Ράτζια Σάμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Rajya Sabha ή Συμβούλιο των μελών είναι η άνω βουλή του δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου της Ινδίας . Μέχρι στιγμής έχει μέγιστη συμμετοχή 245 εκ των οποίων 233 εκλέγονται από τους νομοθέτες των κρατών και των συνδικαλιστικών εδαφών με τη χρήση ενιαίων μεταβιβάσιμων ψήφων μέσω του Ανοικτού Βήματος, ενώ ο Πρόεδρος μπορεί να διορίσει 12 μέλη για τις συνεισφορές τους στην τέχνη, τη λογοτεχνία, την επιστήμη και τις κοινωνικές υπηρεσίες . Οι βουλευτές κάθονται για κλιμακωτές θητείες διάρκειας έξι ετών, με εκλογές κάθε χρόνο, αλλά σχεδόν το ένα τρίτο των 233 εκλέγονται για εκλογή κάθε δύο χρόνια, συγκεκριμένα σε αμέτρητα χρόνια. Το Rajya Sabha συνεδριάζει σε συνεχείς συνεδρίες και σε αντίθεση με το Lok Sabha , που είναι το κάτω μέρος της Βουλής , το Rajya Sabha, το ανώτερο στέλεχος του Κοινοβουλίου, δεν υφίσταται διάλυση. Ωστόσο, το Rajya Sabha, όπως και το Lok Sabha, μπορεί να προωθηθεί από τον Πρόεδρο.

Η Rajya Sabha έχει ίση θέση στη νομοθεσία με την Lok Sabha, εκτός από τον τομέα παροχής , όπου η τελευταία έχει εξουσίες. Σε περίπτωση αντικρουόμενης νομοθεσίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των δύο σπιτιών, όπου η Lok Sabha θα έχει μεγαλύτερη επιρροή λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής της. Ο Αντιπρόεδρος της Ινδίας (επί του παρόντος, ο Venkaiah Naidu ) είναι ο πρώην πρόεδρος του Rajya Sabha, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων του. Ο Αντιπρόεδρος , ο οποίος εκλέγεται μεταξύ των μελών του Σώματος, φροντίζει για τα καθημερινά θέματα του σπιτιού, απουσία του Προέδρου. Το Rajya Sabha πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση στις 13 Μαΐου 1952.

Ο Rajya Sabha συναντιέται στο επώνυμο τμήμα του Κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί . Από τις 18 Ιουλίου 2018, το Rajya Sabha έχει δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας και στις 22 επίσημες γλώσσες της Ινδίας .