Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών 1927-28

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.Α.
Περίοδος1927-28
Πρωταθλήτρια ομάδαΑτρόμητος Αθηνών
1926-27
1928-29

Το Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών την περίοδο 1927-28 ήταν επεισοδιακό, αφού δεν ελαβαν μέρος οι τρεις καλύτερες ομάδες των προηγουμένων σεζόν: Παναθηναϊκός, Απόλλων Αθηνών, ΑΕΚ. Μετείχαν πέντε (5) ομάδες. Έτσι νικητής αναδείχθηκε απροσδόκητα ο Ατρόμητος Αθηνών για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του, ο οποίος στη συνέχεια μετείχε ως εκπρόσωπος της ΕΠΣΑ στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα της ΕΠΟ. Η διοργάνωση ξεκίνησε τυπικά το Φεβρουάριο του 1928 και στις 20 Μαΐου 1928 διεξήχθη ο τελικός. Ακολούθησαν αγώνες κατάταξης και διαβάθμισης. Εκτός από την Α΄ κατηγορία, διεξήχθησαν πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ κατηγορίας.

Η αποχώρηση των "μεγάλων"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή της σεζόν 1927-28 η ΕΠΟ τιμώρησε τον Ολυμπιακό Π. και του απαγόρευσε να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς και κατ' επέκταση στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα 1927-28, στο οποίο θα μετείχαν οι πρωταθλήτριες ομάδες των τριών ιδρυτικών ποδοσφαιρικών ενώσεων: ΕΠΣ Πειραιώς, Ε.Π.Σ. Αθηνών και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Επίσης, επέβαλε στα υπόλοιπα σωματεία να μην αγωνίζονται μαζί του ούτε σε φιλικά ματς. Όμως, οι δυνατές ομάδες της Αθήνας, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Απόλλων Αθηνών, προσδοκούσαν σε οικονομικά κέρδη από τα διάφορα τουρνουά που διοργάνωναν με τη συμμετοχή και του Ολυμπιακού, τα οποία προσέλκυαν πλήθος φιλάθλων. Έτσι, παρότι αρχικά η Ε.Π.Σ. Αθηνών επέβαλε ποινές αποκλεισμού τεσσάρων και ενός μηνός από κάθε επίσημο, φιλικό ή διεθνή αγώνα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, αντίστοιχα[1] δεν υπάκουσαν και προχώρησαν στη διοργάνωση φιλικών αγώνων με τον Ολυμπιακό. Στις 31 Οκτωβρίου 1927 η ΕΠΟ διέγραψε τους παρανομήσαντες συλλόγους και τους απαγόρευσε να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τρεις μεγάλοι να δημιουργήσουν μια σύμπραξη που ονομάστηκε ΠΟΚ, από τα αρχικά των λέξεων: "Ποδοσφαρικός Όμιλος Κέντρου" ή από τα αρχικά των ονομάτων των τριών σωματείων: "Παναθηναϊκός" - "Ολυμπιακός" - "Κωνσταντινουπολίτες". Το Φεβρουάριο του 1928 στη σύμπραξη προσχώρησε και ο Απόλλων, με αποτέλεσμα ο τύπος να την αποκαλεί: "Π.Ο.Κ.Α.".

Η μη συμμετοχή των συλλόγων αυτών αποδυνάμωσε το αθηναϊκό πρωτάθλημα, αφού οι φίλαθλοι προτιμούσαν τα διεθνή φιλικά των δυνατών συλλόγων και τα τουρνουά που καθιερώθηκαν από τότε την περίοδο των εορτών, όπως το "Κύπελλο Χριστουγέννων" και το "Κύπελλο Πάσχα". Η απαξίωση των πρωταθλημάτων ανάγκασε την ΕΠΟ τον επόμενο Ιούλιο 1928 να ανακαλέσει τις διαγραφές τους και από τη σεζόν 1928-29 οι σύλλογοι επανήλθαν κανονικά στα πρωταθλήματα.

