Κατάλογος ποδοσφαιρικών σωματείων Ε.Π.Σ. Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος ο οποίος εμπεριέχει τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Αθηνών.

Σωματεία μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Πλήρες όνομα Δήμος Περιοχή 2019-2020
Α.Ε.Κ. Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως Δήμος Φιλαδελφείας - Χαλκηδόνος Νέα Φιλαδέλφεια Super League 1
Ατρόμητος Αθηνών Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ατρόμητος Αθηνών Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Super League 1
Παναθηναϊκός Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος Δήμος Αθηναίων Αθήνα Super League 1
Πανιώνιος Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης Δήμος Νέας Σμύρνης Νέα Σμύρνη Super League 1
Απόλλων Σμύρνης Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Σμύρνης Δήμος Αθηναίων Αθήνα Super League 2
Α.Ο. Αιγάλεω Αθλητικός Όμιλος Αιγάλεω Δήμος Αιγάλεω Αιγάλεω Football League
Α.Ε. Κηφισιά Αθλητική Ένωση Κηφισιά Δήμος Κηφισιάς Κηφισιά Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική
Α.Ο. Αγίου Ιεροθέου Αθλητικός Όμιλος Αγίου Ιεροθέου Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική
Γ.Σ. Αγίων Αναργύρων Γυμναστικός Σύλλογος Αγίων Αναργύρων Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Άγιοι Ανάργυροι Αττικής Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική
Γ.Σ. Καλλιθέα Γυμναστικός Σύλλογος Καλλιθέα Δήμος Καλλιθέας Καλλιθέα Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική
Ηλυσιακός Ηλυσιακός Αθλητικός Όμιλος Δήμος Αθηναίων Ιλίσια Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική
Φωστήρας Ταύρου Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Φωστήρας Ταύρου Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου Ταύρος Αττικής Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική
Α.Ε. Ηράκλειο Αθλητική Ένωση Ηράκλειο Δήμος Ηρακλείου Αττικής Ηράκλειο Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ε. Πετραλώνων Αθλητική Ένωση Πετραλώνων Δήμος Αθηναίων Πετράλωνα Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ε. Χολαργός Αθλητική Ένωση Χολαργός Δήμος Παπάγου-Χολαργού Χολαργός Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Αγίας Παρασκευής Αθλητικός Όμιλος Αγίας Παρασκευής Δήμος Αγίας Παρασκευής Αγία Παρασκευή Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Κηπούπολης Αθλητικός Όμιλος Κηπούπολης Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Λυκόβρυσης Αθλητικός Όμιλος Λυκόβρυσης Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης Λυκόβρυση Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Μελισσίων Αθλητικός Όμιλος Μελισσίων Δήμος Πεντέλης Μελίσσια Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Νέας Ιωνίας Αθλητικός Όμιλος Νέας Ιωνίας Δήμος Νέας Ιωνίας Νέα Ιωνία Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Περιστερίου Αθλητικός Όμιλος Περιστερίου Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Τράχωνες Αλίμου Αθλητικός Όμιλος Τράχωνες Αλίμου Δήμος Αλίμου Άλιμος Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Χαϊδαρίου Αθλητικός Όμιλος Χαϊδαρίου Δήμος Χαϊδαρίου Χαϊδάρι Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Σ. Παπάγου Αθλητικός Σύλλογος Παπάγου Δήμος Παπάγου-Χολαργού Παπάγου Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Σ. Σουρμένων Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης Ελληνικό Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Γ.Σ. Αργυρούπολης Γυμναστικός Σύλλογος Αργυρούπολης Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης Αργυρούπολη Α΄ ΕΠΣΑ
Γ.Σ. Ηλιούπολης Γυμναστικός Σύλλογος Ηλιούπολης Δήμος Ηλιούπολης Ηλιούπολη Α΄ ΕΠΣΑ
Π.Α.Ο. Καματερού Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Καματερού Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Καματερό Α΄ ΕΠΣΑ
Π.Α.Ο. Ρουφ Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Ρουφ Δήμος Αθηναίων Ρουφ Α΄ ΕΠΣΑ
Π.Α.Σ. Παλαιό Φάληρο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος «Παλαιό Φάληρο» Δήμος Παλαιού Φαλήρου Παλαιό Φάληρο Α΄ ΕΠΣΑ
Άγιαξ Ταύρου Αθλητικός Σύλλογος Άγιαξ Ταύρου Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου Ταύρος Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Αθηναϊκός Αθηναϊκός Αθλητικός Σύλλογος Βύρωνα Δήμος Βύρωνα Βύρωνας Α΄ ΕΠΣΑ
Απόλλων Χαλανδρίου Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Απόλλων Χαλανδρίου Δήμος Χαλανδρίου Χαλάνδρι Α΄ ΕΠΣΑ
Άρης Πετρούπολης Αθλητικός Σύλλογος Άρης Πετρούπολης Δήμος Πετρούπολης Πετρούπολη Α΄ ΕΠΣΑ
