Πρόσοψη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μνημειακή πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, έργο του Κάρλο Μαντέρνο.

Πρόσοψη[1] ονομάζεται γενικά η εξωτερική πλευρά ενός κτηρίου, συνήθως η μπροστινή.

Στην αρχιτεκτονική, η πρόσοψη ενός κτιρίου είναι συχνά η πιο σημαντική πτυχή από άποψη σχεδιασμού, καθώς θέτει τον τόνο για το υπόλοιπο κτήριο. Από την άποψη της μηχανικής ενός κτιρίου, η πρόσοψη έχει επίσης μεγάλη σημασία λόγω των επιπτώσεών της στην ενεργειακή απόδοση[2]. Για ιστορικής σημασίας προσόψεις, πολλοί τοπικοί πολεοδομικοί κανονισμοί ή άλλοι νόμοι περιορίζουν ή απαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό την αλλαγή τους.

Μεταγενέστερες προσόψεις σε παλαιότερα κτίρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν αρκετά συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της αρχιτεκτονικής εποχής Γεωργίου να προστίθεται νέα πρόσοψη σε υφιστάμενες κατοικίες σε αγγλικές πόλεις.

Προσθήκη προσόψεων σε παλαιότερες κατασκευές έχει συμβεί και σε άλλα μέρη: στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, η Casa do Cabido χτίστηκε για να ταιριάζει με το αρχιτεκτονικό στυλ της πλατείας, και η κύρια πρόσοψη του καθεδρικού ναού, που βλέπει στην Praza do Obradoiro, στην πραγματικότητα περικλείει και κρύβει το παλαιότερο Portico of Glory.

Σύγχρονες προσόψεις σε ψηλά κτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα σύγχρονα ψηλά κτήρια, οι εξωτερικοί τοίχοι συχνά διακόπτονται από τσιμεντένιες πλάκες δαπέδου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τοίχους από προκατασκευασμένο σκυρόδεμα. Η πρόσοψη μπορεί μερικές φορές να παρέχει αντιπυρική προστασία, για παράδειγμα, εάν δύο κτίρια είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, για να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης πυρκαγιάς από το ένα κτίριο στο άλλο.

Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα πρόσοψης που αιωρούνται ή συνδέονται με τις προκατασκευασμένες πλάκες από σκυρόδεμα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο (επικαλυμμένο με σκόνη ή ανοδιωμένο) ή ανοξείδωτο ατσάλι. Τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί μερικές φορές πιο πλούσια υλικά όπως το τιτάνιο, αλλά λόγω του κόστους και της ευαισθησίας τους στη βαφή των άκρων των πάνελ, δεν έγιναν δημοφιλή.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. dictionary.cambridge.org
  2. Boswell, Keith. "Exterior Building Enclosures". John Wiley & sons, Inc, 2013, p. 11