Πτολεμαΐδα Ερμία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πτολεμαΐδα Ερμία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πτολεμαΐδα Ερμία
Χώρα Αίγυπτος
Υψόμετρο 68 m

Η Πτολεμαΐδα Ερμία αναφέρεται και Πτολεμαΐδα Θηβαΐδας ήταν Ελληνιστική πόλη της αρχαίας Αιγύπτου. Βρίσκεται στην δυτική όχθη του Νείλου στην περιοχή του σημερινού αιγυπτιακού χωριού Ψώι στην νομή της Θίνις και στο σύγχρονο Κυβερνείο Σοχάγκ. Κατασκευάστηκε από τον Πτολεμαίο Α΄ Σωτήρα λίγο μετά το 312 π.Χ.[1] για να γίνει η πρωτεύουσα της Άνω Αιγύπτου[2].

Σύμφωνα με το Στράβωνα ήταν η μεγαλύτερη πόλη στην Θηβαΐδα ίση με την Μέμφις στο μέγεθος. Ήταν χωρισμένη σε φυλές και δήμους με εκλεγμένους δικαστές όπως και μια παραδοσιακή ελληνική πόλη. Έλληνες άποικοι στην πόλη ήρθαν από την Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα[3]. Η πόλη είχε ναούς ελλήνων και αιγύπτιων Θεών (Δίας, ο Διόνυσος, η Ίσις), καθώς και μια λατρεία για τη δυναστεία των Πτολεμαίων, είχε επίσης θέατρο. Ο Πτολεμαίος, ο αλεξανδρινός αστρονόμος και γεωγράφος (περίπου 90-168 μ.Χ.), γεννήθηκε στην πόλη αυτή[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mckechnie Paul, Outsiders in the Greek Cities in the Fourth Century BC
  2. Chauveau, Michel (2000) Egypt in the Age of Cleopatra: History and Society Under the Ptolemies Cornell University Press, Ithaca, New York, page 68 ISBN 0-8014-3597-8
  3. "Al Manshah, Egypt" Falling Rain Genomics, Inc.
  4. PTOLEMAIS HERMIOU (El-Manshâh) Egypt.http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0006%3Aalphabetic+letter%3DP%3Aentry+group%3D8%3Aentry%3Dptolemais-hermiou


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ptolemais Hermiou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).