα σέσκουλα (Βέτα η κοινή ποικ. σικελική – Beta vulgaris var. cicla) ως «λευκόν τευτλίον» και τα κοκκινογούλια (Βέτα η κοινή ποικ. αιμάσσουσα – Beta vulgaris var. cruenta) ως «σαρκόρριζον τευτλίον».[1]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φύλλα του είναι μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά, ενώ ο μίσχος και η μεσαία νεύρωση μπορεί να έχουν λευκό, υποκίτρινο ή κοκκινωπό χρώμα. Τα άνθη του έχουν πρασινωπό ή κοκκινωπό χρώμα και διατάσσονται κατά σωρούς στη μέση του φυτού. Η αναπαραγωγή γίνεται με σπόρο. Το σέσκουλο αρέσκεται σε υγρά εδάφη και θέλει καλό πότισμα για να αναπτυχθεί. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος πραγματοποιείται ένα πότισμα μετά από το φύτρωμα των μικρών φυταρίων.

Ελληνική χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα εκτός από το καλλιεργούμενο σέσκουλο υπάρχει και το αυτοφυές αγριοσέσκουλο (Beta maritima) που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες αμμώδεις τοποθεσίες.

Τα φύλλα του σέσκουλου γίνονται σαλάτες, χρησιμοποιούνται και σε πίτες, αλλά τρώγονται κυρίως μαγειρεμένα, ενώ οι ντολμάδες από σέσκουλα είναι παραδοσιακό πιάτο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Στην Κύπρο το σέσκουλο αναφέρεται και ως λάχανο, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως συνοδευτικό στα φαγητά με όσπρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Θεόφραστος, Περί φυτών ιστορία (Α-Ι), εκδ. Κάκτος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]