Ροβέρτος Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροβέρτος Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι
Robert of Albany.jpg
Γέννηση 1340
Θάνατος 3  Σεπτεμβρίου 1420
Κάστρο του Στέρλινγκ
Τόπος ταφής Dunfermline Abbey
Υπηκοότητα Σκωτία
Οικογένεια
Σύζυγος Margaret Graham, Countess of Menteith
Τέκνα Murdoch Stewart, Duke of Albany
John Stewart, Earl of Buchan
Γονείς Ροβέρτος Β΄ της Σκωτίας και Ελισάβετ Μουρ
Αδέλφια Elizabeth Stewart, Countess of Crawford
Ροβέρτος Γ΄ της Σκωτίας
Walter Stewart, Earl of Atholl
Αλεξάντερ Στιούαρτ, Κόμης του Μπούκαν
David Stewart, Earl of Strathearn
Γουώλτερ Στιούαρτ, Λόρδος του Φάιφ

O Ροβέρτος Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι (Robert Stewart, Duke of Albany, 1340 - 3 Σεπτεμβρίου 1420) ήταν από τον βασιλικό οίκο των Στιούαρτ, αντιβασιλιάς σε τρεις διαφορετικούς Σκώτους βασιλείς (Ροβέρτος Β', Ροβέρτος Γ', Ιάκωβος Α'). Είχε πολλούς ηγεμονικούς τίτλους, ενώ δημιούργησε πρόσθετα (1398) το δουκάτο του Άλμπανι.

Ήταν νόθος γιος του βασιλιά της Σκωτίας Ροβέρτου Β' και της Ελισάβετ Μουρ, έγινε νόμιμος (1349) με τον δεύτερο γάμο μεταξύ των γονιών του. Παντρεύτηκε δύο φορές, το (1361) με την Μαρία Γκράχαμ, με την οποία απέκτησε πολλές θυγατέρες και έναν γιο, τον Μέρντοχ Στιούαρτ, δούκα του Άλμπανι. Στην συνέχεια πραγματοποίησε δεύτερο γάμο με την Μυριέλλα του Κέιθ, με την οποία απέκτησε δύο γιους, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Ιωάννης Στιούαρτ, 2ος κόμης του Μπάκαν.

Κατά την διάρκεια της βασιλείας του πατέρα του, Ροβέρτου Β' (1371 - 1390), είχε τον ρόλο του αντιβασιλιά, μάλιστα απέκτησε και τον τίτλο του υψηλού καγκελάριου της Σκωτίας. Ήταν χρήσιμος σε πολλές στρατιωτικές αποστολές και επιδρομές στο γειτονικό βασίλειο της Αγγλίας, αλλά ο μεγαλύτερος αδελφός του ακρωτηριάστηκε λόγω ενός ατυχήματος (1389). Όταν ο αδελφός του διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο σε έναν χρόνο ως Ροβέρτος Γ' (1390) ήταν ανίκανος να κυβερνήσει λόγω της αναπηρίας του, φροντίζοντας σύντομα να τοποθετήσει τον μεγαλύτερο γιο του, Δαυίδ Στιούαρτ δούκα του Ροδεσέι, στην θέση του αντιβασιλιά.

Διάφορα τραγικά γεγονότα για την Σκωτία, μεταξύ των οποίων και η επιδρομή των Άγγλων, χειροτέρευσαν την έχθρα που υπήρχε ήδη ανάμεσα σε αυτόν και τον ανιψιό του. Συνέλαβε και φυλάκισε τον Δαυίδ, ο οποίος σε λίγο πέθανε υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες. Όταν ο αδελφός του Ροβέρτος πέθανε (1406), έγινε αντιβασιλιάς του άλλου νεαρού ανιψιού του, Ιακώβου.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Robert Stewart, Duke of Albany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).