Διάνα Ηλιούπολης Αθλητικός Όμιλος Διάνα Ηλιούπολης Δήμος Ηλιούπολης Ηλιούπολη Α΄ ΕΠΣΑ
Ήφαιστος Περιστερίου Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ήφαιστος Περιστερίου Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Θρίαμβος Χαϊδαρίου Αθλητικός Όμιλος Θρίαμβος Χαϊδαρίου Δήμος Χαϊδαρίου Χαϊδάρι Α΄ ΕΠΣΑ
Θύελλα Αγίου Δημητρίου Αθλητικός Όμιλος Θύελλα Αγίου Δημητρίου Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής Άγιος Δημήτριος Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Ιάσονας Ιλίου Αθλητικός Όμιλος Ιάσων Ιλίου Δήμος Ιλίου Ίλιον Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Κένταυρος Βριλησσίων Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κένταυρος Βριλησσίων Δήμος Βριλησσίων Βριλήσσια Α΄ ΕΠΣΑ
Ολυμπιακός Νέων Λιοσίων Αθλητικός Εκδρομικός Σύλλογος Ολυμπιακός Νέων Λιοσίων Δήμος Ιλίου Ίλιον Αττικής Α΄ ΕΠΣΑ
Πανερυθραϊκός Πανερυθραίκός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Δήμος Κηφισιάς Νέα Ερυθραία Α΄ ΕΠΣΑ
Φωστήρας Ηλιούπολης Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Φωστήρας Ηλιούπολης Δήμος Ηλιούπολης Ηλιούπολη Α΄ ΕΠΣΑ
Χαραυγιακός Αθλητικός Όμιλος Χαραυγιακός Ηλιούπολης Δήμος Ηλιούπολης Ηλιούπολη Α΄ ΕΠΣΑ
Α.Ε. Ελευθερούπολης Αθλητική Ένωση Ελευθερούπολης Δήμος Νέας Ιωνίας Νέα Ιωνία Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ε. Μεταμόρφωσης Αθλητική Ένωση Μεταμόρφωσης Δήμος Μεταμόρφωσης Μεταμόρφωση Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ε. Περιστερίου Αθλητική Ένωση Περιστερίου Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ε. Χαλανδρίου Αθλητική Ένωση Χαλανδρίου Δήμος Χαλανδρίου Χαλάνδρι Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Ανθούπολης Αθλητικός Όμιλος Ανθούπολης Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Βριλησσίων Αθλητικός Όμιλος Βριλησσίων Δήμος Βριλησσίων Βριλήσσια Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Βύρων Αθλητικός Όμιλος Βύρωνας Δήμος Βύρωνα Βύρωνας Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Ιλίου Αθλητικός Όμιλος Ιλίου Δήμος Ιλίου Ίλιον Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Κολωνού Αθλητικός Όμιλος Κολωνού Δήμος Αθηναίων Κολωνός Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Παραδείσου Αμαρουσίου Αθλητικός Όμιλος Παραδείσου Αμαρουσίου Δήμος Αμαρουσίου Μαρούσι Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Πεύκης Αθλητικός Όμιλος Πεύκης Δήμος Πεύκης Πεύκη Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Ταταύλα Αθλητικός Όμιλος Ταταύλα Δήμος Παλαιού Φαλήρου Παλαιό Φάληρο Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Τερψιθέα Γλυφάδας Αθλητικός Όμιλος Τερψιθέα Γλυφάδας Δήμος Γλυφάδας Γλυφάδα Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο.Ν. Αργυρούπολης Αθλητικός Όμιλος Νέων Αργυρούπολης Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης Αργυρούπολη Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Π.Ε. Αγία Ελεούσα Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωση Αγία Ελεούσα Δήμος Αγίας Βαρβάρας Αγία Βαρβάρα Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Π.Ο. Ιεράπολη Αιγάλεω Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ιεράπολη Αιγάλεω Δήμος Αιγάλεω Αιγάλεω Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Π.Ο. Νέας Σμύρνης Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Νέας Σμύρνης Δήμος Νέας Σμύρνης Νέα Σμύρνη Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Σ. Κηφισιά 2010 Αθλητικός Σύλλογος Κηφισιά 2010 Δήμος Κηφισιάς Κηφισιά Β΄ ΕΠΣΑ
Π.Α.Ο. Αγίου Δημητρίου Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Αγίου Δημητρίου Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής Άγιος Δημήτριος Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Π.Α.Ο. Αλσούπολης Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Αλσούπολης Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής Νέα Ιωνία Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Π.Α.Ο. Κοψαχείλας Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κοψαχείλας Δήμος Παλαιού Φαλήρου Παλαιό Φάληρο Β΄ ΕΠΣΑ
Π.Α.Σ. Γαλάτσι Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Γαλάτσι Δήμος Γαλατσίου Γαλάτσι Β΄ ΕΠΣΑ
Π.Ο. Αγίου Θωμά Γουδί Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αγίου Θωμά Γουδί Δήμος Αθηναίων Γουδί Β΄ ΕΠΣΑ
Π.Ο. Ψυχικού Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ψυχικού Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού Νέο Ψυχικό Β΄ ΕΠΣΑ
Αθηναΐδα Κυψέλης Αθλητικός Όμιλος Αθηναΐδα Κυψέλης Δήμος Αθηναίων Κυψέλη (Αθήνα) Β΄ ΕΠΣΑ
