Πολιτική της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το πολίτευμα της Αρμενίας είναι ημιπροεδρική Δημοκρατία. Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος είναι αρχηγός του κράτους με περισσότερες αρμοδιότητες από τον πρόεδρο της κυβέρνησης(Πρωθυπουργό) και ενός πολυκομματικού συστήματος πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση ασκεί την εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία ασκείται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το Κοινοβούλιο.

Το Κοινοβούλιο έχει ένα σώμα (unicameral) και λέγεται Azgayin Zhoghov δηλαδή Εθνοσυνέλευση. Τον έλεγχό του ασκεί συνασπισμός από τρία πολιτικά κόμματα: το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το Κόμμα Αρμενία σε Ευημερία και την Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία. Τα κύρια κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι το Κυριαρχία του Νόμου του Αρτούρ Μπαγκντασαριάν, όπως επίσης και το κόμμα Κληρονομιά, του τα οποία αμφότερα είναι υπέρ της ένταξης της Αρμενίας στην ΕΕ και στο NATO.

Πρόεδρος από το 2008 είναι ο Σερζ Σαρκσιάν, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Οι εκλογές αυτές χαρακτηρίστηκαν κατά πολύ δημοκρατικές από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, ενώ η Αντιπολίτευση αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.[1]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Politics of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).