Εθνόσημο της Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εθνόσημο της Αυστραλίας
Coat of Arms of Australia.svg
Αναλυτικά
Δικαιούχος Ελισάβετ Β΄ στο δικαίωμα της Αυστραλίας
Υιοθετήθηκε 19 Σεπτεμβρίου 1912
Κορυφή Αστέρι της Κοινοπολιτείας
Στεφάνι Μπλε και Χρυσό
Θυρεός Χωρισμένος σε έξι τμήματα, συμβολίζει τις πολιτείες. Πάνω από το θυρεό υπάρχει το επτάκτινο Αστέρι της Κοινοπολιτείας πάνω από ένα μπλε και χρυσό στεφάνι, που δημιουργεί το κέντρο του θυρεού. Οι 6 από τις 7 ακτίνες του μεγάλου αστεριού συμβολίζουν τις 6 πολιτείες και η έβδομη τις εξωτερικές και μελλοντικές κτήσεις και εδάφη της Αυστραλίας. Το κόκκινο καγκουρό και το πουλί εμού που κρατούν το θυρεό είναι τα ανεπίσημα εθνικά ζώα της χώρας. Στο βάθος βρίσκεται το στεφάνι της Χρυσής Μιμόζας, του επίσημου εθνικού λουλουδιού της χώρας. Στο κάτω μέρος του εθνόσημου υπάρχει μια περγαμηνή, με το όνομα του κράτους.
Υποστηρίγματα Κόκκινο καγκουρό και Εμού
Διακόσμηση Χρυσή Μιμόζα
Ρητό Australia
Εθνόσημο της Αυστραλίας 1908-1912
Coat of arms of Australia (1908–1912).svg
Αναλυτικά
Δικαιούχος Μονάρχης στο Δικαίωμα της Αυστραλίας
(Εδουάρδος Ζ΄ 1908-1910)
(Γεώργιος Ε΄ 1910-1912)
Υιοθετήθηκε 7 Μαΐου 1908
Κορυφή Αστέρι της Κοινοπολιτείας
Στεφάνι Λευκό και Μπλε
Υποστηρίγματα Κόκκινο καγκουρό και Εμού
Διακόσμηση Χλοερή βάση
Ρητό Advance Australia (Προόδευε Αυστραλία)

Το εθνόσημο της Αυστραλίας υιοθετήθηκε από το Βασιλιά Γεώργιο Ε΄, στις 19 Σεπτεμβρίου 1912.

Στο πάνω μισό, από αριστερά προς δεξιά, εκπροσωπούνται οι πολιτείες Νέα Νότια Ουαλία, Βικτωρία και Κουίνσλαντ. Στο κάτω μέρος, από αριστερά προς δεξιά: Νότια Αυστραλία, Δυτική Αυστραλία και Tασμανία. Πάνω από το θυρεό υπάρχει το επτάκτινο αστέρι της Κοινοπολιτείας ή Αστέρι της Ομοσπονδίας πάνω από ένα μπλε και χρυσό στεφάνι, που δημιουργεί το κέντρο του θυρεού. Οι 6 από τις 7 ακτίνες του μεγάλου αστεριού συμβολίζουν τις 6 πολιτείες που υπήρχαν πρώτα και η έβδομη τις εξωτερικές κτήσεις και όλες τις άλλες μελλοντικές κτήσεις και εδάφη της Αυστραλίας. Στο σύνολο, ο θυρεός συμβολίζει την Ομοσπονδία της Αυστραλίας.

Το κόκκινο καγκουρό και το πουλί εμού που κρατούν το θυρεό είναι τα ανεπίσημα εθνικά ζώα της χώρας. Επειδή κανένα από τα ζώα αυτά δεν μπορεί να περπατήσει προς τα πίσω, αποτελούν σύμβολο της προόδου και της απροθυμίας για οπισθοδρόμηση στη χώρα. Στο βάθος βρίσκεται το στεφάνι της Χρυσής Μιμόζας, του επίσημου εθνικού λουλουδιού της χώρας. Στο κάτω μέρος του εθνόσημου υπάρχει μια περγαμηνή, με το όνομα του κράτους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]