Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επέτειοι/2 Μαΐου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η παρούσα σελίδα παρουσιάζει τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν την 2η Μαΐου.

Γεγονότα[επεξεργασία κώδικα]

  • 1953 - Μπροστά σε 100.000 θεατές, η Μπλακπουλ νικά την Μπόλτον με 4-3 στο Γουέμπλεϊ, στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του σταδίου. Για τους νικητές, ο Mortensen σκοράρει 3 γκολ και ο Perry ένα ενώ για τους ηττημένους, που προηγούνταν με 3-1 είκοσι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, ο Lofthouse σκοράρει 2 και από ένα ο Moir και ο Bell. Ο τελικός θα μείνει στην ιστορία ως “Ο Τελικός του Μάθιους”, χάρη στην απόδοση του 38χρονου παίκτη της Μπλάκπουλ, Στάνλεϊ Μάθιους, που παρότι θεωρείτο ήδη μεγάλος, θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την ηλικία των 50
  • 1993 - Η απρόσμενη νίκη της Όλνταμ με 1-0 στην έδρα της (δεύτερης στη βαθμολογία) Άστον Βίλα επιτρέπει στην πρωτοπόρο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να στεφθεί πρωταθλήτρια Αγγλίας μετά από 26 χρόνια. Ο αναμενόμενος ως κρίσιμος αγώνας της επόμενης μέρας (Δευτέρα 3 Μαΐου) με αντίπαλο την Μπλάκμπερν (3-1) μετατράπηκε σε φιέστα τίτλου με την απονομή του τροπαίου της πρώτης σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ.
  • 1999 - Ο Αργεντινός επιθετικός Sergio Galvan γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημειώνει 5 γκολ σε έναν αγώνα στο Κολομβιανό πρωτάθλημα, στον αγώνα Όνσε Κάλβας – Αμέρικα (6-0).

Γεννήσεις[επεξεργασία κώδικα]

  • 1975 - Γεννιέται στα περίχωρα του Λονδίνου ο Άγγλος μέσος Ντέϊβιντ Μπέκαμ. Διακρινόταν για την άριστη μεταβίβασή του. Ο Πελέ έχει δηλώσει για αυτόν πως έχει το καλύτερο πόδι που έχει δει ποτέ ο ποδοσφαιρικός κόσμος. Έγινε ευρέως γνωστός από την θητεία του στην ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία κατέκτησε πολλούς τίτλους με αποκορύφωμα το Τριπλ Κράουν (triple crown, δηλαδή την κατάκτηση τριών τίτλων) το 1999, την ίδια χρονιά που επιλέχθηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Tο 2003 μετεγγράφηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Θανάτοι[επεξεργασία κώδικα]

  • 1998 - Αυτοκτονεί ο Άγγλος σέντερ φορ Τζαστίν Φασάνου (Justinus Soni “Justin” Fashanu), 37 χρόνων, το αγαπημένο παιδί του Μπράιαν Κλαφ στη Νόττιγχαμ. Αιτία η κατηγορία που του απηύθυνε ένας 17χρονος για σεξουαλική κακοποίηση λίγες μέρες νωρίτερα. Ο Φασάνου που είχε αποκαλύψει από το 1990 τις σεξουαλικές του προτιμήσεις στο σημείωσα που άφησε υποστήριζε ότι ο νεαρός τον είχε ακολουθήσει με τη θέλησή του. Ξεκίνησε από τη Νόριτς (1978-80), συνέχισε στη Νόττιγχαμ (1981) και συνέχισε στις Σαουθάμπτον (1982), Νότς Κάουντι (1982-84) για να κλείσει την καριέρα του στη Μπράϊτον (1987). Από το 1988 έως το 1997 άλλαξε 18 ομάδες σε ΗΠΑ, Αγγλία και Καναδά. Είναι ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που η μεταγραφή του στοίχισε περισσότερο από ένα εκατομμύριο λίρες.. Είχε γεννηθεί στις 19 Φεβρουαρίου 1961.

Παραπομπές[επεξεργασία κώδικα]