Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προϊσλαμική Αραβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμπορικοί δρόμοι των Ναβαταίων στην Προϊσλαμική Αραβία

Η Προϊσλαμική Αραβία (αραβικά: شبه الجزيرة العربية قبل الإسلام) είναι η Αραβική Χερσόνησος πριν από την εμφάνιση του Ισλάμ το 610 μ.Χ.

Ορισμένες από τις εγκαταστημένες κοινότητες εξελίχθηκαν σε ξεχωριστούς πολιτισμούς. Οι πληροφορίες για αυτές τις κοινότητες είναι περιορισμένες και έχουν συγκεντρωθεί από αρχαιολογικά στοιχεία, μαρτυρίες γραμμένες εκτός Αραβίας και αραβικές προφορικές παραδόσεις που καταγράφηκαν αργότερα από Ισλαμικούς ιστορικούς. Μεταξύ των σημαντικότερων πολιτισμών ήταν ο πολιτισμός των Θαμούντ, ο οποίος προέκυψε περίπου το 3000 π.Χ. και διήρκεσε περίπου μέχρι το 300 μ.Χ., και ο αρχαιότερος σημιτικός πολιτισμός στο ανατολικό τμήμα ήταν των Θηλουανών,[1] ο οποίος προέκυψε γύρω στο τέλος της τέταρτης χιλιετίας και διήρκεσε περίπου μέχρι το 600 μ.Χ. Επιπλέον, από το δεύτερο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.,[2] η Νότια Αραβία ήταν η πατρίδα πολλών βασιλείων όπως των Σαβαίων, των Μηναίων και η Ανατολική Αραβία κατοικήθηκε από σημίτες ομιλητές οι οποίοι πιθανώς μετανάστευσαν από τα νοτιοδυτικά, όπως ο λεγόμενος λαός των Σαμάντ. Από το 106 έως το 630 μ.Χ. η βορειοδυτική Αραβία βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία τη μετονόμασε σε Πετραία Αραβία.[3] Μερικά κομβικά σημεία ελέγχονταν από Ιρανούς Πάρθους και Σασσανίδες αποίκους.

Οι προϊσλαμικές θρησκείες στην Αραβία περιλάμβαναν αραβικές αυτόχθονες πολυθεϊστικές πίστεις, αρχαίες σημιτικές θρησκείες (θρησκείες που προηγούνταν των Αβρααμικών θρησκειών οι οποίες προέρχονταν επίσης από τους αρχαίους σημιτόφωνους λαούς), διάφορες μορφές του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού, του Μανιχαϊσμού και του Ζωροαστρισμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ancient Near Eastern History and Culture
  2. Kenneth A. Kitchen The World of "Ancient Arabia" Series. Documentation for Ancient Arabia. Part I. Chronological Framework and Historical Sources p.110
  3. Taylor, Jane (2005). Petra. London: Aurum Press Ltd. σελίδες 25–31. ISBN 9957-451-04-9.