Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών 1940-41

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.Α.
Περίοδος1940-41
Πρωταθλήτρια ομάδα
1939-40
1944-45

Στο 15ο Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Αθηνών την περίοδο 1940-41 ξεκίνησε κανονικά αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές επιστρατεύτηκαν και δεν υπήρχε περιθώριο για επίσημες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Πρωτάθλημα 1940-41[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσίευσε η ΕΠΣΑ στις 27 Σεπτεμβρίου 1940, το αθηναϊκό πρωτάθλημα είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε τρεις κατηγορίες με συμμετοχή 37 σωματείων συνολικά, ως εξής:

  • Α΄ κατηγορία: 8 ομάδες σε ενιαίο όμιλο δύο γύρων (14 αγώνες διάρκειας 90΄). Έναρξη στις 6 Οκτωβρίου.
  • Β΄ κατηγορία: 13 ομάδες σε ενιαίο όμιλο ενός γύρου (12 αγώνες διάρκειας 80΄). Έναρξη στις 6 Οκτωβρίου.
  • Γ΄ κατηγορία: 16 ομάδες, σε έναν ή περισσότερους ομίλους. Η έναρξη δεν είχε προσδιοριστεί.

Επίσης, προκηρύχθηκαν πρωταθλήματα Β΄ ομάδων. Γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων ορίστηκαν τα εξής:

  1. Γήπεδο Παναθηναϊκού
  2. Γήπεδο ΑΕΚ
  3. Γήπεδο ΑΟ Κηφισιάς
  4. Πρότυπον Γυμναστήριον Καισαριανής
  5. Γήπεδο Πανιωνίου
  6. Γυμναστήριο Πανελληνίου

Α΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη σεζόν αυτή στην Α΄ κατηγορία μετείχαν 8 ομάδες και ο προγραμματισμός ήταν παρόμοιος με της προηγούμενης σεζόν. Δηλαδή, οι πέντε πρώτες θα προκρίνονταν στο Νότιο όμιλο του πανελλήνιου πρωταθλήματος, μεταφέροντας τα μεταξύ τους αποτέλεσματα. Βέβαια, όλα αυτά έμειναν στο στάδιο του σχεδιασμού, αφού στις 28 Οκτωβρίου 1940 το πρωτάθλημα διεκόπη πριν καλά-καλά αρχίσει. Είχαν γίνει τρεις αγωνιστικές στις 6, 13 και 20 Οκτωβρίου και προηγούντο Απόλλων και ΑΕΚ με τρεις νίκες.

Προσωρινή Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βαθμολογία του διακοπέντος πρωταθλήματος μετά από τρεις αγώνες ήταν;

Ομάδα Αγ. Τέρμ. Βαθ.
1. Απόλλων Αθηνών 3 14-1 9
2. ΑΕΚ 3 12-2 9
3. Παναθηναϊκός 3 4-3 6
4. Αθηναϊκός Α.Σ. 3 5-7 6
5. Ένωση Παγκρατίου 3 3-6 6
6. Αστέρας Αθηνών 3 1-7 5
7. Ατρόμητος Αθηνών 3 0-4 4
8. ΓΣ Αρίων 3 2-11 3

Β΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου με 13 ομάδες, οι οποίες θα αγωνίζονταν σε ενιαίο όμιλο ενός γύρου (12 αγώνες). Όπως και το πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας, διακόπηκε λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου. Είχαν διεξαχθεί τρεις αγωνιστικές, στις 6, 13 και 27 Οκτωβρίου (η 20η Οκτωβρίου ήταν ημέρα Κυπέλλου Ελλάδος).

Ομάδες που μετείχαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γνωστά τα εξής αποτελέσματα:

Περίοδος κατοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έγιναν κάποιες απόπειρες να πραγματοποιηθούν αθηναϊκά πρωταθλήματα αλλά όχι από την ΕΠΣΑ. Το 1943 διεξήχθη ένα Πρωτάθλημα Κέντρου σε δύο ομίλους Αθήνας και Πειραιά, χωρίς να ολοκληρωθεί. Το διοργάνωσε ο Παναθηναϊκός, γι' αυτό και αποκαλείται πρωτάθλημα Παναθηναϊκού. Το διέκοψε η ΕΠΟ, η διοίκηση της οποίας βλέποντας πως υπάρχει ποδοσφαιρική δράση, αποφάσισε να προκηρύξει επίσημα τα τοπικά πρωταθληματα Αθήνας και Πειραιά. Όμως, η προκήρυξη έμεινε στα χαρτιά, αφού οι αγώνες δεν έγιναν.

Η ποδοσφαιρική δραστηριότητα στα χρόνια της κατοχής μπορεί να μην κατέληξε στην διεξαγωγή κάποιας επίσημης διοργάνωσης αλλά είχε ως αποτέλεσμα να αναδυθούν νέες ποδοσφαιρικές δυνάμεις. Αναδείχθηκαν καινούργια σωματεία, όπως ο Ολυμπιακός Αθηνών και ο Άτλας Θυμαρακίων. Παλιά σωματεία, όπως το Π.Σ. Γουδί περιέπεσαν στην αφάνεια και διαλύθηκαν, ενώ άλλα που προπολεμικά φυτοζωούσαν δημιούργησαν δυνατές ομάδες, όπως ο Φωστήρας Ταύρου και ο Πανιώνιος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]