Αίμος Αγίας Τριάδας Πετρούπολης Αθλητικός Όμιλος Αίμος Αγίας Τριάδας Πετρούπολης Δήμος Πετρούπολης Πετρούπολη Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Άρης Καλαμακίου Αθλητικός Όμιλος Άρης Καλαμακίου Δήμος Αλίμου Άλιμος Β΄ ΕΠΣΑ
Άρης Χολαργού Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Άρης Χολαργού Δήμος Παπάγου-Χολαργού Χολαργός Β΄ ΕΠΣΑ
Αστέρας Εξαρχείων Αθλητικός Όμιλος Αστέρας Εξαρχείων Δήμος Αθηναίων Εξάρχεια Β΄ ΕΠΣΑ
Αστέρας Ζωγράφου Αθλητικός Όμιλος Αστέρας Ζωγράφου Δήμος Ζωγράφου Ζωγράφου Β΄ ΕΠΣΑ
Άτταλος Νέας Φιλαδέλφειας Αθλητικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας «Άτταλος» Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας Νέα Φιλαδέλφεια Β΄ ΕΠΣΑ
Ατρόμητος Νέας Ζωής Μεταμόρφωσης Αθλητικός Σύλλογος Ατρόμητος Νέας Ζωής Μεταμόρφωσης Δήμος Μεταμορφώσεως Μεταμόρφωση Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Γκυζιακός Γκυζιακός Αθλητικός Όμιλος Δήμος Αθηναίων Γκύζη Β΄ ΕΠΣΑ
Δάφνη Παλαιού Φαλήρου Αθλητικός Όμιλος Δάφνης Παλαιού Φαλήρου - Αγίας Βαρβάρας Δήμος Παλαιού Φαλήρου Παλαιό Φάληρο Β΄ ΕΠΣΑ
Δόξα Βύρωνα Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Δόξα Βύρωνα Δήμος Βύρωνα Βύρωνας Β΄ ΕΠΣΑ
Δούρειος Κυψέλης Αθλητικός Σύλλογος Δούρειος Κυψέλης Δήμος Αθηναίων Κυψέλη Β΄ ΕΠΣΑ
Εθνικός Αστέρας Εθνικός Αστέρας Γυμναστικός Αθλητικός Όμιλος Δήμος Καισαριανής Καισαριανή Β΄ ΕΠΣΑ
Ελπίδα Αγίων Αναργύρων Αθλητικός Όμιλος Αγίων Αναργύρων «Ελπίς» Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Άγιοι Ανάργυροι Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Ηρακλής Περιστερίου Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ηρακλής Περιστερίου Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Κεραυνός Γλυφάδας Αθλητικός Όμιλος Κεραυνός Γλυφάδας Δήμος Γλυφάδας Γλυφάδα Β΄ ΕΠΣΑ
Λαύρα Αργυρούπολης Αθλητικός Όμιλος Λαύρα Αργυρούπολης Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης Αργυρούπολη Β΄ ΕΠΣΑ
Λύκοι Χαϊδαρίου Αθλητική Ένωση Λύκοι Χαϊδαρίου Δήμος Χαϊδαρίου Χαϊδάρι Β΄ ΕΠΣΑ
Μικρασιατικός Καισαριανής Αθλητικός Όμιλος Μικρασιατικός Καισαριανής Δήμος Καισαριανής Καισαριανή Β΄ ΕΠΣΑ
Νεοπεντελικός Νεοπεντελικός Αθλητικός Όμιλος Δήμος Πεντέλης Νέα Πεντέλη Β΄ ΕΠΣΑ
Ορφέας Αιγάλεω Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ορφέας Αιγάλεω Δήμος Αιγάλεω Αιγάλεω Β΄ ΕΠΣΑ
Πλάτων Αθηνών Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλάτων Αθηνών Δήμος Αθηναίων Ακαδημία Πλάτωνος Β΄ ΕΠΣΑ
Φοίνικας Περιστερίου Αθλητικός Σύλλογος Φοίνικας Περιστερίου Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Β΄ ΕΠΣΑ
Χαλκηδονικός Χαλκηδονικός Αθλητικός Όμιλος Πρόοδος Δήμος Φιλαδελφείας - Χαλκηδόνος Νέα Χαλκηδόνα Β΄ ΕΠΣΑ
Α.Ε. Ζέφυρος Αιγάλεω Αθλητική Ένωση Ζέφυρος Αιγάλεω Δήμος Αιγάλεω Αιγάλεω Γ΄ ΕΠΣΑ
Α.Ε. Ιλίου Αθλητική Ένωση Ιλίου Δήμος Ιλίου Ίλιον Αττικής Γ΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Δάσους Χαϊδαρίου Αθλητικός Όμιλος Δάσους Χαϊδαρίου Δήμος Χαϊδαρίου Χαϊδάρι Γ΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Καλαμακίου Αθλητικός Όμιλος Καλαμακίου Δήμος Αλίμου Άλιμος Γ΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Κωφών Αθλητικός Όμιλος Κωφών Δήμος Αθηναίων Ακαδημία Πλάτωνος Γ΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Παγκρατίου Αθλητικός Όμιλος Παγκρατίου Δήμος Αθηναίων Παγκράτι Γ΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Πέρα Κλουμπ Αθηνών Αθλητικός Όμιλος Πέρα Κλουμπ Αθηνών Δήμος Αθηναίων Αμπελόκηποι Γ΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Υμηττός Χαραυγή Αθλητικός Όμιλος Υμηττός Χαραυγή Δήμος Δάφνης-Υμηττού Υμηττός Αττικής Γ΄ ΕΠΣΑ
Α.Ο. Χρυσούπολης Αθλητικός Όμιλος Χρυσούπολης Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Γ΄ ΕΠΣΑ
Α.Π.Σ. Αμπελόκηποι Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων «οι Αμπελόκηποι» Δήμος Αθηναίων Αμπελόκηποι Γ΄ ΕΠΣΑ
Α.Σ. Ιλίσια 2004 Αθλητικός Σύλλογος Ιλίσια 2004 Δήμος Αθηναίων Ιλίσια Γ΄ ΕΠΣΑ
Γ.Σ. Αμαρουσίου Γυμναστικός Σύλλογος Αμαρουσίου Δήμος Αμαρουσίου Μαρούσι Γ΄ ΕΠΣΑ
Γ.Σ. Καισαριανής Γυμναστικός Σύλλογος Καισαριανής Δήμος Καισαριανής Καισαριανή Γ΄ ΕΠΣΑ
Γ.Σ. Πατησίων Γυμναστικός Σύλλογος Πατησίων Δήμος Αθηναίων Πατήσια Γ΄ ΕΠΣΑ
Αίας Αθηνών Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Προμπονά «Αίας» Δήμος Αθηναίων Προμπονάς Γ΄ ΕΠΣΑ
Άμιλλα Περιστερίου Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Ὸμιλος Άμιλλα Περιστερίου Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Γ΄ ΕΠΣΑ
Αναγέννηση Πετρούπολης Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Πετρούπολης Δήμος Πετρούπολης Πετρούπολη Γ΄ ΕΠΣΑ
Αρίων Αγίου Αρτεμίου Γυμναστικός Σύλλογος Αρίων Αγίου Αρτεμίου Δήμος Αθηναίων Άγιος Αρτέμιος Γ΄ ΕΠΣΑ
