Ρεβεγιόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο «Σαβόι» του Λονδίνου το 1910

Ρεβεγιόν (γαλλ. réveillon) αποκαλείται η γιορτή σε σπίτι ή σε νυκτερινό κέντρο, αίθουσα ξενοδοχείου ή εστιατόριο, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας και εορτής, και έχει συνήθως τη μορφή μακρού δείπνου ή δεξιώσεως. Η ονομασία προέρχεται από τη γαλλική λέξη réveil, που σημαίνει «ξύπνημα», επειδή η συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση υποδηλώνει το να μείνει κάποιος ξυπνός μέχρι το πρωί ή τις πρώτες πρωινές ώρες, όσο διαρκέσει το ρεβεγιόν.

Ο όρος συναντάται καταγεγραμμένα για πρώτη φορά στη Γαλλία του 18ου αιώνα[1], με την έννοια των ολονύκτιων δεξιώσεων που γίνονταν από τους αριστοκράτες.[2] Αργότερα η λέξη άρχισε να χρησιμοποιείται από βασιλικές αυλές και άλλων χωρών (ανάμεσά τους ήταν και η Πορτογαλία), ενώ στη Γαλλία μετά την Επανάσταση άρχισε να σημαίνει το δείπνο και το ξεφάντωμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Εκτός από τις γαλλόφωνες χώρες, ο όρος συναντάται σήμερα και στη Βραζιλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία[3], τον Καναδά και την πόλη της Νέας Ορλεάνης[4] εξαιτίας της ισχυρής γαλλικής κληρονομιάς της, με αρκετά εστιατόριά της να προσφέρουν ειδικά μενού «του ρεβεγιόν» το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Στις πορτογαλόφωνες χώρες αντιθέτως ο όρος αφορά αποκλειστικά το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Φαγητά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φαγητά που καταναλώνονται στα ρεβεγιόν επιδιώκεται να είναι πολυτελή ή ξεχωριστά. Π.χ. τα ορεκτικά μπορεί να περιλαμβάνουν αστακό, στρείδια, σαλιγκάρια, φουά γκρα, κ.λπ.. Παραδοσιακό «πιάτο» είναι η γεμιστή με κάστανα γαλοπούλα. Τα ρεβεγιόν στο Κεμπέκ περιλαμβάνουν συχνά κάποια παραλλαγή της κρεατόπιτας τύπου τουρτιέρ.

Το επιδόρπιο περιλαμβάνει αρκετές φορές τούρτα «κορμό». Στην Προβηγκία ακολουθείται ακόμα η παράδοση των δεκατριών επιδορπίων, που σχεδόν πάντοτε περιλαμβάνουν pompe à l'huile (αρωματισμένο αρτοσκεύασμα) και χουρμάδες.

Συνήθως στα ρεβεγιόν καταναλώνονται ακριβά κρασιά, όπως η σαμπάνια, καθώς και άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

Διαφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν ορισμένες παραδοσιακές διαφορές ανάμεσα στον χαρακτήρα του χριστουγεννιάτικου και του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν: Τα Χριστούγεννα είναι παραδοσιακά πιο οικογενειακή εορτή, που εορτάζεται με την οικογένεια και τον κύκλο των συγγενών. Από την άλλη, το ρεβεγιόν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή «ρεβεγιόν του Αγίου Συλβέστρου» είναι συνήθως ένα ξεφάντωμα με φίλους σε κάποιο νυκτερινό κέντρο.

Ονομασία σε άλλες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην Ιταλία υπάρχουν οι ονομασίες Cenone di Natale για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και Cenone di Capodanno για το πρωτοχρονιάτικο.
  • Στην Πολωνία το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν αποκαλείται Βιγκίλια (= «αγρυπνία»).
  • Στην Πορτογαλία και τη Βραζιλία το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν ονομάζεται Ceia de Natal και το πρωτοχρονιάτικο Ceia de Ano Novo. Ωστόσο, η λέξη «ρεβεγιόν» (ή virada do ano στη Βραζιλία) αναφέρεται πανεθνικά στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
  • Στη Λιθουανία το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων αποκαλείται Kūčios.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Définition de réveillon». 31 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. «What is the origin of the New Year's rituals in Brazil?». 31 Δεκεμβρίου 2018. 
  3. «New Year's Eve in Romania». www.timeanddate.com. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. Gold, Scott (4 Δεκεμβρίου 2012). «Reveillon goes contemporary». Bestofneworleans.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2023.