Γκαϊτελγκρίμα του Σαλέρνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαϊτελγκρίμα του Σαλέρνο
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1091
Σάρνο
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙορδάνης Α΄ της Κάπουα
ΤέκναΡοβέρτος Α΄ της Κάπουα
Ιορδάνης Β΄ της Κάπουα
Ριχάρδος Β΄ της Κάπουα
ΓονείςΓουαϊμάρος Δ΄ του Σαλέρνο
ΑδέλφιαΓισούλφος Β΄ του Σαλέρνο
Σικελγκάιτα

Η Γκαϊτελγκρίμα του Σαλέρνο (άκμασε 1091), ήταν κόρη του πρίγκιπα του Σαλέρνο και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα της Κάπουα. Ήταν επίτροπος της Κάπουα το 1091 κατά τη διάρκεια της ανηλικιότητας των γιων της Ριχάρδου, Ροβέρτου και Ιορδάνη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Γουαϊμάρος Δ΄ πρίγκιπα του Σαλέρνo και της Γκέμα, μάλλον κόρης του Λαϊδούλφου κόμη της Κάπουα. Ήταν η άμεση αδελφή του Γισούλφου Β΄ πρίγκιπα του Σαλέρνo και της Σιγκελγκάιτας.

Πρώτα παντρεύτηκε τον Ριχάρδο Αβέρσα και μετά το τέλος του αναγκάστηκε να παντρευτεί τον γιο του Ιορδάνη Α΄ της Κάπουα, ο οποίος σύμφωνα με τον πάπα Γρηγόριος Ζ΄ έσυρε την απρόθυμη γυναίκα να παντρευτεί. [1]

Αφού έμεινε χήρα από τον Ιορδάνη το 1091, ανέλαβε την αντιβασιλεία των γιων της Ριχάρδου Β΄, Ροβέρτου Α΄ και Ιορδάνη Β΄. Ωστόσο αργότερα την ίδια χρονιά εκδιώχθηκε από την Κάπουα από τους πολίτες -οι οποίοι εξέλεξαν τον Λάντο Δ΄ ως πρίγκιπά τους- και πήρε μαζί της τους γιους της στην Αβέρσα .

Στο Σάρνο, έδωσε καταφύγιο τον αδελφό της Γισούλφος στις τελευταίες του ημέρες και εκεί τάφηκε αυτός. Η Γκαϊτελγκρίμα έκανε τρίτο γάμο με τον Άλφρεντ κόμη του Σάρνο και με το τέλος του Σάρνο αποσύρθηκε.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alessandra Daga: GAITELGRIMA. In: Dizionario Biografico degli Italiani. Band 51. Benevent 1998, available online via trecanni.it.