Αστέρας Χαϊδαρίου Αθλητικός Όμιλος Αστέρας Χαϊδαρίου Δήμος Χαϊδαρίου Χαϊδάρι Γ΄ ΕΠΣΑ
Άτλας Κυψέλης Αθλητικός Όμιλος Άτλας Κυψέλης Δήμος Αθηναίων Κυψέλη Γ΄ ΕΠΣΑ
Ατρόμητος Χαλανδίου Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Ατρόμητος Χαλανδρίου Δήμος Χαλανδρίου Χαλάνδρι Γ΄ ΕΠΣΑ
Αττικός Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αττικός Δήμος Αθηναίων Κολωνός Γ΄ ΕΠΣΑ
Άφοβος Σεπολίων Αθλητικός Σύλλογος Άφοβος Σεπολίων Δήμος Αθηναίων Σεπόλια Γ΄ ΕΠΣΑ
Γαλαξίας Περιστερίου Αθλητικός Όμιλος Γαλαξίας Περιστερίου Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Γ΄ ΕΠΣΑ
Δάφνη Αθηνών Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Δάφνη Αθηνών Δήμος Αθηναίων Μεταξουργείο Γ΄ ΕΠΣΑ
Διαγόρας Αιγάλεω Αθλητικός Σύλλογος Διαγόρας Δρυοπιδέων Αιγάλεω Δήμος Αιγάλεω Αιγάλεω Γ΄ ΕΠΣΑ
Ένωση Βοτανικού Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Ένωσις Βοτανικού Δήμος Αθηναίων Βοτανικός Γ΄ ΕΠΣΑ
Ερμής Ηρακλείου Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ερμής Ηρακλείου Δήμος Ηρακλείου Αττικής Ηράκλειο Αττικής Γ΄ ΕΠΣΑ
Θεμιστοκλής Αιγάλεω Ποδοσφαιρικός Όμιλος Θεμιστοκλής Αιγάλεω Δήμος Αιγάλεω Αιγάλεω Γ΄ ΕΠΣΑ
Θρίαμβος Αθηνών Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Θρίαμβος Νέου Κόσμου Δήμος Αθηναίων Νέος Κόσμος Γ΄ ΕΠΣΑ
Θύελλα Περιστερίου Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Ὸμιλος Θύελλα Περιστερίου Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Γ΄ ΕΠΣΑ
Ιπποκράτης Περιστερίου Αθλητικός Σύλλογος Ιπποκράτης Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Γ΄ ΕΠΣΑ
Ίωνες Παλαιού Φαλήρου Αθλητικός Σύλλογος Ίωνες Φαληρικού Δέλτα Δήμος Παλαιού Φαλήρου Παλαιό Φάληρο Γ΄ ΕΠΣΑ
Κεραμεικός Αθλητική Ένωση Κεραμεικός Αθηνών Δήμος Αθηναίων Κεραμεικός Γ΄ ΕΠΣΑ
Κεραυνός Πετρούπολης Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κεραυνός Πετρούπολης Δήμος Πετρούπολης Πετρούπολη Γ΄ ΕΠΣΑ
Κορωνίδα Γαλατσίου Αθλητικός Όμιλος Κορωνίδα Γαλατσίου Δήμος Γαλατσίου Γαλάτσι Γ΄ ΕΠΣΑ
Κρόνος Αθηνών Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κρόνος Αθηνών Δήμος Αθηναίων Κυψέλη Γ΄ ΕΠΣΑ
Λαρισαϊκός Αγίου Παύλου Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λαρισαϊκός Αγίου Παύλου Δήμος Αθηναίων Άγιος Παύλος Γ΄ ΕΠΣΑ
Λέοντες Αθηνών Αθλητικός Όμιλος Λέοντες Αθηνών Δήμος Αθηναίων Ρουφ Γ΄ ΕΠΣΑ
Νίκη Αλίμου Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Νίκη Αλίμου Δήμος Αλίμου Άλιμος Γ΄ ΕΠΣΑ
Πανθησειακός Πανθησειακός Αθλητικός Φυσιολατρικός Όμιλος Αθηνών Δήμος Αθηναίων Θησείο Γ΄ ΕΠΣΑ
Πανιώνιος Καισαριανής Αθλητικός Όμιλος Πανιώνιος Καισαριανής Δήμος Καισαριανής Καισαριανή Γ΄ ΕΠΣΑ
Ποσειδών Γλυφάδας Αθλητική Ένωση Γλυφάδας Ποσειδών-Οδυσσεύς Δήμος Γλυφάδας Γλυφάδα Γ΄ ΕΠΣΑ
Πράσινα Πουλιά Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Ὸμιλος Πράσινα Πουλιά Δήμος Περιστερίου Περιστέρι Αττικής Γ΄ ΕΠΣΑ
Προμηθέας Δάφνης Αθλητικός Όμιλος Προμηθέας Δάφνης Δήμος Δάφνης-Υμηττού Δάφνη Γ΄ ΕΠΣΑ
Τριφυλλιακός Κυψέλης Αθλητικός Όμιλος Τριφυλλιακός Κυψέλης Δήμος Αθηναίων Κυψέλη Γ΄ ΕΠΣΑ
Φοίνικας Καλλιθέας Αθλητικός Όμιλος Φοίνιξ Καλλιθέας Δήμος Καλλιθέας Καλλιθέα Γ΄ ΕΠΣΑ
Φωστήρας Καισαριανής Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Φωστήρας Καισαριανής Δήμος Καισαριανής Καισαριανή Γ΄ ΕΠΣΑ

Σωματεία που δεν υφίστανται πλέον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Περιοχή Έτη δράσης
Ακαδημαϊκόν Γυμναστήριον [σ 1] Αθήνα 1906-
Σχολή Ευελπίδων [σ 2] Αθήνα (Πεδίον του Άρεως)
Μίλων Αθηνών[σ 3] 1923-1924
Π.Ο. Λένορμαν [σ 4] Κολωνός 1919-1925
Αρμενική Αθλητική Ένωσις [σ 5] 1924-1928
Π.Ο.Α.[σ 6] Αθήνα 1908-1912
Π.Π.Ο.[σ 8] Αθήνα 1910-1920
Π.Π.Α.Ο.[σ 9] Αθήνα 1920-1922
Αίας Αθηνών[σ 10] Γουδή 1924-1928
Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος Κυψέλη (Αθήνα) 1895-1908
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος[σ 11] Κυψέλη (Αθήνα) 1899-1907 (;)
Σ.Π. Γουδί[σ 12] Γουδή 1906-1940
Σ.Π. Hope Αθήνας[σ 13] 1914-1917
Απόλλων Κολοκυνθούς 1924-(;)
Ηρακλής Κολοκυνθούς 1924-(;)
Α.Ο. Νέοι Βύρωνος[σ 14] Βύρωνας 1927(;)-1939
Υπεροχή Παγκρατίου Παγκράτι 1924-(;)
Ένωσις Φίλων 1924-(;)
Άρης Πολυγώνου Πολύγωνο (Αθήνα) 1924-(;)
Πέλοψ Μελαντίας[σ 15] 1906-1932
Μικρός Παναθηναϊκός 1924-(;)
Παναθηναϊκός Κολωνακίου Κολωνάκι 1924-(;)
Απόλλων Κολωνακίου Κολωνάκι 1924-(;)
Μεγάλη Ιδέα Πατησίων[σ 16] Πατήσια 1924-1926
Κεραυνός[σ 17] 1924-(;)
Θησεύς 1924-(;)
Ένωσις Μητροπόλεως 1924-(;)
Ελληνορωσικός 1925-(;)
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος "Κονκόρδια"[σ 18] 1925-1926