Σύστημα διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποχώρηση των ΠΑΟ και ΑΕΚ, η ΕΠΣΑ είχε αποφασίσει το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας να διεξαχθεί με τις υπόλοιπες έξι ομάδες. Τελικά, στην προκήρυξη συμπεριέλαβε και τους δύο συλλόγους του ΠΟΚ και χώρισε τις ομάδες σε δυο ομίλους των τεσσάρων: Α) ΠΑΟ, Ατρόμητος, Αρμενική, Γουδί και Β) ΑΕΚ, Απόλλων, Αθηναϊκός, Αίας. Ως ημερομηνία έναρξης ορίστηκε η 26η Φεβρουαρίου[2] αλλά σε μια επίδειξη δύναμης οι ομάδες του ΠΟΚ προχώρησαν στη διοργάνωση τουρνουά με τη συμμετοχή ΠΑΟ, ΑΕΚ, Απόλλωνα, Αθηναϊκού, απαιτώντας την παραίτηση του Δ.Σ. της ΕΠΣΑ. Έτσι, το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας αναβλήθηκε και συνεχίστηκαν μόνο τα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ κατηγορίας. Στην Α΄ κατηγορία μετείχαν μόνο πέντε σύλλογοι, οι οποίοι έδωσαν προκριματικούς και τελικούς αγώνες, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακριβώς το σύστημα που εφαρμόστηκε, δηλαδή αν ήταν νοκ-άουτ, αν έπαιξαν μονά ή διπλά ματς κλπ. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά τους προκριματικούς προκρίθηκαν στον τελικό το Γουδί και ο Ατρόμητος, ενώ οδηγήθηκαν σε αγώνα κατάταξης για την αποφυγή της τελευταίας θέσης και τη διαβάθμιση η Αρμενική και ο Αίας. Τελικά, υποβιβάστηκαν και οι δύο λόγω της επανόδου των τριών (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Απόλλωνα) στο επόμενο πρωτάθλημα και αγώνα διαβάθμισης για την παραμονή έδωσε ο Αθηναϊκός.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το γήπεδο παρά τη ζέστη. Το Γουδί ενισχυμένο με τους πρώην παίκτες της ΑΕΚ Κωνσταντινίδη και Μπαλτά ξεκίνησε δυνατά και προηγήθηκε στο α΄ ημίχρονο με 3-0, ενώ έχασε και πέναλτι, το οποίο απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Ατρομήτου, Συνοδινός. Στο β΄ ημίχρονο ο Ατρόμητος άλλαξε το σχήμα της ομάδος, κάνοντας το πιο επιθετικό με 4 παίκτες στο κέντρο και 4 στην επίθεση. Τελικά, κατάφερε τη μεγάλη ανατροπή, αν και αγωνιζόταν με 10 παίκτες μετά το 60΄, όταν αποβλήθηκε ένας ποδοσφαιριστής του.[3]

 • 20 Μαΐου 1928, 6 μ.μ., γήπ. Απόλλωνος "παρά τω Ρουφ".
 • Διαιτητής: Σ. Χατζόπουλος
 • Ατρόμητος Αθηνών - Π.Σ. Γουδί: 4-3 (0-3).
 • Σκόρερ: Μίχος Σταματόπουλος 50΄, 60΄, Σταθόπουλος 70΄, Περαντάκος 85΄ - Μπαλντάς 24΄, Μούγκρας 30΄, 45΄.
 • Συνθεση Ατρομήτου
  • Τερματοφύλακας: Ι. Συνοδινός.
  • Αμυντικοί: Περαντάκος, Μανιάτης
  • Μέσοι: Παπαδόπουλος, Γλυκοφρύδης, Παπανικολάου, Σταθόπουλος.
  • Επιθετικοί: Κολομβούνης, Ρηγόπουλος, Μίχος Σταματόπουλος, Πανανός.

Τελική κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α' κατηγορία
1 Ατρόμητος Αθηνών
2 Π.Σ. Γουδί
3 Αθηναϊκός Α.Σ.
4 Αρμενική Ένωση
5 Αίας Αθηνών*

*Στην αρχή της επόμενης σεζόν ο Αίας αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας, αφού δεν έδωσε "σημεία ζωής", σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΠΣΑ: "Ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αίας λόγω του ότι δεν έδωσε σημεία ζωής τελευταίως και κυρίως λόγω του ότι δεν απήντησε εις τα προς αυτόν αλλεπάλληλα έγγραφα της ΕΠΣΑ απεκλείσθη από το πρωτάθλημα της τρεχούσης περιόδου".[4]

Αγώνες διαβάθμισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τέλος της σεζόν συμφωνήθηκε να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των συλλόγων της Α΄ κατηγορίας σε έξι (6). Με δεδομένο την επιστροφή των τριών διαγραμμένων συλλόγων και την αυτονόητη συμμετοχή των δύο φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν, την έκτη θέση διεκδίκησαν ο Αθηναϊκός με την πρωταθλήτρια της Β΄ κατηγορίας "ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων" σε διπλούς αγώνες. Αυτοί οι αγώνες ονομάστηκαν αγώνες διαβάθμισης. Έκτοτε και για πολλά χρόνια -ως τη σεζόν 1958-59- ο θεσμός της διαβάθμισης καθιερώθηκε. Η τελευταία ομάδα κάθε κατηγορίας δεν υποβιβαζόταν αλλά έδινε μονό ή διπλό αγώνα διαβάθμισης με την πρωταθλήτρια της αμέσως χαμηλότερης, από το αποτέλεσμα των οποίων κρινόταν σε ποια κατηγορία θα μετείχαν οι δυο ομάδες την επόμενη σεζόν.

 • Αύγουστος 1928: Αθηναϊκός Α.Σ. - ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων: 3-1, 1-1. Ο Αθηναϊκός παρέμεινε στην Α΄ κατηγορία.

Β΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γνωστό πως μετείχαν, συνταχθείσες με την ΕΠΣΑ, οι ομάδες: ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων, Γ.Σ. Ολύμπια Πατησίων, Πανιώνιος, Α.Π.Ο. Αττικός, Ελληνορωσικός καθώς και οι Β΄ Ατρομήτου και Β΄ Γουδί.

 • Τελικός πρωταθλήματος Β΄: ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων - Γ.Σ. Ολύμπια: 3-1.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 25 Οκτωβρίου του 1927, σελ. 5: "Η Ε.Π.Σ.Α. επέβαλε ποινάς"
 2. εφ. "Εμπρός", 14/2/1928.
 3. "Εμπρός", 21/5/1928.
 4. «εφ. "Η Αθλητική", 25/10/1928, ψηφ. σελ. 15». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]