Πουνάχα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 27°37′N 89°52′E / 27.617°N 89.867°E / 27.617; 89.867


སྤུ་ན་ཁ་
Πουνάχα
Η Πουνάχα Ντζονγκ και το Μο Τσου
Συνταγμένες: 27°37′N 89°52′E
Χώρα: Μπουτάν
Συνοικία: Πουνάχα
Ζώνη: Κεντρική

Η Πουνάχα (ντζόνγκα:སྤུ་ན་ཁ་) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση πόλη του Μπουτάν μετά τη Θίμφου. Είναι η πρωτεύουσα της συνοικίας Πουνάχα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πουνάχα ήταν μέχρι το 1955 η πρωτεύουσα του Μπουτάν, και μετά ήρθε η Θίμφου.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πουνάχα είναι η πρωτεύουσα της συνοικίας Πουνάχα στην Κεντρική ζώνη. Βρίσκεται 72 χιλιόμετρα μακρυά από τη Θίμφου και χρειάζονται περίπου τρεις ώρες με αμάξι για να φτάσει κανείς από την Πουνάχα στη Θίμφου. Την πόλη διασχίζουν δύο ποτάμια ο Μο Τσου και ο Πο Τσου. Έχει υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρα.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της Πουνάχα είναι λίγο ζεστό το χειμώνα και πολύ ζεστό το καλοκαίρι.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πουνάχα παράγεται πολύ ρύζι. Παράγεται κυρίως στην Πεδιάδα της Πουνάχα, την πεδιάδα που σχηματίζουν οι ποταμοί Μο Τσου και Πο Τσου. Στους ποταμούς αυτούς καλλιεργείται κόκκινο και άσπρο ρύζι.

Ρίτσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πεδιάδα της Πουνάχα διαρρέουν οι ποταμοί Μο Τσου και Πο Τσου. Εκεί παράγεται πολύ ρύζι. Το Ρίτσα, που σημαίνει πρόποδες του λόφου, είναι χωριό στην Πουνάχα. Εκεί τα σπίτια φτιάχνονται από λάσπη με πέτρες. Κάθε σπίτι έχει δύο ορόφους. Περιζώνεται από κήπους και χωράφια ρυζιού. Οι κήποι συνήθως έχουν φρούτα, όπως πορτοκάλια, παπάγια και οργανικά λαχανικά. Πρόσφατα, η αγροτική δουλειά μηχανεύεται και χρησιμοποιούνται γεωργοί-αντί για βόδια- για να οργώνουν τα χορτάρια. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει το ρύζι στο Δυτικό Μπουτάν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]