Κυπριακός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος[σ 19] 1925-1926
Αγγλικός Όμιλος Αεροδρομίου[σ 20] 1925-1926
Α.Ε. Εμποροϋπαλλήλων 1926-(;)
Εργατικός Αθλητικός Όμιλος[σ 21] 1926-(;)
Γ.Σ. Ολύμπια Πατησίων [σ 22] Πατήσια 1926-1930
Αθλητικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου [σ 23] Παλαιό Φάληρο 1926-
Αχιλλεύς Αθηνών [σ 24]
Εργατικός Α.Ο. Αθηνών [σ 25]
Near East Relief [σ 26] Καισαριανή 1927-
Ηρακλής Αθηνών [σ 27]
Νέος Αστήρ Περιστερίου [σ 28] Περιστέρι 1927-1932
Α.Ο. Πατησίων [σ 29] Πατήσια
Άρης Καισαριανής [σ 30] Καισαριανή
Ηρακλής Βύρωνος [σ 31] Βύρωνας
Σπάρτα Αχαρνών[σ 32] 1930- (;)
Αναγέννησις Ψυρρή [σ 33] Αθήνα 1927- (;)
Αργοναύται Καλλιθέας [σ 34] Καλλιθέα 1927- (;)
Αρίων Κολωνακίου [σ 35] Αθήνα
Άμυνα Αμπελοκήπων [σ 36] Αμπελόκηποι (Αθήνα) 1923-2004
Ελπιδοφόρος Καισαριανής [σ 37] Καισαριανή 1928- (;)
Ελπίς Ν. Ιωνίας [σ 38] Νέα Ιωνία 1929 ή 1930- 1947 και 1967-1974
Πρόοδος Κολωνού [σ 39] Κολωνός 1927-1967
Ένωσις Βύρωνος [σ 40] Βύρωνας
Εθνικός Καισαριανής [σ 41] Καισαριανή 1927-1943
Α.Ε.Κ. Νέων Λιοσίων[σ 42] Ίλιον 1977-2001 (μετονομάστηκε σε Α.Ο. Ιλίου)
Κρόνος Αιγάλεω[σ 43] Αιγάλεω 1959-1967
1985-2018
Α.Ο. Νέας Ζωής Μεταμόρφωσης[σ 44] Περιστέρι Αττικής 1969-2015

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε σε κάποια πρωταθλήματα ως το 1910.
  2. Συμμετείχε στα πρωταθλήματα του 1910,1912 και 1922.
  3. Η ομάδα του αποτελείτο κυρίως από νεαρούς παίκτες του Παναθηναϊκού και φοιτητές. Κάποιοι επέστρεψαν στον Παναθηναϊκό και άλλοι κατέληξαν στην ΑΕΚ ή στον Ατρόμητο. Έτσι ο σύλλογος διαλύθηκε.
  4. Το 1925 μετονομάστηκε σε Α.Π.Ο. Αττικός
  5. Ιδρύθηκε την Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 1924, από τους Αρμενίους προσκόπους. Στην ομάδα εντάχθηκαν έξι παίκτες από τη ομώνυμη ομάδα της Σμύρνης, από τους οποίους οι πέντε είχαν αγωνιστεί την προηγούμενη σεζόν με τον Πανιώνιο.
  6. Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών ιδρύθηκε από τον Γιώργο Καλαφάτη το 1908, όταν αυτός και άλλοι 40 αθλητές έφυγαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, επειδή ο τελευταίος κατήργησε το ποδοσφαιρικό του τμήμα θεωρώντας το ασύμβατο με το στίβο.[1] Το όνομα που δόθηκε στην ομάδα ήταν Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (Π.Ο.Α.), αφού οι ιδρυτές της ομάδας ήταν Αθηναίοι –γόνοι μάλιστα διακεκριμένων οικογενειών– και θέλοντας να τονίσουν τον ποδοσφαιρικό σκοπό του νέου συλλόγου.[2]. Το γήπεδο του ΠΟΑ ήταν το οικόπεδο ιδιοκτησίας Καραπάνου στο Λούνα Παρκ της οδού Πατησίων, χώρος που στεγάζεται πλέον το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Στα τέλη του 1909 υπήρξε διοικητική αστάθεια. Ο πρόεδρος Μαρίνος Μαρινάκης συμπεριφερόταν απολυταρχικά όντας ο κύριος χρηματοδότης της ομάδας και τελικά ήρθε σε ρήξη με τον ιδρυτή του ΠΟΑ, Καλαφάτη.Οι δύο άνδρες δεν τα βρήκαν και στις αρχές του 1910 ο Καλαφάτης μαζί με 35 μέλη-παίκτες της ομάδας αποχώρησαν. Έτσι, στις 7 Μαρτίου ο κορμός της ομάδας του Καλαφάτη μετονομάστηκε σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (Π.Π.Ο.).[3] Ο ΠΟΑ κατέκτησε το πρωτάθλημα φθινοπώρου 1910 του ΣΕΓΑΣ, στη συνέχεια όμως αποδυναμώθηκε και το 1912 συγχωνεύθηκε με τον ΣΠ Γουδή.
  7. "Αθλητής παραιτηθείς ή αποκλεισθείς υπό τίνος Σωματείου και γενόμενος δεκτός εν εταίρω τοιούτω, δεν δύναται να διαγωνισθεί εις οίους δήποτε αγώνας ως αθλητής του νέου Σωματείου, ειμή μετά παράδοση 14 μηνών."[5]
  8. Ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος ιδρύθηκε από τον Γιώργο Καλαφάτη και 35 άλλα μέλη του Π.Ο.Α στις 7 Μαρτίου 1910.[4].Ο ΣΕΓΑΣ δεν επέτρεπε αθλητική δραστηριότητα σε αποχωρήσαντες παρά μόνο με την πάροδο 14 μηνών.[σ 7] Ο ΠΟΑ το φθινόπωρο επικράτησε στους "ετησίους αγώνας ποδοσφαιρίσεως" του ΣΕΓΑΣ, ενώ η ομάδα του Καλαφάτη θεωρούταν παρακλάδι του.[6] Το 1911 και όταν έληξε η απαγόρευση, το νέο σωματείο με την ονομασία Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (ΠΠΟ) αποκόπηκε επίσημα για να συνεχίσει την πορεία του αυτόνομα από τον ΠΟΑ. Το 1920 η ομάδα μετονομάστηκε σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος
  9. Ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος είναι η μετονομασία του Π.Π.Ο και ο πρόγονος του Π.Α.Ο. Η ομάδα κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 1921 και του 1922. Βασικά στελέχη της ομάδας ήταν οι Καλαφάτης, Νικολαΐδης, Πανουργιάς. Το 1922 ο σύλλογος πήρε την τελική του ονομασία Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ), αποτελώντας πλέον πολυαθλητικό όμιλο, ενώ το σήμα με το τριφύλλι είχε ήδη καθιερωθεί από το 1918.
