Ραμίζ Αλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ραμίζ Αλία
Γέννηση
Σκόδρα
Θάνατος
Τίρανα
Υπηκοότητα Αλβανία
Ιδιότητα πολιτικός
Αξίωμα Πρόεδρος της Αλβανίας ( - )
Πρόεδρος της Αλβανίας ( - )

Ο Ραμίζ Αλία (Ramiz Alia, 18 Οκτωβρίου 1925 - 7 Οκτωβρίου 2011) ήταν ο δεύτερος και τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Αλβανίας από το 1985 έως το 1991.

Γεννήθηκε στη Σκόδρα. Ήταν ευνοούμενος της οικογένειας του Ενβέρ Χότζα, και με τον θάνατο του τελευταίου το 1985, ανέλαβε την θέση του γενικού γραμματέα του Αλβανικού Κόμματος της Εργασίας. Όταν τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης άρχισαν να καταρρέουν, ο Αλία προσπάθησε να κάνει κάποια δημοκρατικά ανοίγματα. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο «Ενβέρ Χότζα» (σημερινό Πανεπιστήμιο των Τιράνων) τον Δεκέμβριο του 1990, καθώς και η φυγή χιλιάδων Αλβανών μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ιταλία, προκάλεσαν την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας.

Το 1991 εξελέγη Πρόεδρος της Αλβανίας στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην αλβανική ιστορία[1]. Παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου στις 3 Απριλίου 1992 και έξι ημέρες αργότερα στις 9 Απριλίου 1992, το αλβανικό κοινοβούλιο ανέδειξε νέο πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τα Νέα, Πέθανε ο Ραμίζ Αλία, 7-10-2011.