Πρόγραμμα Βέγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το διαστημόπλοιο Βέγκα

Το πρόγραμμα Βέγκα (αγγλικά: Vega) ήταν ένα διαστημικό επιστημονικό πρόγραμμα και αποτελούνταν από δύο αποστολές στον πλανήτη Αφροδίτη και τον κομήτη του Χάλεϋ.

Το Βέγκα 1 και το Βέγκα 2 ήταν μη επανδρωμένες αποστολές, αποτέλεσμα της συνεργατικής προσπάθειας των κρατών της Σοβιετικής Ένωσης, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ανατολικής Γερμανίας, Πολωνίας, Τσεχοσλοβακίας, Γαλλίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αποτελούνταν από δύο επιμέρους αποστολές: η μια αφορούσε τη μελέτη του πλανήτη Αφροδίτη ενώ η δεύτερη τη μελέτη του κομήτη του Χάλεϋ.

Τα δύο διαστημόπλοια εκτοξεύθηκαν στις 15 και 21 Δεκεμβρίου 1984 αντίστοιχα και αποτέλεσαν μέρη της λεγόμενης "αρμάδας του Χάλεϋ", μιας ομάδας διαστημοσυσκευών που παρατήρησαν και μελέτησαν τον κομήτη του Χάλεϋ εκμεταλλευόμενες τη διάβασή του από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα το 1986.

Οι διαστημοσυσκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βέγκα 1 και Βέγκα 2 είναι πανομοιότυπα σκάφη και αποτέλεσαν εξέλιξη των επιτυχημένων σκαφών Βενέρα 9, του προηγούμενου προγράμματος (εξερεύνησης της Αφροδίτης) Βενέρα. Μαζί με τον πυραυλοφορέα Proton αποτέλεσαν τη συνεισφορά των Σοβιετικών στο πρόγραμμα Βέγκα. Τα σκάφη ζύγιζαν 4.920 κιλά και τροφοδοτούνταν από ένα ζεύγος μεγάλων φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ μετέφεραν επιστημονικά όργανα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν συστήματα απεικόνισης, φασματόμετρα, μαγνητόμετρα, αναλυτής πλάσματος και άλλα.

Εκτοξευθήκαν από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με έναν πύραυλο-φορέα της οικογένειας Proton.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]