  10. Ο σύλλογος πρωτοαναφέρεται το Μάρτιο του 1924, όταν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα μη αναγνωρισμένων σωματείων που διοργάνωσε η Ε.Π.Σ. Ελλάδος,[7] στο οποίο ξεκίνησε με νίκη αλλά αποχώρησε.Το φθινόπωρο του 1924 έγινε μέλος της Ε.Π.Σ. Αθηνών και μετείχε στο πρωτάθλημα 1924-25, χωρίς να πετύχει ούτε ισοπαλία. Την επόμενη σεζόν 1925-26 τοποθετήθηκε στη Β΄ κατηγορία, στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τελικά, τερμάτισε στη 2η θέση χάνοντας την άνοδο από τον συντοπίτη του Π.Σ. Γουδί.Το 1926-27 πήρε τον τίτλο της Β΄ κατηγορίας. Τερμάτισε στην πρώτη θέση την κανονική περίοδο, όπως και στην τελική φάση. Στον καθοριστικό αγώνα για τον τίτλο και την άνοδο νίκησε τον Γ.Σ. Ολύμπια με 2-1. Αυτή υπήρξε η σημαντικότερη επιτυχία στη σύντομη ιστορία του Αίαντα Αθηνών.Η επιστροφή του στην Α΄ κατηγορία για τη σεζόν 1927-28 αποτέλεσε το "κύκνειο άσμα" του συλλόγου, αφού στο τέλος της περιόδου διαλύθηκε.
  11. Ο πρώτος σύλλογος που κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ. Συμμετείχε επίσης στη Μεσολυμπιάδα του 1906. Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Εθνικού εγκαταλείφθηκε μερικά χρόνια αργότερα.
  12. Ιδρύθηκε από δυσαρεστημένα μέλη του Εθνικού Γ.Σ. Αθηνών.Τον Απρίλιο του 1912 ο Σ.Π. Γουδή και ο Π.Ο.Α. αποφάσισαν να συνενωθούν σε μία ομάδα, υπό το όνομα Αθηναϊκός Σύλλογος Ποδοσφαιρίσεως, στην οποία εκτός από το ποδόσφαιρο, θα υπήρχαν και τμήματα χόκεϊ επί χόρτου και τένις στο Νέο Φάληρο.Εν συνεχεία ο σύλλογος αναφέρεται με την νέα ονομασία του Αθηναϊκός Σ.Π. ή Νέο Γουδί και κατακτά τα πρωταθλήματα του ΣΕΓΑΣ το 1913 και το 1914.[8] Στις 25 Μαρτίου του 1917 ο Αθηναϊκός Σύλλογος Ποδοσφαιρίσεως αναφέρεται ξανά ως Γουδή για πρώτη φορά μετά την ένωσή του με τον ΠΟΑ.[9] Κατέκτησε προπολεμικά πέντε (5) πρωταθλήματα Ελλάδας (1908, 1910, 1912, 1914 και 1916 (πριν την ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ΕΠΟ το 1926)) και δύο (2) πρωταθλήματα Αθηνών : 1932 και 1933. Μεταπολεμικά αναφέρεται ως σωματείο το 1945 σε δύο περιπτώσεις αλλά δεν έλαβε μέρος στο επίσημο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ.
  13. Θυγατρική ομάδα του Σ.Π. Γουδί. Από αυτήν προήλθε ο Αθηναϊκός Α.Σ..
  14. Κατά την προπολεμική περίοδο ο σύλλογος αναφέρεται με τον τίτλο: "Αθλητικός και Γυμναστικός Σύλλογος Νέων Συνοικισμού Βύρωνος",[10] αλλά συνήθως αναγραφόταν εν συντομία ως "Νέοι Βύρωνος", όνομα με το οποίο καθιερώθηκε. Μεταπολεμικά σε κάποια αναμόρφωση καταστατικού η επίσημη ονομασία έγινε: "Αθλητικός Όμιλος Νέοι Βύρωνος".Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους, κατά τη δεκαετία του '20, οι Νέοι Βύρωνος είχαν ποδοσφαιρική ομάδα και αναφέρονται ως μέλη της Ε.Π.Σ. Αθηνών τη σεζόν 1927-28.
  15. Ο Γυμναστικός Όμιλος "Πέλοψ Μελαντίας" ήταν ελληνικός αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1906 στο παραθαλάσσιο προάστιο "Μελαντία" ή "Καρατάς" της Σμύρνης στη Μικρασία. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 έγινε προσπάθεια να ανασυσταθεί στην Αθήνα από διασωθέντες αθλητές και φιλάθλους του συλλόγου.
  16. Προς το τέλος της σεζόν 1925-26 μετονομάστηκε σε "Γ.Σ. Ολύμπια Πατησίων", όνομα με το οποίο πρωτοεμφανίζεται από το Μάρτιο του 1926 και εξής.[11] Ως "Ολύμπια" συμμετείχε στο πρωτάθλημα Β΄ ομάδων που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1926.Τον Αύγουστο του 1930 ο σύλλογος "Ολύμπια Πατησίων" συγχωνεύτηκε με την "ΑΕ Χαλκηδόνος Αθηνών" και δημιούργησαν την "Ολύμπια Α.Ε. Χαλκηδόνος".[12]
  17. Τερματοφύλακας και αρχηγός του Κεραυνού ήταν ο Μάνος Κατράκης.
  18. Την "Concordia Club" είχαν συγκροτήσει ξένοι ποδοσφαιριστές, κυρίως Γερμανοί, οι οποίοι κατοικούσαν μόνιμα σε Αθήνα και Πειραιά, γι'αυτό και κάποιες φορές στον τύπο αναφέρεται "Γερμανική Κονκόρδια". Ανάλογη ήταν η ομάδα "Hungaria", που εμφανίστηκε το φθινόπωρο του 1926 στον Πειραιά.[13]
    . Το Μάιο του 1926 η "Κονκόρδια" ανακοίνωσε πως μετονομάστηκε σε "Ιντερνασιονάλ",[14] όνομα με το οποίο έδωσε αγώνες την επόμενη σεζόν.
  19. Πήρε μέρος στο Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Ελλάδος 1921-22, παίρνοντας μόνο δύο ισοπαλίες σε 8 αγώνες.Την επόμενη χρονιά αποχώρησε από το πρωτάθλημα και διαλύθηκε
  20. Στον τύπο αναφέρεται και ως "Αγγλική ομάς Πλακ-Ρόδερς" (ίσως "Black Raiders: Μαύροι Επιδρομείς"). Αποχώρησε νωρίς από το πρωτάθλημα (από τον Φεβρουάριο). Στο επόμενο πρωτάθλημα δεν μετείχε και προφανώς διαλύθηκε.
  21. Ο Εργατικός Α.Ο. Αθηνών ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1926. Εκτός από ποδοσφαιρική ομάδα είχε πυγμαχικό, κολυμβητικό και μορφωτικό τμήμα. Είναι ο μετέπειτα Αρίων. "Αθλητικός Κόσμος", τ. 36/9-1-1927, σ. 5.
  22. Πρόκειται για μετονομασία της Μεγάλης Ιδέας Πατησίων, που πραγματοποιήθηκε το 1926[15] Ως "Ολύμπια" συμμετείχε στο πρωτάθλημα Β΄ ομάδων που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1926.Τον Αύγουστο του 1930 ο σύλλογος "Ολύμπια Πατησίων" συγχωνεύτηκε με την "ΑΕ Χαλκηδόνος Αθηνών" και δημιούργησαν την "Ολύμπια Α.Ε. Χαλκηδόνος".[16]
  23. Ιδρύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1926 και αγωνίζεται με χρώματα το σκούρο μπλε και το κίτρινο. Σήμερα διαθέτει πέντε ενεργά τμήματα για αθλήτριες και αθλητές όλων των ηλικιακών ομάδων: κολύμβησης, καλαθοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης, στίβου και αντισφαίρισης. Το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε ήταν το ποδοσφαιρικό, το οποίο αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ και το 1929 ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία. Όμως, το ποδοσφαιρικό τμήμα διαλύθηκε σύντομα για οικονομικούς λόγους.
  24. Πήρε μέρος στη Γ' κατηγορία το 1929
  25. Πήρε μέρος στη Γ' κατηγορία το 1929
  26. H Νήαρ Ηστ, όταν ιδρύθηκε, είχε και ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συγχωνεύτηκε με άλλες ομάδες της Καισαριανής. Δεν πρόκειται για την ίδια ομάδα με την Νήαρ Ήστ Νικαίας.
  27. Πήρε μέρος στη Γ' κατηγορία το 1929
  28. Ως το 1932 η δημοφιλέστερη ομάδα στο Περιστέρι ήταν ο «Νέος Αστήρ», ο οποίος ξεχώριζε από τις υπόλοιπες ομάδες της συνοικίας.Ο Νέος Αστήρ είχε ιδρυθεί το 1927 από τα υπολείμματα «Ένωσης Περιστερίου», ενός παλιότερου σωματείου που είχε αδρανήσει. Την περίοδο 1928-29 ο Ν. Αστέρας εντάχθηκε στην Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ, στον 5ο όμιλο. Ήταν η πρώτη και η μοναδική επίσημη ομάδα από το Περιστέρι και παρέμεινε στην ίδια κατηγορία ως την περίοδο 1932-33, οπότε απορροφήθηκε από τον Ατρόμητο Αθηνών που μετακόμισε στο Περιστέρι προσφέροντας στον νέο σύλλογο το γαλάζιο αστέρι που από τότε έγινε έμβλημα του Ατρόμητου.
  29. Πήρε μέρος στη Γ' κατηγορία το 1930 και ανέβηκε στη Β' κατηγορία αήττητος
  30. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931
  31. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931
  32. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931
  33. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931
  34. Πρόκειται για τον πρώην Εθνικό Όμιλο "Φοίνιξ" .Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931
  35. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931. Σήμερα ονομάζεται Αρίων Αγίου Αρτεμίου.
  36. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931. Το 2004 μετονομάστηκε "Άμυνα Ανθούσας" και το 2012 "Νικητές Ανθούσας"
  37. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931
  38. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931.Με την ονομασία "Ελπίς" υπήρχε ομάδα στη Νέα Ιωνία κατά την προπολεμική περίοδο, η οποία ως ανεπίσημο σωματείο αναφέρεται από το 1930 και μεταπολεμικά το 1945, χωρίς να εξελιχθεί περαιτέρω. Ο πλήρης τίτλος της ομάδας ήταν "Πανιώνιος Αθλητικός Σύλλογος η "Ελπίς" Ν. Ιωνίας " και εκτός από ποδοσφαιρικό διέθετε και αθλητικό τμήμα (στίβου).[17] Το 1947 απορροφήθηκε από την Α.Ε. Ελευθερούπολης.[18]. Το καλοκαίρι του 1967 η χούντα επέβαλε τη συγχώνευση πολλών γειτονικών σωματείων. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας συγχώνευσης υπήρξε και η "Ελπίς Ν. Ιωνίας", η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των παλιών συλλόγων ΑΕ Ν. Ιωνίας (προπολεμική ομάδα) και Α.Ε. Ελευθερούπολης (έτος ίδρυσης 1929). Μετά τη δικτατορία επανιδρύθηκε η Α.Ε. Ελευθερούπολης και η Ελπίς είχε πρόβλημα ταυτότητας. Το 1976 μετονομάστηκε σε "Όμιλο Φιλάθλων Ν. Ιωνίας" (ΟΦΝΙ) με σκοπό να απορροφηθούν σε αυτόν όλοι οι σύλλογοι της Ν. Ιωνίας (Ίκαρος, Ελπίς, Νεάπολη, Καλογρέζα, Ελευθερούπολη, Αλσούπολη). Τελικά, τη σεζόν εκείνη δεν εντάχθηκε κανείς. Μόνο το 1978 στον ΟΦΝΙ απορροφήθηκε ο παραπαίων Ίκαρος Αθηνών. Ο ΟΦΝΙ συνέχισε με την ονομασία αυτή ως το 2001, οπότε συγχωνεύτηκε με τον Π.Α.Ο. Καλογρέζας και τον ΑΟ Νεάπολης δημιουργώντας τον Α.Ο. Νέας Ιωνίας, που προήχθη στη Δ΄ Εθνική.
  39. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931. Από το 1967 ονομάστηκε Πρόοδος Χαλκηδόνας.
  40. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931.
  41. Ιδρύθηκε το 1927. Πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανεπισήμων της σεζόν 1930-1931. Το 1943 συγχωνεύτηκε με τον Αστέρα Καισαριανής και προέκυψε ο Γ.Α.Ο. Εθνικός Αστέρας Καισαριανής.
  42. Η Α.Ε.Κ. Νέων Λιοσίων ιδρύθηκε το 1977 και έδρευε στο Ίλιον. Αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αθηνών και το 1994 ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου ΕΠΣ Αθηνών. Το 2001 μετονομάστηκε σε Α.Ο. Ιλίου[19] και με αυτήν την ονομασία, συνεχίζει μέχρι σήμερα.
  43. Ο Κρόνος Αιγάλεω ιδρύθηκε ανεπίσημα το 1953 και το 1955 πέρασε από την έγκριση του Πρωτοδικείου με την ονομασία «Κρότος Αιγάλεω»[20]. Τελικά μετονομάστηκε σε «Κρόνος»[21] και ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ, από το 1959. Όμως το 1967 υποχρεώθηκε σε αναγκαστική συγχώνευση με τον Π.Ο. Αγίου Σάββα για τη δημιουργία του «Διαγόρα Αιγάλεω». Το 1985 επανιδρύθηκε και το 1991 απορρόφησε τη Θύελλα Άνω Λιοσίων, αγωνιζόμενος έκτοτε σαν «Α.Ο. Κρόνος Αιγάλεω»[22]. Τα τελευταία χρόνια μετέχει στην τρίτη τοπική κατηγορία Αθηνών. Το καλοκαίρι του 2018 μετέφερε την έδρα του στο γειτονικό Χαϊδάρι και μετονομάστηκε σε «Α.Ε. Λύκοι Χαϊδαρίου», με το νέο σωματείο να τον αντικαθιστά στα πρωταθλήματα ΕΠΣΑ.[23][24]
  44. Ο Α.Ο. Νέας Ζωής Μεταμόρφωσης ιδρύθηκε το 1969 και αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αθηνών, μέχρι και τη σεζόν 2014-15. Το καλοκαίρι του 2015 συγχωνεύτηκε με τον Α.Σ. Ατρόμητο Μεταμόρφωσης, ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 2011 και λειτούργησε αποκλείστηκα σε επίπεδο υποδομών[25] και δημιούργησαν τον «Α.Σ. Ατρόμητος Νέας Ζωής Μεταμόρφωσης».[26]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "100 χρόνια Παναθηναϊκός • Η ιστορία 1908-2008", Σήφης Βοτζάκης (συνεργ. Βαγγέλης Μελέκογλου), Εκδόσεις Α.Α Λιβάνη, Αθήνα 2008, ISBN 960-1418-75-X, σελ. 23
  2. "Τριφύλλι 100 χρόνια", συλλογικό έργο, επετειακή έκδοση εφ. Goal news, Αθήνα 2008, σελ. 5
  3. Βοτζάκης, ό.π, σελ. 41
  4. Βοτζάκης, ό.π, σελ. 41
  5. Βοτζάκης, ό.π, σελ. 50
  6. "100 χρόνια Παναθηναϊκός", Β. Τούτσικας - Ν. Σαρίδης, ειδική έκδοση εφημ. «SPORTDAY», Αθήνα 2008, σελ. 100
  7. "Αθλητική Επιθεώρησις", Μάρτιος 1924.
  8. Σίφης Βοτζάκης, 100 Χρόνια Παναθηναϊκός - Η Ιστορία 1908-2008, εκδόσεις Λιβάνη, 2008, σελ. 57
  9. Σίφης Βοτζάκης, 100 Χρόνια Παναθηναϊκός - Η Ιστορία 1908-2008, εκδόσεις Λιβάνη, 2008, σελ. 68
  10. «"Αθλητικό Βήμα", 5/8/1938, ψηφ. σελ. 454». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2016. 
  11. "Βραδυνή", 13/3/1926, ψηφ. σελ. 459.
  12. "Συγχώνευσις σωματείων", εφ. Βραδυνή, 4/8/1930.
  13. "Αθλητικός Κόσμος", τ. 24/17-10-1926, σ. 7.
  14. "Αθλητικός Κόσμος" τ. 3/23-5-1926, σ. 5
  15. "Βραδυνή", 13/3/1926, ψηφ. σελ. 459.
  16. "Συγχώνευσις σωματείων", εφ. Βραδυνή, εφ. Βραδυνή, 4/8/1930.
  17. "Οι εσωτερικοί αγώνες του Πανιωνίου Αθλητικού Συλλόγου η Ελπίς",εφ. "ΑΘλητικός Χρόνος", 10/10/1934, ψηφ. σελ. 95.
  18. ΑΘλ. Ηχώ, 3/7/1947.[νεκρός σύνδεσμος]
  19. Α.Ο. ΙΛΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ, aoiliou.blogspot.gr
  20. «Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της [[31 Οκτωβρίου]] 1955, σελ. 5: "Ο Κρότος Αιγάλεω ευχαριστεί..."». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2017. 
  21. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Φωνή" της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου 1965, σελ. 5: "Κρόνος Αιγ. - Εριγώνα 3-1"[νεκρός σύνδεσμος]
  22. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ", της 22 Αυγούστου 1991, σελ. 7: "Δύο νέα σωματεία"[νεκρός σύνδεσμος]
  23. Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ «ΑΕ ΛΥΚΟΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ» ipolimas.gr
  24. ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΝΈΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΑ ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΟΝΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ipolimas.gr
  25. «Μεταμόρφωση» πρωταθλητών! gazzetta.gr
  26. Και εγένετω Α.Σ. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ekfrasi.net

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Διοργανώσεις Ε.Π.Σ. Αθηνών 2012–13 της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).